A tökéletes Miami Dolphins 100 év legjobbja • SportTV

A tökéletes Miami Dolphins 100 év legjobbja

2019. 12. 25. 09:37    
Olvasási idő: 2 perc

Az NFL 100 „rendezvénysorozat” keretében az 1972-es Miami Dolphinst választották meg minden idők legjobb csapatának.

Az elmúlt időszak legeredményesebb együttesét nem kedvelők megnyugodhatnak, van olyan „best of” jellegű csapatválasztás, amit nem a New England Patriots nyer meg. Merthogy az NFL 100 éves fennállása alkalmából zajló voksolássorozatban ezúttal a valaha volt legjobb együttest keresték, és ott bizony az 1972-es Miami Dolphinsnak nem volt párja.

Az indoklás szerint: „A Don Shula vezette 1972-es Miami Dolphins 14-0-s mérleggel zárta az alapszakaszt, majd a rájátszásban is megnyerte mindhárom mérkőzését, így tette teljessé a Super Bowl-éra egyetlen tökéletes idényét. A Dolphins támadásban (27.5 pont/meccs) és védekezésben (12.2 pont/meccs) is a liga legjobbja volt, akárcsak a szerzett és az engedett yardok tekintetében. A Miami a futott yardok tekintetében is ligaelső volt, mérkőzésenként több mint 211 futott yardot átlagolt, úgy, hogy két játékosa is ezer yard felett teljesített: a running back Mercury Morris, aki 12 futott touchdownnal is vezette a ligát, valamint a fullback Larry Csonka. Hat későbbi Hall o Fame-tag is játszott abban a Dolphinsban, többek között a quarterback Bob Griese és a wide receiver Paul Warfield. Nick Buoniconti vezette a Dolphins „No Name Defense-ét”, úgy, hogy a defensive end Bill Stanfill, valamint a két safety, Dick Anderson és Jake Scott is Pro Bowlt érő szezont teljesített. A veretlen alapszakasz után a Dolphins az AFC elődöntőjében 20-14-re verte meg a Brownst, a főcsoportdöntőben 21-17-re a Steelerst, a Super Bowlon pedig 14-7-re a Redskinst”.

Larry Csonka kommentje: „A tökéletes az tökéletes. Gyújtsunk rá egy szivarra. Csak egy csapat van, amelyik minden évben pezsgőzhet.”

A Miami Dolphins mögött még az 1985-ös Chicago Bears, valamint az 1978-as Pittsburgh Steelers zárt még a dobogón.

A legjobb tíz közé mindössze egy olyan csapat tudott bekerülni, amely már a kétezres években szerepelt – igaz, ez a gárda nem nyerte meg a Super Bowlt! Merthogy a szakértők úgy vélték, a 2007-es New England Patriots méltó volt még így is a hetedik helyre. A Bill Belichick, Tom Brady kettős vezette Patriots hibátlan alapszakaszt zárt, majd a Jacksonville Jaguars és a San Diego Chargers legyőzésével bejutott a Super Bowlra, ám ott hiába volt óriási favorit a New York Giants ellen, Eli Manning és bandája 17-14-re megverte.

A Sport TV élőben követi nyomon az NFL 2019-es idényét.