Spanyol és horvát lépés az elődöntő felé? • SportTV

Spanyol és horvát lépés az elődöntő felé?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 20. 11:58    
Olvasási idő: 2 perc

Az I. középdöntő csoport erőviszonyai sokkal tisztábbak, mint a mieinké. Két együttes, a spanyol és a horvát már most négypontos előnyben van a másik négy együttessel szemben, s ha megnyerik hétfői találkozójukat is, az utolsó játéknap – amelyen egymás ellen játszanak – eredményeitől függetlenül már bejutnak az elődöntőbe.

Jorge Maqueda vezetésével magabiztosan menetel a c0mvédő spanyol csapat – egyelőre még csak az elődöntő felé (Fotó: 2020men.euro-ehf.com)

A mezőny három százszázalékos csapata közül tehát kettő az I., azaz a bécsi középdöntő hatosban játszik. Hétfőn elsőként a Horvátország–Csehország találkozóra kerül sor. A legendás edző, Lino Cervar taníttványai eddig kiváló, egyenletes formában játszottak végig a tornán. Ráadásul a legjobb mérkőzésük éppen a legfontosabb volt, a szintén bombaerős németek ellen még a 37. percben ötgólos hátrányban voltak (12–17), 2 perc 14 másodperccel a vége előtt értél utol ellenfelüket, majd drámai hajrában fordították a maguk javára a találkozót Karacic 58:32-nél szerezte (25–24), az utolsó másfél percben Mandic két remek blokkolással sokat tett hozzá az előny megőrzéséhez. A csehek puskapora úgy tűnik, a középdöntőbe jutással el is fogyott, a spanyoloktól a hatgólos vereség kalkulálható volt, a beloruszok elleni háromgólos zakó már aligha. Így a legutóbbi Eb pazar 6. helyének megismétlésére már matematikai esély sincsen.

A középső mérkőzés párosítása: Spanyolország–Fehéroroszország. A címvédő spanyolok a legutóbbi három Eb-n lépkedtek felfelé a dobogón. 2014-ben bronz-, két évre rá ezüstérmet szereztek a kontinensbajnokságon, tavalyelőtt pedig meg is nyerték. Jordi Ribera mester akár ismételhet is csapatával. Egyelőre nem volt még gyenge meccse a tornán az együttesnek, könnyen lehet, hogy a kulcsemberek regenerálására, a kevesebbet szereplő tartalékok játékba hozására fordítják ezt a találkozót, amelynek a „B-csapatukkal” is egyértelmű favoritjai lehetnek.

Az esti mérkőzés ígérkezik a legizgalmasabbnak. Egyrészt mert egy Ausztria–Németország meccs minden sportágban presztízscsatának számít, másrészt mert talán sosem volt még ilyen jó férficsapata Ausztriának – legalábbis az elmúlt évtizedekben. Ráadásul ott lesz a hazai pálya előnye is, kérdés, mindezekkel hogy bír el az egyébként szuperprofi német Nationalmannschaft, amelynek csak akkor marad éremreménye, ha az előző két meccsen a favoritok valamelyike, vagy mindkettő bukik. Ellenkező esetben még a győzelemmel is csak az 5. helyért folyó helyosztóra Stockholmba helyet biztosító csoportharmadik hely sikerülhet Gensheinmeréknek.

FÉRFI EB, középdöntő, 3. játéknap.  Sport1 15:45 Horvátország–Csehország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Juhász István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 18:00 Fehéroroszország–Spanyolország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István); Sport1 20:15 Ausztria–Németország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Juhász István)