A bravúrsorozat a házigazda ellen folytatódhat • SportTV

A bravúrsorozat a házigazda ellen folytatódhat

Sport TV avatar Sport TV 2020. 01. 21. 09:11    
Olvasási idő: 2 perc

Míg a bécsi középdöntő csoportban már a harmadik játéknap véglegesítette a legfontosabbakat – már megvan a két elődöntős csapat – , a malmőiben az eddig is szoros versenyfutás ha lehet, még izgalmasabbá válik. Egyvalami bizonyos csupán – hogy mi mindhárom mérkőzést élőben közvetítjük a Sport1 csatornán!

Bánhidi Bence 5 meccsen elért 24 góljával az abszolút gólszámot tekintve a 14., a lövési hatékonységban 75%-kal a harmadik az egész Eb gólvadászainak listáján (Fotó: 2020men.euro-ehf.com)

PORTUGÁLIA–SZLOVÉNIA

A portugáloké a mezőny másik nagy meglepetéscsapata – a mi válogatottunk mellett. Ugyanakkor a legutóbbi játéknapon alulmaradt az izlandiakkal szemben, mint ahogyan a szlovénok is vereséget szenvedtek a mieinktől.
Nehéz megítélni, melyik eredményváltozat a legkedvezőbb magyar szempontból. Szlovén győzelem esetén a mieink a hátralévő kéz meccs bármelyikének megnyerésével már elérik Stockholmot, azaz minimum csoportharmadikként az ötödik helyért mérkőzhetnek. A portugál siker viszont az utolsó kör előtt hármas holtversenyt (sőt a kevéssé valószínű izlandi győzelem esetén Norvégia ellen) már négyesezót generálna, és még tovább élezné ki a záró forduló mérkőzéseit, különösen a miénket az ibériaiak ellen. Talán a legjobb eredmény a döntetlen lenne nekünk, hiszen abban az esetben mindkét közvetlen vetélytárs pontot veszítene.

NORVÉGIA–IZLAND

A legsimábbnak látszó párosítás, a(z egész tornán) hibátlan listavezető játszik a középdöntőben még pont nélküli sereghajtóval. Ugyanakkor az is igaz, hogy a norvégoknak még nem volt gyenge mérkőzése az Eb-n eddig, és az izlandiak afféle utolsó szalmaszálként kapaszkodhatnak a mérkőzésbe, egy meglepetésgyőzelem – és a szlovénok, valamint a mieink esetleges versége még „helyzetbe is hozhatná” őket. Ez ügyben afféle „északi szolidaritástól” nem kell tartani, mint amilyen mondjuk a 2004-es futball Eb-ről „hazaküldte” az olaszokat, ezek a csapatok egymás ellen is teljes erőbedobással hajtottak és hajtanak. Az erősebb norvégokat az is motiválhatja, hogy győzelem esetén a már eddig is biztos elődöntőjük teljes bizonyossággá válna, sőt ha előttük a szlovénok nem nyernek, már a csoportelsőségük is, ezáltal a záró fordulóban délnyugati szomszédaink elleni mérkőzésük puszta formalitássá válna – nehéz megmondani, ez számunkra kedvező vagy kedvezőtlen lenne, még az is meglehet, hogy édes mindegy…

MAGYARORSZÁG–SVÉDORSZÁG

A svéd szurkolók valószínűleg a mieink ellen is megtöltik a Malmö Arenát (Fotó: Getty Images)

Ami az „északi mérlegünket” illeti a tornán, egy dánok elleni bravúrdöntetlen és egy izlandiak elleni csodagyőzelem mellett a norvégoktól simán kikaptunk, azaz mindhárom fajta eredményből van már a térség válogatottjai ellen. És bármelyik „megduplázódhat” szerda este Malmőben! Ahogy Pásztor István szakértőnk hétfő este a stúdiónkban afféle minielemezésében levezette, nehezen látható előre, a svédek mennyire motiváltan lépnek pályára ellenünk. Mivel a végső fázisba már semmiképpen sem juthatnak el, gondolhatnánk, teljesen mindegy számukra, hogy a haton kívül hányadik helyen végeznek. (Az olimpiai selejtező, amelyre a mieink is hajtanak, már úgyis megvan nekik.) Ugyanakkor mégis közel 12 ezer szurkoló zömmel miattuk kimegy majd a Malmö Arénába, s ennek arrafelé – meg mindenfelé a világon – megvan a maga kötelező ereje. Illene. már legalább egy meccset nyerniük a „saját” középdöntő csoportjukban.
Ha a mi válogatottunk ugyanúgy képes koncentráltan játszani a saját taktikus, fegyelmezett játékát, és fiatal játékosainkban maradt kellő fizikai erő és koncentrálóképesség – meglehet a negyedik bravúrgyőzelem is az oroszok, az izlandiak és a szlovénok elleni siker után. Ez esetben a portugálok ellen már egy döntetlen is elég lehetne szerdán a torna előtt lehetetlennek, mostanság már egyre  könnyebben elképzelhetőnek tűnő csodaeredmény, a stockholmi elődöntő eléréséhez…

 

FÉRFI EB, középdöntő, 3. játéknap.  Sport1 15:45 Portugália–Szlovénia (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 18:00 Norvégia–Izland (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Mocsai Tamás és Pásztor István); Sport1 20:00 Magyarország–Svédország (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Mocsai Tamás és Pásztor István)