„Magyar” mérkőzés az Európa-ligából • SportTV

„Magyar” mérkőzés az Európa-ligából

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 20. 08:25    
Olvasási idő: 2 perc

Lassan kikoptak honfitársaink a második számú európai kupaküzdelemből. Egyedül válogatott középpályásunk, az ifjú Szoboszlai Dominik maradt a potenciális résztvevők közül. Az ő csapatának, az RB Salzburgnak a mérkőzését közvetítjük tehát, amelyet a német Eintracht Frankfurt otthonában vív meg az osztrák bajnok.

Szoboszlai Dominik nagy valószínűséggel ott lesz a Salzburg kezdőjében Frankfurtban is (Fotó: Getty Images)

Az osztrák együttes a BL-ből érkezett, az utolsó mérkőzésig volt esélye a versenyben maradásra az elitligában, de végül elvesztette azt a címvédő Liverpool ellen. Házigazdája a Frankfurt, amely tavaly csak 11-es csatában maradt le a döntőről a későbbi győztes Chelsea ellen vívott elődöntőben. Most viszont elég nagy szerencsével maradt csak bent a versenyben. A csoportkör utolsó játéknapján ugyanis otthon kikapott a már kiesett portugál Guimaraestől, míg az Arsenal „megerősített B-csapata” 0–2-ről az utolsó negyedórában négy perc alatt egyenlített ki Liege-ben, ezzel csoportelső lett, magával vitte a Frankfurtot és kiejtette a belga együttest. Ha maradt volna a Standard-győzelem, belga-angol továbbjutó lett volna és az Eintracht kiesik.

Ami a bajnoki formákat illeti, a Salzburg a 19. forduló után csak a 2. az osztrák Bundesligában, egy ponttal elmaradva az ugyancsak az El-ben még játékban lévő LASK mögött. A Frankfurt – amely az elmúlt idényben remeklő Jovic, Rebic, Haller szupertrió minden egyes tagját kiárusította – igen nehezen lendült játékba. Noha ebben a naptári évben már aratott szép sikereket (a bajnokjelölt Lipcsét a bajnokságban és a kupában is elverte), de még így is csak a 10. és az El-helyet jelentő 6. Schalkéhez képest tetemes, 8 pontos a hátránya. Igaz, a nemzeti kupában negyeddöntős, annak megnyerésével is vezet az út ismét az Európa-ligába.

A két csapat az eurokupákban egyszer futott össze, még az 1993–­94-es UEFA-kupa-kiírás negyeddöntőjében. Akkor mindkét együttes otthon 1–0-ra győzött, a második 120. perce után következett a 11-es párbaj, amelyet a Salzburg 5–4-re nyert meg Frankfurtban, majd eljutott egészen a döntőig, amelyet az Inter ellen oda-vissza 1–0-val elvesztett. Az akkori első SV Salzburg (akkor még nem a Red Bull volt a tulajdonos, az UEFA az egyik fő szponzora a nyolc közül a Pepsi Co. miatt most is így nevezi saját rendezvényein a klubot) vs Frankfurt meccsen Adi Hütter volt az osztrákok gólszerzője, aki később a csapat edzője is lett, mostanság pedig éppen a Frankfurt trénere.

Az első eurokupa-gólöröm. 2019. szeptember 17., 21 óra 45 perc: Dominik a BL-ben 3–1-es állásnál betalált a KRC Genk kapujába (Fotó: Getty Images)

Számunkra persze Szoboszlai Dominik esetleges szereplése a párosítás fő vonzereje. A 19 esztendős, 8-szoros magyar válogatott  középpályás eddig összesen 14 bajnokin lépett pályára, a tavaszi egyetlen meccsen 34 percet szerepelt csereként a LASK elleni 2–3-on – azzal előzte meg a salzburgiakat a linzi rivális. Az azt megelőző kupameccsen (Amstetten 3–0) csak tíz percet kapott játékosunk. Viszont már kilábalt kisebb sérüléséből és több osztrák forrás szerint kezdőként szerepel majd Frankfurtban. Már csak azért is, mert ősszel a hat találkozó közül 5-ön pályára küldte őt  Jesse Marsch, az amerikai edző, összesen 392 percet játszott és szerzett egy gólt is a nyitó, Genk elleni 6–2-es találkozón. Azaz ha egészséges, általában bírja edzője bizalmát – reméljük, így lesz most is…
Természetesen nem maradhat el állandó gólösszefoglalónk sem, azzal zárjuk majd az estét.

Kapcsolódó

Európa-liga, a 16-ba jutásért, első mérkőzések 


18:55   FC Bruges (belga)–Manchester United (angol)
18:55   CFR Cluj (román)–Sevilla (spanyol)
18:55   Eintracht Frankfurt (német)–Salzburg (osztrák), Sport1 18:45
18:55   Getafe (spanyol)–Ajax  (holland)
18:55   FC Köbenhavn (dán)–Celtic (skót)
18:55   Ludogorec (bolgár)–Internazionale (olasz)
18:55   Sahtar Doneck (ukrán)–Benfica (portugál)
18:55   Sporting CP (portugál)–Ístanbul Basaksehirspor (török)
21:00   APOEL (ciprusi)–Basel (svájci)
21:00   AZ (holland)–Linzer ASK (osztrák)
21:00   Leverkusen (német)–Porto (portugál)
21:00   Rangers (skót)–SC Braga (portugál)
21:00   AS Roma (olasz)–Gent (belga)
21:00   Olympiakosz (görög)–Arsenal (angol)
21:00   Wolfsburg (német)–Malmö (svéd)
21:00   Wolverhampton (angol)–Espanyol (spanyol)

EURÓPA-LIGA. Sport1 18:00 a mérkőzés előzetese; Sport1 18:45 SG Eintracht Frankfurt–RB Salzburg mérkőzés a 16-ba jutásért (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kemenes Szabolcs, Mészáros Ábel, Nyilasi Tibor és Puhl Sándor); Sport1 23:00 összefoglaló a nap összes mérkőzéséről (kommentátor: Haraszti Ádám és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)