Visszavágó – másfél évtized után • SportTV

Visszavágó – másfél évtized után

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 06. 10:51    
Olvasási idő: 5 perc

Egyszer már megküzdött európai kupaelődöntőben az angol Arsenal és a spanyol Villarreal. Másfél évtizeddel ezelőtt a BL-ben az ágyúsok szereztek minimális előnyt Londonban, aztán Vila-realban megőrizték az egygólos fórt. Most a sárga tengeralattjáró került fölénybe, s az ő feladata az őrzés – csak éppen már nem a Highburyben, hanem az Emirates Stadionban…

Manu Triguerost köszöntik a társal 49. El-meccsén a vezető gól meszerzése alkalmából. Az 50.-n eldől, lesz-e még ennóbben az idényben lehetőség az 51.-re is (Fotó: Getty Images)

Az idősebb szurkolók bizonnyal emlékeznek arra a két csatára. Kolo Touré egyetlen góljával 1–0-ra nyert otthon az Arsenal, aztán Vila-realban (ez a város hivatalos, eredeti neve!) a 90. percben, gól nélküli döntetlennél Juan Román Riquelme, a helyiek argentin szuperklasszisa kihagyott egy 11-est, amellyel hosszabbításra menthette volna a párharcot…
Ez volt a kezdet, utána aztán még kétszer összekerült, összesen három mérkőzést váltott a két klub. Három évvel a premier után a BL-csoportkörben találkoztak, akkor Londonban 3–0-s hazai siker született, Spanyolországban 1–1-es döntetlen.
Közel egy tucat évet kellett várnia a valenciai tartomány második csapatának. Hogy megszerezze első sikerét az ágyúsok ellen. A jelen elődöntő első csatáján az Estadio de la Cerámicában (amely azonos az El Madrigallal, ahol Riquelme kihagyta a büntetőt, csak „nevet változtatott”) Trigueros és a világbajnok Raúl Albiol góljával félóra elteltével már 2–0-ra vezetett a sárga tengeralattjáró, aztán egy ártatlannak tűnő helyzetben Pépé „kihasalt” magának egy 11-est, majd a kapu közepébe lőtte belőle a labdát, esélyt adva csapatának a visszavágóra.

Nicolas Pépé belövi a saját elesése következtében magadott 11-est, esélyt szerezve csapatának a londoni visszavágóra (Fotó: Getty Images)

Természetesen jó néhányszor megmérkőztek az ellenfél országát képviselő más klubokkal is. Az Arsenal „spanyol eredménymutatója” némileg negatív (12–8–16/ 48–50), a Villarreal „angol mérlege” csaknem egyensúlyban van (5–6–5/ 11–16). Csak az elődöntőket vizsgálva kissé más a kép. Az ágyúsok az összes 9 közül 3 „spanyol elődöntőből” egyet sikerrel vettek (éppen az emlegetettet, a Villarreal ellen), a sárgák az összesen 4 vesztes elődöntőjükből kettőt angol klub ellen buktak el. (Részletesen ld. keretes statisztikánkat alant.)
A múlt heti vila-reali 1–2-vel ­– amelyet exedzője, Unai Emery csapatától szenvedett el – az Arsenal 12 meccses idegenbeli veretlen sorozatának vetett véget európai kupamérkőzésen – viszont a Villarreal folytatta vele hétmeccsesre duzzadó hazai győzelmi sorozatát a nemzetközi kupákban.

A londoniak az ősszel százszázalékosan teljesítették a csoportkört – oda-vissza megverték az osztrák Rapidot, az ír Dundalkot és a velük együtt továbbjutó norvég Moldét – , majd a kieséses szakaszt az elődöntőig 3 győzelemmel, 2 döntetlennel és 1 vereséggel játszották le (az Olympakosztól kaptak ki otthon 1–0-ra, 3–1-es pireuszi sikert követően). A spanyolok ugyancsak veretlenül, csoportelsőként jutottak túl a  Maccabi Tel-Aviv, a török Sivasspor és az azeri Qarabag képezte hármas akadályon, csupán Izraelben buktak két pontot az 1–1-es remivel. A playoffban viszont a Salzburgot és a két Dinamót, a kijevit és a zágrábit is oda-vissza megverték, azaz idénybeli mutatójuk eddig káprázatos (13 meccs, 12 győzelem, 1 iksz) a kupaidényben.
Korábbi egymás elleni, illetve a másik országából származó klubokkal elért eredményeiket emlegettük már, ehhez pótlólag tegyük hozzá, hogy a 7 sikeres elődöntőt követő finálék közül hármat is spanyol csapat (1980-KEK-Valencia, 1995-KEK-Real Zaragoza, 2006-BL-Barcelona) ellen vívott meg az Arsenal – s mindhármat elveszítette! (A Villarrealt kiverő két nem angol csapat viszont sikeres volt a döntőben, az őket kiejtő két angol meg elbukta a maga fináléját…) Nem mellesleg az ágyúsok 16 meccses hazai mérlege spanyolok ellen 9–4–3, legutóbb tavalyelőtt 3–1-re verték meg a Valenciát ­az El elődöntőjében. A sárga tengeralattjáró albioni megjelenései közül egyet teljesített sikerrel (a legelsőt az 2015–16-os BL-kiírás selejtezőjének 3. körében, az Everton elleni 2–1-gyel), s az maradt azóta is egyetlen sikere az Egyesült Királyságban (az angolokon kívül a Rangersszel kétszer ikszelt, a Celtictől egyszer kikapott).
Az Arsenal amúgy a tavalyi „Covid-szezonban” csak 8. lett a Premier League-ben, sorozatban 25. európai kupaindulását az FA-kupában a Chelsea ellen 2­–1-re megnyert döntővel érte el. A Villarreal viszont egyéves kihagyás után a LaLiga 5. helyével tért vissza Európába, 8. idényével az Európa-liga egyik holtversenyes szereplési rekordereként.
Az ágyúsok 14 olyan legutóbbi playoffpárbajukból, amelynek első meccsét elvesztették, csak 4-szer jutottak túl a hazai visszavágón. A Villarreal viszont legutóbb éppen angol csapattól esett ki egygólos hazai győzelem után (Liverpool, El, tavalyelőtti elődöntő), viszont mindkétszer továbbment, amikor 2–1 volt a hazai győzelme (2014–15-ban a 32 között a Salzburgot verte meg Ausztriában 3–1-re, egy évre rá a Sparta Prahát Csehországban a negyeddöntőben 2–1-re, azaz mindkétszer kettős győzelemmel lépett tovább).

Raúl Albiol már világ- és kétszeres Európa-bajnoknak, valamint UEFA-kupa-győztesnek (2004 a Valenciával) is mondhatja magát, de még egyetlen nagydöntőben sem szerepelt. Az Arsenal elleni múlt heti találkozón ő szerezte csapata második gólját –  ezzel sokat segíthet, hogy a Villarreallal egyszer már trófeadöntő meccsen is pályára léphessen (Fotó: Getty Images)

Játékos- és edzői statisztikák és érdekességek. „Manu” Trigueros 50. Európa-liga-fellépése előtt áll, az eddigi 49-et is mind a Villarreal színeiben teljesítette. Csak három játékos van az El históriájában, aki korábban egy klubban érték el a félszáz meccset: Andreas  Ulmer (Salzburg), Markel Susaeta (Blbao) és a bosnyák Sead Lulic (Lazio). A sorozat részvételi rekorder edzője Unai Emery, a mesternek 81 El-meccse van már, ez 30-cal több bármely más edzőénél. Háromszor egymás után el is nyerte a trófeát a Sevillával (2013–14-től 12015–16-ig), emellett (vesztes) döntőig vezette éppen az Arsenalt is 2018–19-ben. A másik tréner, Mikel Arteta a Barcelona utánpótlásánál kezdte a szakmát, ő az egyetlen spanyol edző, aki szülővárosa csapatában szerepelt a LaLigában (San Sebastián–Real Sociedad).
Három spanyol játékos is van az Arsenalban jelenleg – Héctor Bellerín, Pablo Marín és Dani Ceballos –, s egy spanyol „állományban” lévő légiós, Martin Ödegaard, aki még mindig a Real Madrid kölcsönjátékosaként erősíti az ágyúsokat.  A Viilarreal középpályáján szinte nélkülözhetetlen a francia Francis Coquelin, aki 2008 és 2018 között 180 tétmeccsen szerepelt az Arsenalban, többek közt két FA-kupa-győzelemhez segítve akkori kenyéradóját.
Ceballos és a villarreali Alfonso Pedraza csapattársak voltak az Eb-győztes spanyol U21-válogatottban tavalyelőtt. A londoniak ghánai középpályása, Thomas Partey korábban 188 meccsen játszott az Atlético Madridban, 16 gólt elérve, tagja volt a 2019-as El-győztes alakulatnak is, emellett játszott a Mallorcában és az Almeríában is a LaLigában. Az argentin válogatott Juan Foyth az ágyúsok kelet-londoni fő riválisa, a Tottenham kölcsönjátékosaként erősíti a Villarrealt, míg Capoué – öt és fél watfordi idény után szintén Spurs kölcsöneként játszik a spanyoloknál január óta. Alberto Moreno öt évet húzott le a Liverpoolban, mostani csapattársa, az argentin Ramiro Funes Mori az Evertonban  játszott. Dani Parejo, a csapatkapitány pedig 2008–09-ben kölcsönben szerepelt a QPR-ban – az angol másodosztályban.
A Villarreal az idényeket tekintve holtversenyes, a meccszámra nézve egyedüli rekorder az Európa-ligában: a csütörtöki lesz a 87. fellépése a sorozatban, 13-mal előzi meg a második RB Salzburgot. A spanyol csapat 27 idénybeli góljával összesen 151-nél jár, ez is rekord az El-ben, 22-vel több a Sevilláénál, ezzel szemben kerek 100-at kapott eddig. A legtöbb El-győzelem is a vila-realiaké, 49 a sevillai 42-vel szemben. Az Arsenal viszont az El angol gólrekordere 109 találattal, a második Spursnek 103 van.
Mindkét klub vasárnap délután rengeteg változtatással játszott a múlt heti El-csata után, az Arsenal 2–0-ra nyert Newcastle-ben az angol, a Villarreal otthon a Getafe ellen 1–0-ra a spanyol ligában. Az volt a londoniak első sikere négy nyeretlen bajnoki után, viszont az elmúlt öt hazai meccsükön nyeretlenek maradtak (2 döntetlen, 3 vereség).
Ha netán 11-es rúgásokkal dőlne el a csata, az európai előzmények a spanyolok számára kedvezőek. Eddigi két párbajukat egyaránt megnyerték, egyformán az Intertotó-kupában, 2002-ben a 3. fordulóban Torinóban 4-3-ra, két évre rá a döntőben az Atlético Madrid ellen 3-1-re bizonyultak jobbnak. Az Arsenal két rúgópárbajt megnyert (Sampdoria ellen KEK-elődöntő, 1995-ben 3-2, Roma ellen BL-nyolcaddöntő 2009-ben 7-6), kettőt viszont elveszített, s mindkétszer trófeát bukott el vele (1980 KEK-döntő a Valencia ellen 4-5, 2000 UEFA-kupa-döntő, a Galatasaray ellen 1-4).

A mérkőzést a szlovén Slavko Vincic vezeti, akinek ez lesz a 76., UEFA égisze alatt vezetett, ezen belül a 31. Európa-liga-meccse. Egyik csapatnak sem bíráskodott még, vezetésével a spanyol együttesek mérlege 3 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, az angoloké 5–6–1, az egyetlen angol-spanyol „közös” találkozó a Man United–Valencia 0–0-s összecsapás a 2018. őszi BL-csoportkörből. Reméljük, ez nem lesz ómen, vagyis gól-gólok azért lesz(nek) csütörtök este az Emirates Stadionban…

Kapcsolódó

A két klub európai kupaelődöntői

ARSENAL

1969–70   EVK   Ajax (holland) ellen 3–0 (otthon), 0–1 (idegenben)
1979–80   KEK   Juventus (olasz) 1–1 (o), 1–0 (i)
1993–94   KEK    Paris St.-Germain (francia) 1–1 (i), 1–0 (o)
1994–95   KEK   Sampdoria (olasz) 3–2 (o), 2–3 h.u. (i), tizenegyesekkel: 3-2
1999–2000   UEFA-kupa     RC Lens (francia) 1–0 (o), 2–1 (i)
2005–06   BL      VILLARREAL CF (spanyol) 1–0, 0–0
2008–09   BL  Manchester United (angol) 0–1 (i), 1–3 (o)
2017–18   El   Atlético Madrid (spanyol) 1–1 (o), 0–1 (i)
2018–19   El   Valencia  CF (spanyol) 3–1 (o), 4–2 (i)
Összesen: 9 párharc, 7 döntőbe jutás, 2 kiesés; 18 mérkőzés/9 győzelem–4 döntetlen–5 vereség/25–18-as gólkülönbség. Ebből otthon: 9/ 6–2–1/ 16–8

VILLARREAL

2003–04   UEFA-kupa   Valencia CF (spanyol) 0–0 (o), 0–­1 (i)
2005–­06   BL   ARSENAL FC (angol) 0–1 (i), 0–0 (o)
2010–11   El   FC Porto (portugál) 1–5 (i), 3–2 (o)
2015–16   El   Liverpool FC (angol) 1–0 (o), 0–3 (i)
Összesen: 4 párharc, 0 döntőbe jutás, 4 kiesés; 8 mérkőzés/2 győzelem–2 döntetlen–4 vereség/5–12-es gólkülönbség. Ebből idegenben: 4/ 0–0–4/ 1–10

Az elődöntő másik ágán a visszavágón a Roma praktikusan reménytelen helyzetből, négygólos hátrányból (2–6) fogadja a Man Unitedet. A mérkőzésről mintegy 20 perces összefoglalót adunk a közvetlenül a mi meccsünk vége után kezdődő műsorunkban.

EURÓPA-LIGA elődöntő, első mérkőzés. Sport1 20:45 Arsenal FC–Villarreal CF (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila);  Sport1 23:00 az elődöntő összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)