Tartoznak egymásnak a múltért • SportTV

Tartoznak egymásnak a múltért

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 11. 09:41    
Olvasási idő: 3 perc

Három olyan párosítás is van az Európa-liga nyolcaddöntőjében, amelyben korábbi európai kupagyőztesek csapnak össze egymással. Mégsem volt kétséges, melyiket közvetítjük csütörtökön este.

Franck Kessié, (fehér mezben, középen) a 44-szeres elefántcsontparti válogatott középpályás az elmúlt négy évben a Milan egyik kulcsemberévé nőtt ki magát (Fotó: Getty Images)

Az AS Roma (VVK-győztes, 1961)–Sahtar Doneck (UEFA-kupagyőztes, 2009) és a Tottenham (KEK-győztes, 1963 és UEFA-kupagyőztes, 1972 és 1984)–Dinamo Zagreb (VVK-győztes, 1967)  összecsapás sem hangzik rosszul, de egyik sem vetekedhet a csak az „alapkupákból” 8-at (6  BEK/BL, 2 KEK) felhalmozó Milan, valamint 5-öt elhódító (3 BEK/BL, 1-1 KEK és El) Man United – nem mellesleg mindketten elnyerték az európai Szuperkupát és a világkupát/klub-vb-t is – párviadalával.
Mindketten a kezdetektől aktív tagjai az európai kupamezőnynek, egymás elleni történtük közel 63 esztendős, öt ki-ki csatát ölel fel. Valamennyit a legrangosabb sorozatban vívták, háromszor az elő-, kétszer a nyolcaddöntőben. Az első négyet egyformán az olasz vörös ördögök nyerték meg, az ötödikben az angolok ugyanolyan becenevű klubja volt a jobb. Van egy közös pontja az öt kétmeccses párbajnak, valamennyit vagy döntő követte, vagy az egyik fél az előző év döntőseként vívta meg a csatát. 1958-ban az elődöntőben a Milan a manchesteri 1:2 után a San Siróban 4:0-ra nyert, majd a döntőben alulmaradt a harmadszor győztes Real Madridtól. 1969-ben a lombard fővárosban a Milan 2:0-ra győzött, a visszavágón az Old Traffordban a United Bobby Charlton találatával nyert, de az kevés volt – a Milan a követő fináléban először nyerte el a serleget az Ajaxszal szemben. 2005-ben játszottak először nyolcaddöntőt, a Milan Crespo egy-egy góljával kétszer 1–0-ra győzött, s meg sem állt az „isztambuli csodáig” – ami persze lombard olvasatban „isztambuli rémálom”, amelyet egy másik angol csapattól szenvedett el. Negyedjére 2007-ben ismét nyolcaddöntőt játszottak, a manchesteri 3–2-re – a gólszerző csupa zseni: Rooney (2), Ronaldo, ill. Kaka (2) – Milánóban 3–0 volt a válasz, majd a döntőben a rossoneri 2–1-gyel vágott vissza a Liverpoolnak. S végül a legutóbbi két csörte, azt viszont 2010-ben az MU nyerte meg oda-vissza (3–2, 4–0), amely az előző évi finálét bukta el a Barcával szemben. Számszakilag csaknem teljes az egyensúly, 10 meccs, 5-5 győzelem, de a 4–1-es továbbjutási mutató azért a lombard óriás számára hízelgő.

Ole Gunnar Solskjær, az MU mendszere köszönti övéit – balról:  Daniel James, Fred, Amad Bailo és Alex Telles – Torinóban a Real Sociedad 4–0-s legyőzése után. A norbég mester játékosként sosem játszott a Milan ellen, a MU-ban a Juvéval szemben 3 győzelem, 3 vereség, norvég válogatottként az olaszok ellen 1-1 győzelem, döntetlen és vereség a mérlege, azaz „abszolút döntetlenre” végzett  az itáliaiakkal (Fotó: Getty Images)

Ez a múlt, ám a jelen is óriások összecsapását vetíti előre. A két együttes saját topligája, a Premier League, illetve a Serie A második helyezettje, mindketten városi rivális mögé szorulnak, a Man United hátránya nagyobb és kevésbé kecsegtet az utolérés esélyével, mint a Milané. Az angol óriás a BL-csoportkörből érkezett, az utolsó mérkőzésen elég lett volna számára egy iksz a korábban 5–0-ra legyőzött Lipcse ellen – 2–3 lett, és Európa-liga folytatás. A 32 között kíméletlenül elgázolta a Real Sociedadot (4–0), a visszavágón elég volt egy gól nélküli döntetlen.
Az MU felülről jött, a Milan alulról. Három El-selejtezőkört kellett megtennie, a playoffban egészen drámai körülmények között, 9–8-ra megnyert 11-es párbajban jutott túl a Rio Avén. Egy vereséggel, két pont előnnyel nyerte meg a csoportját, majd a 32 között két döntelennel, de eggyel több idegenben lőtt góllal verte ki a szintén egykoron BEK-győztes Crvena zvezdát.
Mindketten 2–0-s idegenbeli sikerrel hangoltak az El-csatára a bajnokságukban. A United nem mozdult ki a városból, harmadszor egymás után verte meg az Etihad Stadionban a városi rivális Cityt, igaz, így is 11 ponttal áll mögötte, miközben már csak 10 forduló van hátra a bajnoki évadból. A Milan Veronában győzte le a Hellast, így 6 ponttal követi az Intert.

Bruno Fernandes jellegzetes „cuclizó” gólöröme. A portugál klasszis, ha még messze is jár a cantonai magaslatoktól, a jelenben a United-szurkolók legnagyobb kedvence (Fotó: Getty Images)

Az olaszok első számú támadója, Ibrahimovic (144 kupameccs, 57 gól) sérülés miatt nem állhat Stefano Pioli mester rendelkezésére, Ole Gunnar Solskjaer azonban számolhat csapata vezérével, a 40 kupameccsen 21-szer eredményes Bruno Fernadesszel és neki a veterán csatára, az uruguayi Edinson Cavani (85 meccs, 49 gól) is bevethető.
A mérkőzést a szlovén Slavko Vincic vezeti, aki a két csapat közül csak az MU-nak bíráskodott, 2018-ban egy BL-csoportmeccsen ugyancsak az Old Traffordban, ahol a hazaiak csupán 0–0-ra végeztek a Valencia ellen. Csütörtök este ezzel aligha lennének elégedettek…

EURÓPA-LIGA nyolcaddöntő, első mérkőzés. Sport1 18:00 a mérkőzés előzetese, 18:45  Manchester United FC–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)