Arsenal: továbbjutás után csoportelsőség? • SportTV

Arsenal: továbbjutás után csoportelsőség?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 03. 10:37    
Olvasási idő: 3 perc

Hét nemzetközi kupadöntője volt eddig az Arsenalnak, ebből kettőt sikerült csupán megnyernie. Fél évszázaddal az elsó – nyertes (Anderlecht ellen 1–3, 3–0) finálé után ismét megcélozzák a végküzdelmet az ágyúsok. Eddig hibátlanul teljesítettek Mikel Arteta tanítványai, akiknek az Emirates Stadionban egyetlen pont is elégséges a továbbjutás után (az már egy hete megvolt) a csoportelsőség megszerzésére is.

David Luiz az "egekbe emelkedve" szerzi meg fejessel az Arsenal egyenlítú gólját Bácsben, a két csapat első mérkőzésén (Fotó: Getty Images)

Az 50 évvel ezelőtti EVK-döntőre talán csak a mostani játákosok papái és nagypapái őriznek emlékeket, a legutóbbi – vesztes – El-finálé mozzanatai azonban még frissen élnek a futballistákban és a szurkolókban is. Az akkor még Unai Emery vezette együttes a csoportkörben az egykori KEK-győztes Sportingot előzte meg, a kieséses fázisban a negyeddöntőtől két másik ex UEFA-kupagyőztest, a Valenciát és a Napolit búcsúztatta el, hogy aztán a fináléban 4–1-re alulmaradjon az angol házidöntőben a Chelsea-től 2019 májusában. Az akkori kezdőcsapatból hatan, a tartalékok közül további négy játékos most is kerettag, ők kettőzött erővel mehetnek az újabb finálé felé, hogy aztán megpróbálják a trófeát is elhódítani.
Az eddigi hibátlan út első állomása éppen Bécs volt, ahol bár a görög Fundasz révén a Rapid szerzett vezetést, de a második félidő derekán az Arsenal öt perc alatt fordított két légiós sztárja, a brazil David Luiz és a gaboni Aubameyang révén. Az a találkozó az egyetlen kupaösszecsapás volt a két csapat közt eddig, s az ágyúsoknak csak a második osztrák próbája. Az elsőt sikerrel vették 30 évvel ezelőtt, az akkor BEK-nek nevezett európai első szám sorozat első körében az aktuális bajnok Austriát verte ki 0–1, 6–0-val.
A Rapidnak viszont már korábban kilenc angol leckéje is volt, három oda-vissza kieséses csata, egy csoportkörös meccsváltás és egy kupadöntő. Az ellenfelek száma azonban csupán három, hiszen a ManUniteddel és az Aston Villával kétszer is meccset váltott a bécsi zöld-fehér alakulat. Az öt csatából négy vereséggel, illetve kieséssel zárult, közte az első három közel esett az egyik résztvevő döntőjéhez. Az első MU-párharc a vörös ördögök első győztes BEK-idényére esett, a két, illetve három korábbi vagy és későbbi aranylabdást felvonultató United (Ausztriában Denis Law nem játszott) a bécsi 0:0 után 3:0-val tudta le a negyeddöntőt. Az Everton elleni csata a Rapid két vesztes KEK-döntőjének egyike volt, a két finalista újonc közül az Everton 3–1-re nyert Rotterdamban. A második United elleni oda-vissza meccs pedig (kétszer 0–2) a BL-csoportkörben annak a naptári évnek (1996) az őszére jutott, amelynek májusában a zöld-fehérek a második KEK-döntőjüket is elbukták, Brüsszelben 1–0-ra a PSG ellen. Ezután kétszer az Aston Villa ellen játszott még a Rapid, két egymást követő évben 2009-ben és 2010-ben az El-playoffban, ez elsőt elbukta idegenben lőtt gól nélkül (0–­1, 2–1), a második viszont az egyetlen győztes párharc lett (Bécs 1–1, Birmingham 3–2), de a csoportkört akkor nem élte túl.
Most azonban túlélheti, bármire is jut az Emiratesben. Ugyanis jelenleg pontazonossággal áll a Moldével, a Fradi BL-playoff-ellenfelével (6–6), azaz az utolsó fordulóban Bécsben „csak” le kell győznie a norvégokat egynél több góllal, a akkor az Arsenal mögött bemasírozhat a 32-be.  Papíron persze még csoportelső is lehet Didi Kühbauer gárdája: ha az Emitaresben egynél nagyobb különbséggel győz és megveri az utolsó körben a Moldét, miközben az Arsenal kikap Írországban a Dundalktól. Ez matematikailag lehetséges ugyan, de nem biztatnánk senkit, hogy túl sokat tegyen fel erre az eshetőségre valamely fogadócégnél…

Mateo Barac ezt a párharcot ugyan megnyerte Alexandre Lacazette ellen, de a bécsi mérkőzés Arsenal-sikerrel ért véget (Fotó: Getty Images)

Ami a bajnoki formákat illeti, az Arsenal múltjához méltatlanul 10 forduló után csupán a 12. a Premier League-ben, legutóbb november 1-jén győzött az ősi rivális ManUnited ellen 1–0-ra egy 11-es góllal, azóta kétszer vesztett és egy sovány 0–0-ra tellett az erejéből. A Rapid azért ennél jobban áll, igaz, a PL-nél jóval kevésbé acélos osztrák Bundesligában, 9 forduló után a 3., hat ponttal lemaradva a vezető Salzburgtól. Legutóbb a bácsi örökrangadón 1–1-ezt játszott az Austriával, de ettől azért nem repesnek a drukkerei. Egyfelől ugyanis nem tudta megtartani a 7. percben Thorsten Schick révén szerzett előnyét, másrészt az ősellenség lilák jelenleg gyengécskék, csak a 8. helyen állnak a tízcsapatos bajnokságban, azaz „illett volna” legyőzni őket.
Az Arsenal keretének két legtapasztaltabb tagja a két exchelsea-s brazil, Willian a 116., David Luiz a 99. eurokupa-meccsét játssza, ha Arteta menedzser beteszi őket a csapatba. Az ellenoldal legrutinosabb embere  Mario Sonnleitner, a 34 esztendős hátvéd 42. Európa-liga, illetve 76. eurokupa-mérkőzésén léphet a pályára az Emiratesben.

Kapcsolódó

A 2020-21. ÉVI EURÓPA-LIGA 5. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:55 AEK Athén (görög)–Braga (portugál),  Zorja (ukrán)–Leicester (angol), G-csoport
18:55 AC Milan (olasz)–Celtic (skót), Lille (francia)–Sparta Praha (cseh), H-csoport
18:55 Qarabag (azeri)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Sivasspor (török)–Villarreal (spanyol), I-csoport
18:55 RFC Antwerp (belga)– Ludogorec (bolgár), Linzer ASK (osztrák)–Tottenham (angol), J-csoport
18:55 CSZKA Moszkva (orosz)–Wolfsberg (osztrák), Feyenoord (holland)–Dinamo Zagreb (horvát), K-csoport
18:55 Crvena zvezda (szerb)–Hoffenheim (német), KAA Gent (belga)–Slovan Liberec (cseh), L-csoport
21:00 CFR Cluj (román)–CSZKA Szófia (bolgár) AS Roma (olasz)–Young Boys (svájci), A-csoport
21:00 Arsenal (angol)–Rapid Wien (osztrák), Sport1 20:45; FK Molde (norvég)–Dundalk (ír), B-csoport
21:00 OGC Nice (francia)–Leverkusen (német), Slavia Praha (cseh)–Hapoel Beér-Seva (izraeli), C-csoport
21:00 Rangers FC (skót)–Standard Liege (belga), Benfica (portugál)–Lech Poznan (lengyel), D-csoport
21:00 Granada (spanyol)–PSV (holland), Omonia Nicosia (ciprusi)–PAOK Szaloniki (görög), E-csoport
21:00 AZ (holland)– Napoli (olasz), Real Sociedad (spanyol)–Rijeka (horvát), F-csoport

EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖR, 5. forduló. Sport2 20:00 a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Puhl Sándor); Sport2 20:45  Arsenal FC–SK Rapid Wien (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor); Sport2 23:00  a játéknap mérkőzéseinek összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Puhl Sándor)