Az Arsenal megragadná az El-esélyt • SportTV

Az Arsenal megragadná az El-esélyt

2021. 04. 15. 10:58    
Olvasási idő: 5 perc

Az El-negyeddöntő négy párosításából háromban vendéggyőzelem született az első találkozón. Mi értelemszerűen a negyediket választottuk a visszavágók közül, ahol a legnyitottabbnak tűnik a továbbjutás kérdése.

Nicolas Pépé, az Arsenal elefántcsontparti válogatott középpályása egy hete a 84. percben szrzett vezető gólt Londonban, mégsem tudott előnyt szerezni csapata a párharcban (Fotó: Getty Images)

Az Európa-liga önmagában is értékes futballtrófea. Ám még értékesebb lertt azzal a döntéssel, hogy győztese automatikus belépést kap a még rangosabb sorozat, a Bajnokok Ligája soron következő idényére. Mivel amióta ez a rendszer életben van, csak topligás csapatok nyerték meg az Európa-ligát, értelemszerűen zömmel azok képviselői számára jelent plusz esélyt. A mostani negyeddöntőben öt topligás csapat van, s a másik háromból egy együttesnek (Ajax) potenciális bajnokként helye van az ősszel rajtoló  BL-ben. Az ötből a Man Unitednek egyértelmű, a Romának viszonylagos az esélye, a Villarreal és a Granada aligha jut a négy közelébe az idény végére. Az Arsenal az, amelynek ugyancsak reménytelen a négy közé jutása és amely hatalmas erőket mozgósíthat a „kiskapun”  besurranni – s persze esélye is van rá, noha nem előnnyel utazik a visszavágóra.

Fabregas duplájából az egyik gól a két csapat 2007. október 23-i BL-csoportmeccséről, amelyet az Arsenal gólzáporral, 7–0-ra nyert meg az Emiratesben (Fotó: Getty Images)

Az első meccsen az ágyúsok ugyanis otthon az Emiratesben (az UEFA szerint persze szigorúan csak „Arsenal FC Stadion”) a prágai Slavia ellen csupán 1–1-es döntetlenre végeztek. Hosszas gól nélküli időszak után a 84. percben Pépé szerzett vezetést, de egy ártalmatlannak tűnő helyzet után a 94. percben (!) Holes egyenlíteni tudott.
A két együttesnek nem az az első találkozása az európai kupaporondon. Közel 13 és fél éve már a BL csoportkörében összefutottak. Akkor Londonban 7–0-s hazai siker született – Fabregas és Walcott duplázott, Hleb és Bendtner is gólt lőtt, Hubácek pedig öngólt szerzett – , a visszavágón nem született gól.
Ha akkor nem is, előtte és után egy-egy alkalommal azért sikerült legyőznie a Slaviának angol csapatot (A Leedset 2000-ben az UEFA-kupában, a Leicestert nem is oly rég, februárban az El nyolcaddöntőjébe jutásért), így összmérlege az futball őshazájának klubjai ellen 2 győzelem, 4 döntetlen és 8 vereség. Az Arsenal cseh mérlege ennél sokkal jobb és főként biztató a visszavágóra nézve: 7 győzelem és 2 döntetlen, azaz az ágyúsok még sosem kaptak ki cseh(szlovák) csapattól.
Az esetleges remik közül csak egy nem megfelelő Mikel Arteta csapatának: a gól nélküli. 1–1-nél hosszabbítás következhetne, ennél magasabb gólszámú döntetlen már a londoniak továbbjutását jelentené.

Nicolae Stanciu a Slavia romén középpályás csapata legtapasztaltabb „eurofutballistája” (Fotó: Getty Images)

A Slavia a BL-selejtező playoffjában kezdte a kupaidényt, amelyben elbúcsúzott a dán Midtjylland ellen (0–0, 1–4). Az El C-csoportjában oda-vissza legyőzte a francia Nice-t, otthon megverte a Bayer Leverkusent és az izraeli Hapoel Beér-Sevát, de idegemben kikapott mindkettőtől, végül a német csapat mögött csoportmásodikként jutott tovább. Ezután „brit ágon” folytatta útját, a Leicester City és a skót Rangers ellen egyaránt ikszelt Prágában és 2–0-ra győzött a Brit-szigeten. Az Arsenal a mezőny egyetlen százszázalékos csapataként mindkét meccsét megnyerte csoporttársai, a norvég Molde, az ír Dundalk és a bécsi Rapid ellen – 20 gólt szerezve, amely angol EL-rekord –, majd a a playoffban a Benfica (1–1, 3–2) és az Olympiakosz (3–2 Pireuszben, 0–1 otthon) testén keresztül jutott el a legjobb nyolcig.
A prágaiak Leicester elleni továbbjutása egyben az első olyan alkalom volt, amelyen angol klub ellen továbbjutott kétmeccses, kieséses párharcban. A legutóbbi kiesése angol együttes ellen tavalyelőtt történt, az El nyolcaddöntőjében az akkor már Jindrich Tripsovsky edzette csapat mindkét csatájában alulmaradt (0–1, 3–4) a későbbi győztes Chelsea ellen.
Az Arsenal legutóbbi négy csehországi mérkőzését egyaránt Prágában játszotta, a már említett  2007-es Slavia elleni gól nélküli döntetlenen kívül háromszor is a Sparta ellen lépett pályára és győzött, anélkül, hogy egyetlen gólt is kapott volna.
A Rangers elleni győzelem – benne a román válogatott Stanciu látványos találatával – már a második El-negyeddöntőt jelentette a prágai klubnak az elmúlt három kupaidényben. Összesen három európai kupanegyeddöntője közül kétszer angol csapattól esett ki (a Chelsea ellen két éve és a Leeds Unitedtől az 1999–­2000-es UEFA-kupában), az első alkalommal azonban túljutott ezen a fázison: 1996–96-ban a hosszabbításban szerzett idegenbeli góllal (2–0, 1–3) ütötte ki az AS Romát, de utána kikapott az elődöntőben a Girondins de Bordeaux-tól. Legutóbbi nyolc olyan KO-párharcából, amelyben döntetlenül végzett idegenben az első találkozón, csak kétszer esett ki, az idegenbeli több gól szabályának következtében. 1–1-gyel korábban sosem kezdett idegenben, 2–2-t követően viszont mind a négyszer továbbjutott, legutóbb tavalyelőtt a 32 között, amikor a címvédő Sevillát a spanyolországi négygólos döntetlen után a cseh fővárosban drámai hosszabbításos meccsen 4–3-ra múlta felül.

Az Arsenal ugyan csak a 8. lett tavaly a Premier League-ben, de FA-kupa-győzelme következtében megkezdhette megszakítás nélküli 25. idényét az európai kupaszínpadon. Ugyanakkor harmadik egymás követő EL-szezonja a 32 között véget ért, az Olympiakosz ellen. 19 sorozatban lejátszott BL-idény (1998–99-től 2016–17-ig) után első Európa-liga-idényében a későbbi győztes Atlético Madridtól esett ki, majd a következő évadban a döntőig menetelt, amelyben az ősi városi rivális Chelsea-tól maradt alul 4–1-re Bakiban. Eddig mind a négy El.-csoportkörben megnyerte a maga csoportját – ez egyedülálló – és a 11. csapat lett az ősszel a százszázalékos csoportgyőzelemmel. Megnyerte mindkét legutóbbi El-negyeddöntőjét, 2018-ban a CSZKA Moszkvát (4–1, 2–2), egy évre rá a Napolit (2–0, 1–0) búcsúztatta ebben a fázisban, egyelőre veretlen a negyeddöntőkben, most fordult elő először, hogy nem nyerte meg első, otthoni mérkőzését. Veretlen legutóbbi 11 idegenbeli El-meccsén (8 győzelem, 3 döntetlen) – ez holtversenyes rekord a Fiorentinával és a Lazióval – , amióta legutóbb Rennes-ben 2–1-re kikapott a 2019-es nyolcaddöntő első mérkőzésén. Összesített idegenbeli El-mérlege 6 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, a legutóbbi öt alkalommal veretlen maradt (4 gy., 1 d.). Hét eddigi kieséses párharcából, amelyen döntetlenül végzett otthon, 3-szor továbbjutott, 4-szer kiesett a visszavágón. A legutóbbi három ilyen alkalommal veszített, ezt megelőzően 2017–18-ban az El-elődöntőben az Atlético Madrid (1–1, 0–1) ellen. Négyszer 1–1 volt a hazai első döntetlen pontos eredménye, a négy visszavágóból kétszer sikerült továbbmenni – 1980-ban a KEK-elődöntőben a Juventus ellen, 15 évere rá ugyanabban a kupában az Auxerre ellen, egyformán 1–0-val. (Csak érdekességként: mindkét döntőt elbukták utána, az ágyúsok, egyaránt spanyol klub ellen, hosszabbításban, az elsó  0–0 után 11-esekkel a Valenciával, a másodikat Nayim 40 méteres emelése után 1–0-ra a Zaragozával szemben.)  A negyedik, hazai 1–1 utáni visszavágós kudarc Liverpoolban érte őket, a 2008-as BL-negyeddöntőben (2–4).

Joe Willock, az ágyúsok fiatal csillaga fogadja két tapasztaltabb társa, a brazil szabadrúgás- és 11-es specialista Willian (balról) és a korábbi Betis- és Real Madrid-játékos, a spanyol Dani Ceballos gratulációját abból az alkalomból, hogy az El-csoportmeccsen betalált a norvég Molde FK kapujába (Fotóü: Getty Images)

Az Arsenal középső védője, David Luiz tagja volt a Chelsea kezdőcsapatának, amely a 2019-es El-negyeddöntő második meccsén legyőzte a Slaviát 4–3-ra, azon a meccsen a másik brazil, Willian is beállt a kékekhez csereként. Előtte Prágában Willian gólpasszt adott a győztes találathoz, Luiz csereként ült a kispadon. Stanislav Vlcek, a Slavia általános menedzsere (szakmai igazgatója) játszott a már emlegetett 0–7-es BL-meccsen 2007-ben az Emirates Stadionban. Pierre-Emerick Aubemeyang, az ágyúsok gaboni csatára szerepelt a Slavia ellen a Lille csapatában, amely 2009 októberében  5–1-re legyőztes a cseheket El-csoportmeccsen. Pépé ás a Slavia játékosa, Simon Dell csapattársak az elefántcsontparti válogatottban. A csehek két válogatottja, Coufal és Soucek az Arsenal egyik londoni riválisából, a West Hamből igazoltak tavaly nyáron haza Prágába.

A Slavia a hét végén a Sparta elleni városi csúcsrangadón 2–0-s győzelemmel (gólok: Holes, Tecl) őrizte meg idénybeli bajnoki veretlenségét és már 17 ponttal vezet örök vetélytársa előtt a táblázaton, igaz, két mérkőzéssel többől. Otthom már 21 meccs óta veretlen (17 gy., 3 d.). Az Arsenal ig győzött a hét végén 3–0-ra a Sheffield United ellen (g.: Lacazette 2, Martinelli), véget verve négymérkőzéses nyeretlen sorozatának, minden tétmeccset figyelembe véve. Igaz, ezzel is csupán 9. a Premier League táblázatán, behozhatatlan, tízpontos hátrányban a BL-t érő 4. Helyet elfoglaló West Hamhez képest. Az Arsenal egyébként a legtöbb El-gólt szerző angol együttes 104 találattal, ez eggyel több, mint a kelet-londoni rivális Tottenhamé. A csütörtök esti meccs továbbjutója a Villarreallal vagy a Dinamo Zagrebbel csap össze az elődöntőben.
Ha netán 11-esekre kerülne sor az Eden Arenában, a Slavia megőrizné hibátlan mérlegét az Arsenal pozitívba fordítaná eddigi egyensúlyát. A prágaiak ugyanis eddig mindkét párbajukat megnyerték (a Schalke ellen az 1998–99-es UEFA első fordulójában és a Zilina ellen 2007-ben a BL-selejtező második körében), a londoniak pedig kétszer nyertek (az 1995-ös KEK-elődöntőben a Sampdoriával szemben és a Roma elleni 2009-es BL-nyolcaddöntőben) kétszer viszont vesztettek, s mindkettővel egy-egy kupafinálét buktak el (1980, KEK, Valencia ellen 4-5 és 2000, UEFA-kupa Galatasaray ellen 1–4).
A két együttes „egyéni rekorderei”: a Slaviáé a már említett román Nicolae Stanciu 69 eurokupa-mérkőzéssel és 15 góllal, az Arsenalból a brazil Willian már 120 kupameccsen van túl Európában, a házi gólrekorder Aubameyang pedig 79 találkozón már 40-szer talált be az ellenfél kapujába BL-, illetve El-találkozón (beleértve persze a Lille-ben és a Dortmundban szerzett góljait is).

Kapcsolódó

AZ EL-NEGYEDDÖNTŐ VISSZAVÁGÓI

21:00   Chelsea–Slavia Praha (első mérkőzés: 1–0)
21:00   Eintracht Frankfurt–Benfica (2–4)
21:00   Napoli–Arsenal (1–2, Sport1 20:45)
21:00   Valencia–Villarreal (3–1)

EURÓPA-LIGA negyeddöntő, visszavágó. Sport1 20:00 a mérkőzés előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Mészáros Ábel); Sport1 20:45 SK Slavia Praha–Arsenal FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Mészáros Ábel);  Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Mészáros Ábel)