Ibra most búcsúztatná a Unitedet • SportTV

Ibra most búcsúztatná a Unitedet

Sport TV avatar Sport TV 2021. 03. 18. 15:08    
Olvasási idő: 5 perc

Nem lehetett kétséges, hogy az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóiból ia az „ördögcsatát” választjuk. A két klub múltja alapján kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul az első találkozó nem is lehetett volna szorosabb – egyenesen döntetlenre végeztek az Old Traffordban.

Donnarumma bravúrjaira – itt éppen Maguire éles fejesét hárítja az Old Traffordban – Milánóban is nagy szüksége lehet a hazaiaknak (Fotó: Getty Images)

Most egy másik kultikus futballszínhely – sajnos, üres kulisszákkal… – vár a két futballóriásra: a San Siróban (így hívja a futballnyelv, noha hivatalosan a kétszeres világbajnok Giuseppe Meazza nevét viseli) csap össze a hatszoros  BL-győztes a háromszorossal.

Négy eddigi párviadalukból háromszor a milánóiak, egyszer a manchesteriek kerültek ki győztesen. A múlt heti első találkozón Amade Diallo első európai kupagóljával szerzett vezetést a United, Simon Kjaer a hosszabbítás második percében remek fejessel egyenlített ki.
Ez a párharc az első a két klub között, amelyet nem a BEK-BL keretei közt vívnak, hanem egy másik kupasorozatban. Az első négy párviadalukat egyaránt a Milan nyerte meg, az MU a 2009–10-es kiírás nyolcaddöntőjében kettős győzelemmel vágott vissza. Az a 2010-es milánói csata a Milan korábbi 18 meccses hazai veretlenségi sorozatának vetett véget angol ellenfelekkel szemben, azóta már az Arsenal is nyert a San Siróban 2–0-ra az 2017–18-as El-kiírás nyolcaddöntőjében. A ManU idegenbeli mérlege olasz klubokkal szemben 5 győzelem, 3 döntetlen, 10 vereség, ám az utolsó két alkalommal győztesen – legutóbb a 2018–19-es BL-kiírás csoportkörében a Juvét 2­1-re legyőzve – térhetett haza Itáliából, mi több, a legutóbbi öt alkalommal veretlen is maradt. A vörös-feketék eddig 14 közvetlen párharcból 8-at megnyertek, 6-ot elvesztettek angol riválissal szemben. Szintén pozitív a mérlegük a közvetlen trófeatalálkozókat tekintve. 1973-ban megnyerték a KEK-döntőt 1­–0-ra a Leeds ellen, felülmúlták az Arsenalt az európai Szuperkupában (0–­0, 2–0) az 1995-ben lejátszott 1994-es kiírásban, majd jött a két epikus BL-finálé két mediterrán metropolisban, 2005-ben az „isztambuli rémálom” – 3–0-t követő 3–3 után 11-es csata és bukás két évre rá 2­–1-es visszavágás Athénban a Liverpoollal szemben. A Milan elleni 2007-es kudarc óta a United mindhárom olasz csapat elleni KO-párharcát megnyerte, így a mérlege egálban áll – 6-6 siker és bukás – olasz ellenfelekkel szemben. Viszont kupadöntőt veszített itáliai klub ellen, az 1999-es európai Szuperkupát 1–0-ra a Laziótól Monacóban. (Az volt az utolsó UEFA-szk, amelyet a KEK-győztes vívott a BL-címvédővel.)

Simon Kjaer pazar fejese jelentette az egyenlítést egy hete a Milannak a 92. percben (Fotó: Getty Images)

A Milan a Serie A tavalyi 6. helyével indulhatott az El-ben, egyéves európai kihagyást követően. Stefano Pioli legényei a vírus miatt egymeccses selejtezőkön előbb az ír Shamrock Roverst verték meg idegenben 2–0-ra, majd a norvég Bodö/Glimtet otthon 3–2-re. Azután következett a Rio Ave elleni elképesztő csata, az hosszabbítás utolsó pillanataiban elért 2–2-t követő 9-8-as diadalmas 11-es csatában, amelyben 4-szer (!) állt egy rúgásra a kieséstől a rossoneri, ám végül a csodával határos módon mégis felülkerekedett. A csoportkörben aztán 13 ponttal sikerült az elsőség megszerzése a 11 pontos LOSC előtt. A nyolcaddöntőbe jutásért a szerb Crvean zvezda ellen aztán csak az idegenben szerzett több gól (2–2, 1–1) juttatta tovább a Milant.  Legutóbb az El-ben három éve járt ebben a fázisban, akkor is angol ellenféllel mérkőzött és esett ki (Arsenal 0–2 és 1–3). A lombardok hazai mérlege az El-ben – a selejtezőket is beleértve – 10 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, de a KO-fázisban a legutóbbi háromból csak egyszer tudtak nyerni, a Ludogorec ellen 1–­0-ra, összesítésben 4–0-val intézték el a bolgárokat. A Milan a legutóbbi 28 kieséses európai kupacsatából 24-szer továbbjutott, amikor az első meccsen döntetlent játszott, legutóbb éppen a Cz ellen. A két elvesztett párbaj egyike a 2008-as BL-nyolcaddöntő volt az Arsenal ellen (londoni 0–0 után 0–2 Milánóban), a másik a 2009-es UEFA-kupa duellum a Werder ellen, idegenben szerzett kevesebb góllal (1–1 Brémában, 2–2 Milánóban). 1–1-es első meccs után 11 továbbjutás, 2 kiesés a mérleg, a legemlékezetesebb diadal az 1989-es BEK-negyeddöntő, amikor a Berbabéu-beli 1–1 után a San Siróban 5–0-ra zúzták össze a királyi csapatot a három holland „tulipánnal” felálló milánóiak.

Amad Diallo első manchesteri gólját éppen a Milan ellen szerezte a múlt heti El.-nyolcaddöntő első mérkőzésén (Fotó: Getty Images)

A ManUnited a Premier League 3. helyével került előbb a BL-be, a legutóbbi idényben három elődöntőt is elbukva (angol FA-kupa, ligakupa és El). Összesen 23. alkalommal indulhatott a Bajnokok Ligája főtábláján.  Ole Gunnar Solskjaer tanítványainak egyetlen gól hiányzott az elitliga KO-fázisához, de az utolsó csatát 3–2-re elbukták Lipcsében Gulácsiék ellen, pedig előtte 5–0-ra legyőzték őket Manchesterben. Így került át a csapat az El-be, amelyben négy szezonban is játszott korábban a nyolcaddöntőben. Az első kettőt elvesztette (Athletic Bilbao 2–2, 1–1 2012-ben és Liverpool 0–2, 1–1 2016-ban), a következő kettőn viszont sikerrel jutott túl (Rosztov ellen 1­–1, 1–0 2017-ben és a LASK ellen 5–0, 2–1 az előző szezonban). Mérlege az El-ben idegenben 7 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, ám a legutóbbi két csata nagy győzelemmel zárult (5–0 Linzben és 4–­0 a Real Sociedad ellen, bár ez utóbbi csak papíron volt idegenbeli találkozó, mert valójában Torinóban játszották). Legutóbbi 11 idegenbeli meccsükből csak egyetlenegyet vesztettek el 6 győzelem és 4 remi mellett, az Asztanától kaptak ki Nur-Szultánban 2–1-re az 5. játéknapon, amikor már biztos volt, hogy továbbjutottak a csoportból. Legutóbb 13 KO-párharca mindegyikében lőtt idegenben gólt az MU.  Legutóbbi egytucat olyan kieséses párharcából, amelynek első meccse döntetlenül végződött, 5-ször jutott tovább, 7-szer esett ki az angol rekordbajnok, konkrétan 1–1 után 3-3 siker és kudarc a balansz. A legutóbbi ilyen a 2014-es BL-negyeddöntőben volt, akkor a hazai 1–1 után 3–1-re kikapott Münchenben a Bayerntől.

 Ez az egyetlen El-nyolcaddöntő két korábbi BEK-/BL-győztes között. A mezőny további csapatai közül csak az Ajax nyerte el korábban a legrangosabb európai klubtrófeát. Míg a United egyszer már megszerezte az El-győztesnek járó UEFA-kupa-serleget, a Milannak sem jelen nevén, sem UEFA-kupa „korában” sem sikerült a sorozat döntőjéig jutnia, a csúcsot az 1972-es és a 2002-es elődöntő jelentette. (Amúgy még UEFA-kupaként a Tottenham és a Sahtar is elnyerte a trófeát, a Roma meg a  mindenki ­­ csak az UEFA által nem – elődnek tekintett VVK-ban bizonyult a legjobbnak.
A Milan hátvédje, Dalot éppen az MU kölcsönjátékosaként szerepel a vörös-feketéknél. Zlatan Ibrahimovic 2016 és 2018 között volt a ManU játékosa, a csapat éppen akkor nyerte el az El-t. Múlt csütörtökön sérülés miatt nem játszhatott, most azonban nagy valószínűséggel pályára léphet, mi több, öt év után a vb-selejtezőkre visszatér a svéd válogatottba is. A Man United ellen a svéd veterán ikon kétszer lépett pályára, még az Inter játékosaként a 2009-es BL-nyolcaddöntő mindkét találkozóját (0–0 Milánóban és 0–2 Manchesterben) végig a pályán töltötte, mindkétszer az MU-ban szintén végig szerepelt Cristiano Ronaldo is.
Paul Pogba 2012 és 2016 között a Juventusban játszott, 8 Serie A-bajnokin 7-szer volr a Milan ellen nyertes csapat tagja. Ugyancsak játszott a hosszabbításban 1–0-ra megnyert Coppa Italia-döntőn is 2019-ban a rossonerók ellen. Edinson Cavani a Palermo és a Napoli színeiben 12-szer lépett pályára a Milan ellen, 4 gólt elérve, beleértve egy mesterhármast is, 2012-ben, amikor a Palermóban csapattársa volt a most milanos dán Kjaer is.  Bruno Fernandes karrierje elején 2012-től 2017-ig játszott Olaszországban a Novara, az Udinese és a Sampdoria színeiben. Személyes mérlege a Milan ellen 2 győzelem, 3 vereség bajnokin és egy győzelem kupameccsen, az udineiekkel a 2014-es negyeddöntőben. Alex Telles a 2015–16-is idényben az Inter játékosaként játszott 21-szer az olasz élvonalban. Diallo az Atalanta kölcsönjátékosaként érkezett januárban Manchesterbe, a bergamói csapatban csak 4-szer játszott, egy gólt elérve. Sergio Romero 2011 és 2016 között a Sampdoria alkalmazottja volt, 71-szer védte a genovaiak kapuját az élvonalban.
A Milanban kölcsönben szereplő Brahim Diaz Manchster City-játékos volt 2016 és 2019 között, Fikayo Tomori pedig a Chelsea-től van kölcsönben Milánóban.  Danny van de Beek első válogatottbeli gólját éppen Gianluigi Donnarummának lőtte 2020. október 14-én az 1–1-es olasz–holland NL-csoportmeccsen Bergamóban. Mario Mandzukic látte a horvátok győztes gólját az angolok elleni 2018-as vb-elődöntő hosszabbításában, a háromoroszlános csapatban ott volt Maguire és a csereként beálló Rashford is.

A United az egyik klub az öt közül, amelyek tavaly is ott voltak az El-nyolcaddöntőben – a másik négy az Olympiakosz, a Rangers, a Roma és a Sahtar.
Mindkét együttes a második helyen áll saját bajnokságában, éppen városi riválisa mögött, a Milan 9 ponttal van lemaradva az Intertől, a United 14-gyel a Citytől.
Ha netán 11-es párbajjal érne véget a párharc, a Milan múltja az „erősebb”: eddig a kupahistóriából 6-ból 5-ször nyert, az egyetlen vesztes harca a Liverpool elleni 2005-ös BL-döntő volt. Az MU mérlege viszont negatív, két vesztés (közte elsőként a Videoton elleni UEFA-kupa-negyeddöntő 1985-ben) mellett egyszer győzött, de az BEK-trófeát ért (2008 a moszkvai műfüvön, 6-5 a Chelsea ellen).

A találkozót a német Felix Brych vezeti, akinek ez lesz a 121. európai kupa-, ebből a 14. El-mérkőzése. Ebben a sorozatban az MU-nak kétszer bíráskodott, egy Anderlecht elleni döntetlen mellett a másik a Sevillától elszenvedett legutóbbi 1–2-es elődöntő volt tavaly augusztusban Kölnben. A BL-ben viszont több alkalommal vezetett mérkőzést mindkét csapatnak. A Milan BL-mérlege vele: 1 győzelem, 2 döntetlen (mindhárom csoportkör), a Unitedé 3 győzelem 2 döntetlen, 1 vereség, de az a kudarc éppen a negyeddöntőben érte 2019-ben a Barcelonától.

Kapcsolódó

A NYOLCADDÖNTŐ VISSZAVÁGÓINAK PROGRAMJA

18:55    Sahtar Doneck (ukrán)–AS Roma (olasz), az első mérkőzésen 0–3
18:55   Arsenal (angol)–Olympiakosz (görög), 3–1
18:55  Dinamo Zagreb (horvát)–Tottenham Hotspur (angol), 0–2
18:55   Molde (norvég)–Granada (spanyol), 0–2 (Budapesten)

21:00   AC Milan (olasz)–Manchester United (angol), 1–1 – Sport1 20:45
21:00    Rangers FC (skót)–Slavia Praha (cseh), 1–1
21:00    Villarreal (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán), 2–0
21:00   Young Boys (svájci)–Ajax (holland), 0–3

EURÓPA-LIGA nyolcaddöntő, visszavágó. Sport1 20:00 a mérkőzés előzetese, 20:45 AC Milan– Manchester United FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Nyilasi Tibor)