Hat évtized után kupagyőzelemre hajt a Roma? • SportTV

Hat évtized után kupagyőzelemre hajt a Roma?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 26. 09:35    
Olvasási idő: 2 perc

Lesz-e harminc évente kupadöntős csapata a farkasoknak? – ez itt a kérdés. Hogy legyen, ahhoz az első kis lépést – a csoportkörből továbbjutást – már csütörtökön megteheti az Associazione Sportiva Roma aktuális együttese.

Henrih Mhitarjant köszöntik a társak a vezető gól megszerzése után három hete az Olimpicóban. A31 éves támadó középpályás 108 eurokupa-meccsmél és 24 gólnál jár már (Fotó: Getty Images)

Azok a Roma-szurkolók, akik némileg hisznek a számmisztikában, most a fináléban reménykednek. Mármint az Európa-liga-fináléban. Miért is? Az egykori VVK-ban, a mai El jogelődjében (mindenki annak tartja, kivéve az UEFA-t…) 1961-ben döntőt játszott az AS Roma, le is győzte a Birmingham Cityt 2:0, 2:2-re. A  mindenki, még az UEFA szerint is  jogutód UEFA-kupában az AS Roma harminc évre rá, 1991-ben ismét döntőt játszott, igaz, ezúttal kikapott az ugyancsak olasz Internazionalétól (1–0, 0–2). Újabb harminc év elteltével tehát ismét döntőbe kellene jutnia az olasz főváros egyik szíve csücskének, ha a futballtörténet szabályosan ismétlődik.
Ehhez az első lépést már a csütörtöki 4. körben megteheti, ha otthonában is legyőzi az a kolozsvári együttest, amelyet három hete az Olimpicóban már 5–0-ra elpáholt. Akkor már matematikailag is biztos lenne a helye a 32-ben, hiszen a kétszer megvert erdélyi csapat mellett a CSZKA Szófia sem tudná megelőzni a hátralévő két játéknapon.
A két együttesnek a római csata már az ötödik összecsapása volt az európai kupaporondon. Kétszer, 2008-ban és 2010-ben a BL-csoportkörben találkoztak – az volt a CFR két BL-szereplése, azaz mindkétszer összesorsolták a farkasokkal – , Kolozsvárt egy döntetlen mellett egy vendégsiker született, Rómában mindkét eredmény 2–1 lett, csak éppen egyszer a Roma, egyszer a CFR javára.
A tapasztalat mindenképpen a vendégek mellett szól. Ha csak egy pillantást vetünka két keret eurokupa-meccsszámaira, rögtön kiugrik a különbség. Míg a CFR listáján egyedül Ciprian Deac jár félszáz mérkőzés felett (51), a Roma keretében öt ilyen futballista is található (Henrih Mhitarjan 106, Edin Dzeko 99, Pedro Rodríguez 98, Federico Fazio és Chris Smalling 74-74).

Borja Mayoral Ovidiu Hoban mellől lövi a rómaiak harmadik gólját november 5-én. A Realtól kölcsönbe vett ifjú csatár a hét végén is betalált a kapuba a Parma elleni bajnokin (Fotó: Getty Images)

Ami az idénybeli bajnoki szereplést illeti, a CFR 11 forduló után a 3. a román ligában, 21 pontjával hattal van lemaradva a listavezető FCSB-től. A Roma ugyancsak a 3. a Serie A-ban, 8 játéknap után 17 ponttal áll, hárommal kevesebbel, mint az első Milan, megelőzve például a Juve, Inter, Napoli triót.  Vasárnap a CFR otthon 1–0-ra kikapott az éppen újonc aradi UTA-tól, a farkasok viszont ugyancsak hazai pályán – bár  helyszínnek a zárt kapus meccsek idején csökken a jelentősége – 3–0-ra megverték a Parmát Mhitarjan duplájával és Mayoral egy találatával.
A két edző közül Dan Petrescu volt a sokkal nagyobb  formátumú játékos – vb-n, Eb-n járt, KEK-et és európai Szuperkupát nyert, BEK-döntőben játszott, öt híján 100-szor szerepelt hazája válogatottjában ∼, ugyanakkor Paulo Fonseca több és rangosabb trófeát szerzett edzőként. Első szakvezetői ütközetüket a mozambiki származású portugál fölényesen nyerte meg. Meglátjuk, a pályán annak idején okos, mi több fondorlatos román középhátvéd (amúgy Fonseca is az volt, de a legjelentősebb klubjában, a Portóban egyetlen bajnokit sem játszott, mindig kölcsönadták…) kitalál-e valami extrát a visszavágóra. Mert ha alulmarad csapatával, sokkal távolabbra kerül a versenyben maradás esélye a kieséses szakaszra.

Kapcsolódó

A 2020-21. ÉVI EURÓPA-LIGA 4. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18:55 CSZKA Szófia (bolgár)–Young Boys (svájci), A-csoport
18:55 FK Molde (norvég)–Arsenal (angol), B-csoport
18:55 Braga (portugál)–Leicester (angol), Zorja (ukrán)–AEK Athén (görög), G-csoport
18:55 Lille (francia)–AC Milan (olasz), Sparta Praha (cseh)–Celtic (skót), H-csoport
18:55 Maccabi Tel-Aviv (izraeli)– Villarreal (spanyol), Qarabag (azeri)–Sivasspor (török), I-csoport
18:55 CSZKA Moszkva (orosz)–Feyenoord (holland), Wolfsberg (osztrák)–Dinamo Zagreb (horvát), K-csoport
18:55 KAA Gent (belga)–Crvena zvezda (szerb), Slovan Liberec (cseh)–Hoffenheim (német),  L-csoport
21:00 CFR Cluj (román)–AS Roma (olasz), A-csoport (Sport1 20:45)
21:00 Dundalk (ír)–Rapid Wien (osztrák), B-csoport
21:00 Leverkusen (német)–Hapoel Beér-Seva (izraeli), OGC Nice (francia)–Slavia Praha (cseh), C-csoport
21:00 Rangers FC (skót)– Benfica (portugál), Standard Liege (belga)–Lech Poznan, D-csoport
21:00 Granada (spanyol)–Omonia Nicosia (ciprusi), PSV (holland)–PAOK Szaloniki (görög), E-csoport
21:00 AZ (holland)–Real Sociedad (spanyol), Napoli (olasz)–Rijeka (horvát), F-csoport
21:00 Tottenham (angol)– Ludogorec (bolgár), RFC Antwerp–Linzer ASK (osztrák), J-csoport

EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖR, 4. forduló. Sport1 20:00 a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Moncz Attila és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45  CFR Cluj–AS Roma (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Moncz Attila és Nyilasi Tibor); Sport1 23:00  a játéknap mérkőzéseinek összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Moncz Attila és Nyilasi Tibor)