Halad-e a „Hertha-helyreállítás”? • SportTV

Halad-e a „Hertha-helyreállítás”?

Sport TV avatar Sport TV 2020. 02. 28. 12:50    
Olvasási idő: 2 perc

Tagadhatatlan a káosz a nagyobbik – ámbár a táblázaton már huzamosabb ideje a „kis” Union mögött kullogó – berlini „nagycsapat” háza táján. A Hertha ugyan – még – nem látszik bajban lenni, de péntek esti ellenfele, az osztályozós helyen lévő Fortuna egy győzelemnyi távolságon belül (2 pontra) van a biztos bennmaradó pozíciós Mainztól, azaz alighanem mindent megtesz, hogy legalábbis ideiglenesen elébe kerüljön, s ezzel nyomást helyezzen Szalai Ádámékra a szombati, Paderborn elleni alsóházi csata előtt…

Amikor még nem látszottak viharfelhők az égen… A veterán Vedad Ibisevic góljával megkezdi a fordítást a Hertha az októberi meccsen, amelynek végén közel 40 évnyi szünet után sikerült élvonalbeli győzelmet aratnia otthon a Düsseldorf ellen (Fotó: Getty Images)

A Kicker online változata öt virtuális kérdéssel és saját válasszal ad röpelemzést a kusza Hertha-helyzetről. A kérdéskör: a klub irányvonala, az edző pozíciója, a csapat állapota, a menedzser (Michael Preetz) helyzete és a legnagyobb tulajdonos szándékai. Noha a jelenlegi vezetőség konszolidációra törekszik, Klinsmann és társai (barátai, szószólói) a Sportbildben megjelentetett anyagban mindenért a klubra hárítják a felelősséget. Válaszul szerdán a klub ­ – Preetz menedzser tolmácsolásában – sajtótájékoztatón utasította vissza a vádakat. A vezető jogi lépéseket is bejelentett Klinsmannék támadásával kapcsolatban.

Dárdai Pál tevékenysége „jó pontokat hozott” Michael Preetznek a menedzser tevékenységének felügyelőbizottsági megítélésében (Fotó: Getty Images)

Előtte kedden a klub felügyelőbizottsága ülésezett, és az edzők kiválasztásában a menedzsert is részben hibásnak találta. A grémium Dárdai Pál és Jos Luhukay tréneri tevékenységét pozitívan ítélte meg, ugyanakkor felrótta Preetznek kudarcos edzőszerződtetéseit (Funkel, Skibbe, Covic), néhányszor pedig szerinte nem tudott kellően hatni a kiválasztott mesterre (Favre, Babbel, Klinsmann). Mennyire fix az interim edző, Alexander Nouri helyzete? – teszi fel a Kicker a kérdést. Elvileg a klub vele akarja elérni a módosított célt (gond nélküli bent maradás), ugyanakkor a Köln ellen hazai 0–5 megrendítetta a bizalmat, könnyen meglehet, hogy egy esetleges düsseldorfi zakó még az ideiglenes megbízásba is kerül. Nourit Klinsmann vitte a Herthához, s most úgy kell bizonyítania, hogy nem fordíthat teljesen hátat mentorának, de mégis gyökeresen mást kell csinálnia Klinsinél, no meg eredményeket is elérnie. Előbbit – hogy nyilvánosan és teljesen szembe menjen az exvilágbajnokkal – Nouri nem tette meg, és ezért is kap kritikákat szép számmal. A csapat az idény  eleje óta hektikus, szinte követhetetlen  az állandó formaingadozása. Klinsi kiszállását például rögtön egy idegenbeli győzelem követte a Paderborn ellen, majd egyhetes, viszonylag nyugodt munka után jött a Köln elleni trauma. A legfontosabb, hogy az állandó „háttérzaj” mellett képes lesz-e a gárda tényleges szakmai feladataira koncentrálni. A legnagyobb résztulajdonos, a Tennor Holding vezetője, Lars Windhorst továbbra sem tett le nagyívű terveiről, a jelentős tőkeinjekció után újabb összegeket is áldozna, csak éppen nem látja, kivel, kikkel képzelje el a jövőt. A „tartsuk fenn a klubot, csak több pénzből” koncepció nem megfelelő számára, az ambiciózus vállalkozó innovációt és eredményeket akar és arra számít, jövőre a csapat az Európa-ligás helyek egyikéért harcolhat.  A Düsseldorf elleni csata fő célja azonban a közvetlen kiesőzónába süllyedés megakadályozása jelenleg…

A Fortuna némi levegőhöz jutott a Freiburg elleni múlt heti 2–0-s idegenbeli győzelemmel, Uwe Rösler edző nem is változatatna sokat. Lehet, hogy csak egy csere lesz a csapatban. Mivel Suttner nem elég fitt, Gieselmann kezd a balhátvéd helyén. A berlinieknél Nouri vacillál, hogy megmaradjon-e a 3-5-2-es felállási séma, vagy változtasson az eltiltott Ascacibar hiányában. Ha utóbbi mellett dönt, jöhet a 4-4-2, a középpályán  Mittelstadt, esetleg Dilrosun bevetésével is.

Kapcsolódó

Düsseldorf–Hertha örökmérleg

Összesen: 41 mérkőzés, 13 Düsseldorf-győzelem, 16 döntetlen, 12 Hertha-siker/ 63–62-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 25–10–9–6/ 40–37
Düsseldorfban: 20–9–7–4/ 38–23. Düsseldorfban a Bundesligában: 12–7–4–1/ 25–11
Az őszi mérkőzésen: Hertha–Düsseldorf 3–1. G.: Ibisevic, Dilrosun, Darida, ill. Hennings (2019. 10. 4.)
A legeredményesebbek (minden mérkőzésen): Wolfgang Seel (18 mérkőzés–7 gól–0 lap), ill. Erich Beer (18–7–1)

BUNDESLIGA, 24. forduló. Sport1 20:30 Fortuna ’95 Düsseldorf–Hertha BSC (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)