A törökök hajráznak, a németek pótolnak – magyarokkal • SportTV

A törökök hajráznak, a németek pótolnak – magyarokkal

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 03. 09:10    
Olvasási idő: 3 perc

Németországban a kupaelődöntő miatt nem volt első és másodosztályú forduló, a hétvége–hét eleje játéknapjait a Covid miatt elmaradt meccsek pótlására használják fel egyes csapatok. Mindkét bajnokságból egy-egy élő mérkőzéssel jelentkezünk, a török Süperligből – amelyből már csak három kör lesz hátra hétfő estére – meg kettővel. Ha szerencsénk van, illetve ha a mesterek úgy látják jónak – akár több magyar válogatott játékost is megmutatunk május első hétkezdetén.

Sinan Gümüs a Fener második gólját szerzi idén januárban az Erzurumban 2–1-re megnyert mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

SÜPERLIG

A törökökkel kezdünk, délután, a Kasimpasa–Alanyaspor találkozóval, azaz két középcsapat meccsével. Az hazai éppen a táblázat közepén helyezkedik, a vendég közvetlenül a kupaindulók közt áll, 7 ponttal elmaradva a 4. Trabzonsportól.
Örökmérlegük teljes egyensúlyban áll, 6-6 győzelem mellett egy döntetlennel. Bajnokin Isztambulban viszont összesen csak négyszer találkoztak, a legutóbbi két alkalommal egyaránt Alanya-győzelem született. Ősszel viszont éppen a Kasimpasa verte meg idegenben mostani vendégét. Pedig a 25. percben, 1–0-s vezetésnél kiállították Usszema Haddadit, de a Varga Kevint is soraikban tudó sztambuliak megduplázták vezetésüket, és Bakaszetasz, a görög válogatott klasszis már csak szépítő gólt tudott szerezni.
Az exdebreceni csatár vezeti csapata szereplési listáját, mind a 34 meccsen pályára lépett, igaz, ebből csak 20-szor volt kezdő és mindössze 7 találkozót játszott végig.
Dicséretes statisztika, ám még ennél is jobb a hátvéd Szalai Attiláé, aki alighanem biztosan helyet kap a Fenerbahce–Erzurusmpor találkozón a házigazdák együttesében. Van mire alapozni a vélekedést, hiszen az idény közben igazolt védőjátékos mind a 17 bajnokin és egy kupameccsen az első perctől  utolsóig végig a pályán szerepelt. Csapata győzelmi kényszerben van: két pont a hátránya a rekordbajnok Galatasaray mögött a harmadik helyen, de a Cim-Bom-Bom már lejátszióotta ebben a fordulóban a meccsét vasárnap és el is vitte a három pontot a fővárosból a Genclerbirligitől. Visszaelőzni viszont csak győzelemmel tud a Fener, hozzátéve, hogy a hamadik isztambuli klasszikus, a Besiktas nem csupán hat ponttal előzi meg a Galatát, hanem jócskán megszórva a Hataysport (7–0) még a gólkülönbségén is jelentősen javított.
A két együttes közös múltja nyúlfarknyi, mindössze három meccset tartalmaz. A 2018–19-es idényben az elsőn a Sükrü Saracogluban 2–2-re végeztek, Erzurumban viszont 3–0-ra győzött a Fener. Egy év másodosztály után jutott vissza a BBE, ebben az idényben Yandas, Pelkasz és Gümüs találatával 3–0-ra nyert a vendég. Az a mérkőzés még két héttel Szalai érkezése előtt volt, válogatott védünk tehát először lép pályára az Erzurum ellen, ám meglehet, egyben utoljára is, ha igazak a hírek, hogy az idény végén egy topligás ajánlat még Isztambulból is továbbrepíti a 11-szeres magyar válogatott védőjátékost.

MAINZ–HERTHA

Szalai Ádám bő másfél éve, 2019 szeptemberében győztes meccset játszott végig (2–1) a Hertha ellen Mainzban (Fotó: Getty Images)

Ha van látványos menekülőprogram, azt a Mainz mutatta be az elmúlt hetekben. Az 1FSV05 február eleje óta – már januárban kinevezett svéd edzője, Bo Svensson vezetésével –  12 mérkőzésből 8-at megnyert, 3-szor remizett és csupán egyetlen egy vereséget szenvedett. Ezzel a nagy futással a 17. helyről (4 ponttal állt az osztályozós pozícióban lévő Bielefeld mögött) a jelenlegi 12.-re lépett előre, amelyen már 8 ponttal van többje, mint ellenfelének, a két mérkőzéssel kevesebbet játszó Herthának. Ezen a mérkőzésen is láthatunk magyar válogatottat, persze csak ha a svéd mester pályára küldi Szalai Attilát, aki Brémában győztes gólt szerzett, ám a Bayern elleni hazai bravúrgyőzelem során edzője pihentette.
A másik oldalon pedig válogatottunk elmúlt évtizedének egyik sikerkapitánya, Dárdai Pál és az akár a magyar, akár a német válogatott potenciális tagja, a mester fia, Dárdai Márton személyében két honfitársunk is részese lehet a küzdelemben. A berlini klub is menekül, de sokkal viszontagságosabban, mint vendéglátója. A legrosszabbkor „ütött szét” a keretben a Covid-19, a bajnoki hajrában kényszerítve közel kéthetes karanténba az egész legénységet. Így roppant sűrű és kemény lesz a hátralévő program: május 3-tól 15-ig 13 nap alatt öt mérkőzést kell lejátszania a HBSC-nek. Elemzések tömege fejtegette, hogy előnyösen vagy hátrányosan érinti ez a játékosokat, talán az első, igencsak nehéznek ígérkező találkozó eldönti, fel- vagy lefelé indul meg a csapat. Az alaphelyzet: az osztályozós Köln mögött 3, a bennmaradó Bielefeld mögött 4 pont a hátrány, két meccsel kevesebből. Egy esetleges vendégsiker csak kissé rendítené meg az elmúlt időszakban remeklő mainziak helyzetét, viszont nagyot javítana a Hertháén. Egy magyarral a pálya szélén és 0-tól 2-vel a pályán – hogy mennyi lesz a helyes érték, az hétfőn estére kiderül. (A mérkőzést eredetileg a 29. fordulóban kellett volna lejátszani.)

Kapcsolódó

MAINZ–HERTHA örökmérleg

Összesen: 38 mérkőzés, 10 Mainz-győzelem, 5 döntetlen, 13 Hertha-siker / 36–50-es gólkülönbség. A Bundesligában: 25–8–9–8 / 27–31. Mainzban: 19–6–9–4 / 19–21. Mainzban a Bundesligában: 12–4–5–3 / 11–14.
A legutóbbi mérkőzés: Hertha–Mainz 0–0 (Bundesliga, 2020. 12. 15.). A legutóbbi három mainzi mérkőzés: 2–1 (2019-20, Bl), 0–0 (2018-19, BL), 1–0 (2017-18, Bl). A legutóbbi Hertha-győzelem Mainzban: 0–2 (Bundesliga, 2015. 2. 7.)

DÜSSELDORF–KARLSRUHE

A hazai együttes még nem feljutási reményeket is táplálhat. Mindössze 3 ponttal áll az osztályozós pozíciót elfoglaló HSV mögött, egy hétfői győzelemmel pontszámban utolérné az egykori BEK-győztest – igaz, a köztük helyezkedő, elmaradt meccset vihar iramban pótoló Kielnek egy egységgel többje van – két meccsel kevesebből. Gyakorlatilag ez a három együttes küzd azért, melyikük kaparintja meg a pótvizsga lehetőségét.
A vendég KSC-nek feljutási reményei és kiesési gondjai sincsenek. Hogy ez demotivációt jelent, vagy éppen emiatt felszabadultan, könnyedén játszhat – ez lehet a késő esti találkozó igazi kérdése.

SÜPERLIG, 39. forduló. Sport2 15:00  Kasimpasa SK–Alanyaspor (kommentátor: Petur András); Sport2 19:30 Fenerbahce SK–BB Erzurumspor (kommentátor: Bartha Zoltán)
NÉMET BAJNOKSÁGOK. BUNDESLIGA, 29. forduló, elmaradt mérkőzés. Sport1 17:45  1. FSV Mainz 05–Hertha BSC   (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs); 2. BUNDESLIGA, 29. forduló, elmaradt mérkőzés. Sport1  20:30 Fortuna ’95 Düsseldorf–Karlsruher SC (kommentátor: Faragó Richard)