Klasszisok – újratöltve! • SportTV

Klasszisok – újratöltve!

Sport TV avatar Sport TV 2020. 05. 14. 09:49    
Olvasási idő: 2 perc

Még öt játéknap hátravan a Home Tour alapszakaszából, de a napi négyes küzdelmével egyenértékű – vagy tán még kicsit fontosabb is – , hogy nyilvánosságra hozták az utolsó 16 versenyző névsorát, valamint bejelentették a torna további szakaszainak lebonyolítási módját is.

A hátralévő öt napon – beleértve a csütörtök estét is – újra láthatjuk azokat a klasszisokat, akik meglepetésre nem nyerték meg a saját csoportjukat, de a többi másodikhoz hasonlóan megkapják a javítás lehetőségét. Így ismét feltűnik a Home Tour estéin Peter Wright, Gerwyn Price, Michael Smith (ő éppen csütörtökön este), Dimitri Van den Bergh, sőt – amint azt már „megjósoltuk”, Keegan Brown harmadikra is! (Öt egy meccs után visszaléptették a 12. csoportból, majd a 25.-ben második lett a parádézó, a verseny eddigi legjobb teljesítményét nyújtó José Sousa mögött.) Sokak számára jó hír, hogy Gary Anderson neve is feltűnt a névsorban! A kétszeres skót világbajnok az elején még lemondani látszott a sorozatról nem megfelelő internetkapcsolata miatt, ám az elmúlt három hétben – egyedül vagy a PDC segítségével, egyre megy… – elhárította a technikai akadályt, így szombaton este igazi „halálcsoportban”, három németalföldi, a belga Dimitri Van den Bergh és Kim Huybrechts, valamint a holland Dirk van Duijvenbode társaságában megmérettetheti magát.

Gary Andersont is láthatjuk szombaton este játszani (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A PDC tájékoztatása szerint egyhetes szünet után, május 26-án folytatódik a sorozat. A 32 csoportgyőztest sorba rendezik – az nem derült ki, az alapszakasz pontszámai és legkülönbsége, vagy a nyílátlagok alapján – , és újabb négytagú csoportokat alakítanak ki oly módon, hogy minden csoportba jut egy-egy versenyző a rangsor 1-8., 9-16., 17-23. és 24-32. helyezettje közül. A minitornák ugyanúgy körmérkőzésesek lesznek, csak nem 5, hanem 6 nyert legig tartanak az összecsapások. Újabb egy nap szünet után, június 2-án és 3-án következik a két „elődöntő” csoport, 4-én játsszák a finálét.

A csütörtöki estén klasszisokból és fiatalokból sem lesz hiány. A három angol-egy holland összetételű kvartettben két top 35-ös versenyző is szerepel, Michael Smith és Luke Humphries. Utóbbi az 5. csoportban a nyitó meccsét vesztette el a walesi Nick Kenny ellen, így lett csak második. Smith viszont 97.50-os körátlaggal (!) az egyik legszorosabb csoportban, egyetlen leggel szorult a szintén 4 pontos holland Kleermaker mögé, azonos legkülönbség mellett egymás elleni találkozójuk győzelmével megelőzve a hármas holtverseny harmadik tagját, Matt Clarkot. Kettejük eddigi 5 meccséből 2018 óta Smith 4-et nyert meg, viszont éppen a legutóbbit vesztette el idén februárban, a Players Championship barnsleyi versenyén. 4
A csoport harmadik tagja, a négyes doyenje Andy Boulton a maga 43 évével. Viszont neki a legjobb a mérlege a többiek ellen, Humphries és a holland ellen 2–0-ra áll, Smithszel 1–1-re.
Mike van Duijvenbode is szoros csatában lett második első fellépésekor, Alan Tabernnel azonos pontszámmal és legkülönbséggel zárt, ebben az esetben az egymás elleni eredmény döntött, az pedig 5–2 volt az angol versenyző javára.

DARTS, PDC Home Tour. Sport1 20:30 a 28. csoport mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán)

Kapcsolódó

PDC HOME TOUR, 28. CSOPORT

A játékosok
Michael SMITH (angol).
Életkora: 29 éves. Világranglista-helyezése: 5. Legjobb eredményei: vb-döntős (PDC, 2019), Premier League-döntős (2018)
Luke HUMPHRIES (angol). Életkora: 25 éves. Világranglista-helyezése: 34. Legjobb eredménye: vb-negyeddöntős (PDC, 2019, 2020), ”ifjúsági” világbajnok )PDC, 2019)
Andy BOULTON (angol). Életkora: 43 éves. Világranglista-helyezése: 68. Legjobb eredménye: világbajnok (BDO, 2013, 2016)
Mike VAN DUIJVENBODE (holland). Életkora: 21 éves. Világranglista-helyezése: 98. Legjobb eredménye: UK Open-résztvevő (2020), PDC Tour Card európai Q-School-győztes (2019)
A program
M. Smith–M. van Duijvenbode (örökmérleg: –), Humphries–Boulton (öm.: 2–0–0–2);
M. van Duijvenbode–Boulton (öm.: 2–0–0–2), M. Smith–Humphries (öm.: 5–4–0–1);
Humphries–M. van Duijvenbode (öm.: 2–2–0–0), Boulton–M. Smith (öm.: 2–1–0–1)
Győzelmi esélyszámok: M. Smith 1.91, Humphries 3.00, Boulton 7.00, M. van Duijvenbode 8.00