Kezdődik a dartsmaratoni • SportTV

Kezdődik a dartsmaratoni

Sport TV avatar Sport TV 2020. 07. 18. 08:48    
Olvasási idő: 2 perc

Közel másfél hónappal a „vírus szülte” Home Tour döntője után ismét a PDC élversenyzői közötti nagy torna kezdődik, ezúttal már egy térben, normális tévéközvetéssel, bíróval, de fájdalom, még mindig közönség nélkül. A World Matchplay mindig is szuperhosszú meccseivel vált ki a többi szupertorna közül, s nem mellesleg a vb után a leghosszabb verseny is. Jöjjön tehát a „dupla” dartsmaratoni!

Rob Cross Rod Harrington, Phil Taylor és Michael van Gerwen után negyedikként megvédené a trófeát a World Matchplay-n (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Harminckét nagymenő vág a küzdelemnek, a játék persze nem babra megy, hanem sok-sok angol fontra. Az összdíjazás 700 ezer  font, a győztes 150 ezret kap, no és persze a Phil Taylor-trófeát, amelyet persze nem véletlenül neveztek el a legnagyobbról. Ezen a versenyen nagyobb a fölénye, mint a vb-n, hiszen 16-szor nyert egy vesztes döntő mellett a 23 versenyből, amelyen elindult, azaz magasabb a győzelmi aránya… Tavaly mindenki remélte, ő adja át az utódnak a trófeát, de nem így történt. Talán majd az idén, ám azt a rajongók csak a tévén követhetik a Milton Keynes-i Marshall Arenából sugárzott közvetítésen. (A viadal idén váltott színhelyet, Taylor még a blackpooli Winter Gardensben játszotta a maga versenyeit.)

Az első fordulót négy napon át játsszák, a 16 kiemelt – a világranglista 16 helyezettje – , a selejtezősorozat ugyanennyi legjobbjával mérkőzik. A nyitó nap „vezércsillaga” nem a címvédő, hanem a világelső lesz, azaz Michael van Gerwen bizonyíthatja az északír Brendan Dolannal szemben az est negyedik párharcában, hogy a több mint negyedéves szünet (ő nem szerepelt a home darts-sorozatban) nem „rozsdásította” el. Nem mellesleg a 23 eddigi finalista közül 3 döntőjável ő Taylor és Wade mögött a torna örökrangsorának holtversenyes harmadikja Dennis Priestleyvel. A három döntőjét egymás után játszotta 2014–16-ban, először kikapott Taylortól, majd megverte Wade-et, végül visszavágott The Powernek. (Az minőségi éremtáblán ezzel második, csak neki van két sikere, Wade a végjátékok „lúzere”, 1-5-ös győzelem-vereség mérlegével, Priestley meg mindhárom fináléjáét elbukta.)
A kilenc eddigi bajnokból MVG-n és Wade-en kívül csupán Anderson és Cross aktív, a skót tavalyelőtt a „maratonik maratoniján”, hosszabbításos, 40 leges meccsen (21–19) verte meg Mensur Suljovicot, Cross pedig a második legfiatalabb bajnok lett tavaly 28 esztendősen Michael Smith legyőzésekor (MVG 26 volt, mikor Wade-et legyűrte 2015-ben). A négy aktív közül három is színpadra lép szombaton este.

Michael van Gerwen szeretne visszatérni négy évvel ezelőtti győztes önmagához (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

„Úgy vélem, az elmúlt két évben alulteljesítettem a World Matchplay-n” – nyilatkozta a világelső, akik a 2012-es versenyen kilenc nyilast is dobott a WMP-n. „A 2017-es volt az eddigi legjobb viadal, amikor Phil Taylor utoljára játszott. Az elmúlt két évben Jeffrey de Zwaan és Glen Durrant remekül játszott ellenem, én meg nem voltam olyan jó, ilyen egyszerű ez. Bántanak az ehhez hasonló korai vereségek, nem vagyok hozzájuk szokva, nemigen tudom az okokat. A World Matchplay kedves versenyem, éhes vagyok újra megszerezni a kupát, hiányzik már a trófeaszobámból.”

Cross tavaly harmadik nekifutásra nyerte meg a versenyt. „Van egy versenytábla, egy színpad és egy trófea, amelyre mindannyian vágyunk. Függetlenül attól, Blackpoolban vagyunk vagy Milton Keynes-ben, győzni akarok” – mondta a címvédő, aki meg tavaly dobott tökéletes leget a Marshall Arenában. „Tudom, hogy az első »play« vezényszótól kezdve koncentrálni kell. Gabriel remek versenyző, nehéz dolgom lesz ellene” – méltatta ellenfelét a 2018-as világbajnok és 2019-es World Matchplay-győztes.

Az első forduló találkozói 10 nyert legig tartanak, a nyolcaddöntő 11-ig, a negyeddöntő 16-ig, az elődöntő 17-ig, a trófeát elhódítónak pedig 19  leget kell megnyernie a végső győzelemért. A világelső Van Gerwen a tábla felső, a vb-védő Peter Wright az alsó felében szerepel, előbbi az elődöntőben találkozhat csak Cross-szal, utóbbi ellenfele a világranglista másodikja, Gerwyn Price lehet, ha a négy közé az első négy kiemelt kerül. Az pedig a legritkább esetben fordul elő  a „dartsmaratonin”.

Kapcsolódó

WORLD MATCHPLAY, az első nap programja

Simon WHITLOCK (ausztrál, 16. kiemelt)–Ryan JOYCE (angol)
Örökmérleg: 4–3. Legutóbbi mérkőzés: Whitlock–Joyce 6–4, Players Championship-verseny, Barnsley, 1. forduló, 2020. 3. 15. Legjobb World Matchplay-szereplés: elődöntős (2010, 2014), ill. újonc

Krzysztof RATAJSKI (lengyel, 13. kiemelt)–Jermaine WATTIMENA (holland)
Örökmérleg: 6–2. Legutóbbi mérkőzés: Ratajski–Wattimena 6–5, Players Championship-verseny, Barnsley, nyolcaddöntő, 2019. 10. 15. Legjobb WMp-szereplés: nyolcaddöntős (2019), ill. 1. fordulós (2018, 2019).

James WADE (angol, 9. kiemelt)–Keegan BROWN (angol)
Örökmérleg: 7–4. Legutóbbi mérkőzés: Wade–K. Brown 6–4, Players Championship-verseny, Barnsley, negyeddöntő, 2020. 3. 15. Legjobb WMp-szereplés: győztes (2007), ill. nyolcaddöntős (2015, 2019).

Michael VAN GERWEN (holland, 1. kiemelt)–Brendan DOLAN (északír)
Örökmérleg: 18–5. Legutóbbi mérkőzés: Dolan–Van Gerwen 6–4, Players Championship-verseny, Barnsley, a 32 között, 2020. 2. 8. Legjobb WMp-szereplés: győztes (2015, 2016), ill. nyolcaddöntős (2013, 2015, 2016).

Gary ANDERSON (skót, 8. kiemelt)–Justin PIPE (angol)
Örökmérleg: 11–6. Legutóbbi mérkőzés: Anderson–Pipe 6–3, UK Open selejtező, a 32 között, 2017. 2. 10. Legjobb WMp-szereplés: győztes (2018), ill. negyeddöntős (2012, 2013).

DARTS, World Matchplay, 1. nap, Milton Keynes. Sport1 19:00  ez első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)