NL-folytatás olaszokkal, hollandokkal

2020. 09. 04. 10:48    
Olvasási idő: 3 perc

Pénteken egy csoporttal kevesebb játszik, emiatt két meccsel kevesebbet rendeznek a Nemzetek Ligájában, ám mi emeljük a tétet. A kora és késő esti két élő találkozó mellett további kettőt mutatunk felvételről, az első előtt Europálya-magazinunkban kitárgyaljuk a szép NL-csütörtököt, amelyből egy plusz felvételes meccs még maradt kora délutánra is, s persze nem maradhat el a 23 órai gólösszefoglaló sem.

Roberto Manchini jól érezte magát tanítványaival Covercianóban, és reméli, ez a jó érzet megmarad a furenzei stadionban is (Fotó: Getty Images)

LITVÁNIA–KAZAHSZTÁN (C/4. csoport)

Sajátos módon került ebbe a csoportba a két gárda. Az eredeti felállás szerint az előző kiírás egyik leggyengébb teljesítményét nyújtó – 6 meccs, 6 vereség – litvánoknak ki kellett volna esniük a C-ligából, a D-ben az 1. csoportban Grúziua mögött 9 ponttal(!) elmaradó kazahoknak pedig ott kellett volna maradniuk. Igen ám, de a „fazonigazítás” néhány csapatot – például a mieinket – is feljebb sorolt, másokat magasabban tartott, így lehet, hogy a balti és az ázsiai, de Európához tartozó válogatott nem a legalacsonyabb, hanem a harmadik divízióban lett csoporttárs.
Ami azt illeti, a litvánok pocsék formája azóta is kitart. Az Eb-selejtező csoportjukban 1 döntetlen, 7 vereség mérleggel szintén utolsóként végeztek, a legutóbbi hat lejátszott meccsükből tavaly ősszel ötöt sorozatban elvesztettek, s csak az Új-Zéland elleni vilniusi 1–0-val sikerült végül megtörniük a kudarcsorozatot. Ám amilyen a modern futball, még ez a válogatott is zömmel légiósokkal operál: Valdas Urbonas (játékosként annak idején 14-szeres válogatott, 1997 és 1999 között a Videotonban és a Gázszerben 65 meccsen 6 gólt szerzett a magyar élvonalban) 24 fős keretében 9, a hazai bajnokságban szereplő játékos található, 15 külföldön profiskodó mellett. A  légiósok nem kevesebb mint 12 országból érkeztek haza Vilniusba, még kazah klubban játszó is akad köztük, a Zsetiszu 38-szoros válogatott kozéppályása, Mantas Kuklys.

A vendég kazahok 13 hellyel állnak jobban házigazdájuknál a legfrissebb (júliusi) FIFA-világranglistán, és a „pillanatnyi formájuk” (a Covid-vírus miatti közel tízhónapos szünet teszi idézőjelbe a kifejezést) is valamivel jobb. Eb-selejtezőcsoportjukban szereztek 10 pontot (3 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség), ezzel utolsó előttiek lettek a G-jelű hatosban, legutóbbi 6 meccsükből – mind Eb-selejtező – egyet megnyertek (San Marinóban 3–1), egyszer remiztek (1–1 Cipruson) és „csak” 4-szer kaptak ki. Michal Bílek, a cseh kapitány (másodedzője Michal Hipp, a Haladás nemrég volt mestere) kollégájával ellentétben inkább a hazaiakra épít(het), keretében csupán négy légiós, két orosz és egy-egy belga és emírségekbeli klubban szereplő futballlista van, meg egy aktuálisan klub nélküli, a többiek többsége a nemzetközi kupákban többnyire jól szereplő hazai élcsapatokban (Asztana, Kajrat, Tobol, Kajszar) játszik.

 

OLASZORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA (A/1. csoport)  

Az eddigi három, olasz-bosnyák találkozóból kétszer nyert a squadra azzurra (a legutóbbi Eb-selejtezőkön Torinóban 2–1-re, Szarajevóban 3–0-ra), a két együttes első találkozója még 24 éve, 1996-ban 2–1-es bosnyák sikerrel zárult, az egyik szláv gólt Hasan Salihamidzic, a friss BL-győztes FC Bayern jelenlegi sportigazgatója szerezte.
Az olaszok parádés Eb-selejtezősorozatot zártak tavaly, mind a 10 meccsüket megnyerték. 14 mérkőzés óta őrzik veretlenségüket, legutóbb a későbbi győztes portugáloktól kaptak ki az előző NL-kiírás idegenbeli csoportmeccsén 1–0-ra 2018 szeptemberében. A kapitány, Roberto Mancini ki is emelte a sikersorozat pozitív elemeit: „Nagyon örülök, hogy visszatérhettünk Covercianóba, a srácokkal oly sok hónap után. Igazi szenvedélyt kell mutatnunk, mint az Eb-selejtezőkön. Vágyniuk kell a játékosoknak a válogatottban szereplésre. Azokra az alapokra kell építenünk, amiket már lefektettünk: jó focit játszottunk és jól éreztük magunkat a pályán. Egyaltalában nem lesz könnyű meccsünk Bosznia-Hercegovina ellen, három napra rá már Amszterdamban kell fellépnünk. Két, nagyban eltérő mérkőzésre számítok.”
Az ellenfél bosnyák együttes viszont meglehetősen alulteljesített az Eb-kvalifikációban. Az olaszok csoportjában csak az 5. helyen végzett, 17 ponttal(!) szerzett kevesebbet mostani házigazdájánál. Ugyanakkor viszont az A-divízióba nem adminisztratív úton jutott, hanem saját erejéből: az előző kiírás B-ligájának 3. csoportját veretlenül, 10 ponttal nyerte meg, megelőzve Ausztriát (7) és Észak-Írországot (0).

Edin Dzeko, a bosnyákok kapitánya tavaly júniusban Torinóban vezetést szerzett az olaszok ellen, ám vereség lett a vége. Most 108. válogatott meccsén belőné 59., esetleg hatvanadik gólját is… (Fotó: Getty Images)

A szintén futballistaként is szép karriert befutó bosnyák mestert, Dusko Bajevicset is megszólaltatta az uefa.com: „Olaszország után Lengyelországgal és Hollandiával is meg kell mérkőznünk.  Nehéz megjósolni, mi történik majd. A célunk az A-ligában maradás. Hiszünk játékosainkban, reméljük, el tudjuk érni a kívánt eredményt. Nehéz lesz üres lelátók előtt játszani. Mindannyian máshoz vagyunk szokva, Reméljük, mihamarabb megoldást találnak a koronavírusra.”
A bosnyák keretnek egyébként három, magyar élvonalban is szereplő játékos is tagja, Eldar Civic és Adnan Kovacevic az FTC-ből, valamint Armin Hodzoc a Mol Fehérvárból. A szupersztár persze Edin Dzeko, aki éppen itáliai légiós. A Roma centere eddig 107 mérkőzésen 58 gólt szerzett a nemzeti együttesben, mindkettővel örökrekorder és nem csak az első, de a második értéket is növelni szeretné a firenzei Artemio Franchi Stadionban.

A csoport másik meccsét, a lengyel–holland csatát is közvetítjük felvételről, a darts PL aktuális fordulója után a Sport2-n, miként a pikánsnak ígérkező, egykor közös országot alkotó szlovákok és csehek presztízsrangadóját is, amely az összefoglaló után következik a Sport1-en.

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

20.45: Olaszország–Bosznia-Hercegovina (A-liga/1. csoport, SPORT1 20:30)
20.45: Hollandia–Lengyelország (A/1. –  SPORT2 23:30, felv.)
20.45: Románia–Észak-Írország (B/1.)
20.45: Norvégia–Ausztria (B/1.)
20.45: Skócia–Izrael (B/2.)
20.45: Szlovákia–Csehország (B/2. – SPORT1 éjféltől, felv.)
18.00:
Litvánia–Kazahsztán (C/4. – SPORT1 17:45)
20.45: Fehéroroszország–Albánia (C/4.)

NEMZETEK LIGÁJA, 1. játéknap. Sport1 14:15 Oroszország–Szerbia (felv., kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 16:15 Europálya labdarúgó-magazin (műsorvezető: Petur András, szakértő: Szeli E. Mátyás /Nemzeti Sport/ és Várhidi Péter).
2. játéknap. Sport1 17:45 Litvánia–Kazahsztán (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Olaszország–Bosznia-Hercegovina (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 23:30 Hollandia–Lengyelország (felv., kommentátor: Bartha Zoltán), Sport1 éjféltől Szlovákia–Csehország (felv., kommentátor: Petur András)

Cookie beállítások