Fókuszban az olasz–holland derbi • SportTV

Fókuszban az olasz–holland derbi

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 07. 12:20    
Olvasási idő: 3 perc

Nyolc mérkőzéses a Nemzetek Ligája nyolcadik idei versenynapja. Mi három mérkőzést közvetítünk élőben, és este 11-től a szokásos összefoglalóval is jelentkezünk.

Steve Bergwijn, a Spurs 22 éves csatára a lengyelek ellen 10. válogatott meccsén először talált be a kapuba. Lesz-e második is hétfőn este:? (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–FEHÉROROSZORSZÁG (C-liga/4. csoport)

A két együttes közös története meglehetősen rövidke, mindössze három mérkőzést ölel fel. Még a 2010-es vb előtt szerepeltek azonos selejtezőcsoportban, akkor mindkét találkozón nagy különbségű belorusz siker született: Bresztben 4–0-ra, Almatiban 5–1-re nyertek a fehéroroszok. Ezen kívül még 2011 februárjában játszottak Törökországban egy felkészülési találkozót, 1–1-es remivel.

Pénteken az első körben mindkét csapat 2–0-s eredménnyel fejezte be a mérkőzését, csak míg a kazahok ennyire győzték le idegenben a litvánokat, a fehéroroszok ennyire kaptak ki az albánoktól. Ezzel csak részben erősítették a korábbi tendenciákat, már ha a közel háromnegyed éves szünetek miatt lehet „aktuális formákról” beszélni. Az „ázsiai-európaiaknak” ugyanis akadt egy-két győzelme a tavalyi naptári év folyamán – a skótokat például 3–0-ra megverték otthon – , a fehérorosz csapat viszont egyetlen meccset tudott megnyerni 2019-ben, az észtek elleni idegenbeli selejtezőt. Viszont azon ritka együttesek közé tartozik, amelyek a „Covid előtti” időkben, februárban játszottak két mérkőzést, és mindkettőt meg is nyerték semleges pályán és idegenben, Üzbegisztán és Bulgária ellen, egyformán 1–0-ra.
Az idősebb kelet-magyarországi szurkolóknak ismerős lehet esetleg a fehérorosz kispadról irányító tréner. Mihail Marhel annal idején 1992-ben ugyanis 3 NB I-es bajnokin is szerepelt a Nyíregyházi Spartacus színeiben. A másik kispadon pedig a fiatalabb nyugat-magyarországi drukkerek ismerhetnek fel egy arcot: Michal Bílek mester első számú segítője, Michal Hipp ugyanis a Haladás vezetőedzője volt 2017–18-ban, s tavaly ősszel fogadta el régi barátja invitálását a kazahsztáni munkára

HOLLANDIA–OLASZORSZÁG (A/1. csoport)   

Roberto Mancini 20 találkozójából csak kettőt vesztett el csapata – mindkettőt idegenben. Igaz, az amszterdami ArenA húsz éve szerencsét hozott a squadra azzurrának (Fotó: Getty Images)

Noha az amszterdami Johan Cruyff ArenA a két válogatottnak már a 22. összecsapásának lesz a színhelye, ezekből csupán 5 számít tétmérkőzésnek. Ezek közt akadnak legendás meccsek is. Melyik holland ne emlékezne boldogan az 1978-as vb-középdöntőre, amikor Arie Haan vagy 35-ról lőtt bombagólt Dino Zoffnak, és melyik nem mondana cifrákat dühében, ha a 2000-es, ugyanitt az ArenA-ban játszott Eb-elődöntő kerül szóba, amelyen a narancsosok öt (!) 11-est hibáztak el, kettőt a 120 perc alatt, hármat meg a 0–0-t követő rúgópárbajban.
Még érdekesebb a statisztikai eloszlás, ha azt is elmondjuk, hogy az eddigi 21 találkozón mindössze 3 holland győzelem született, de mindhárom az öt tétmérkőzésen! Azaz kissé leegyszerűsítve: az olaszok a hollandok mumusai, de csak, ha a mérkőzésnek nincs tétje.
Az interim (?) kapitány, Dwight Lodeweges mit sem változtatott a közben Barcelonába szerződő előd Ronald Koeman keretén és az általa alkalmazott játékmódon sem. A már összeszokott, de még mindig fiatal együttes folytatja az „NL-hagyományokat” – a legutóbbi kiírás ezüstérmeseként győzelemmel kezdett a lengyelek ellen. Az olaszok viszont megszakították hazai győzelmi szériájukat, de őrzik 15 meccsesre duzzadó veretlenségi sorozatukat a bosnyákok elleni firenzei döntetlennel. Mancini amúgy sikerkapitány: 2018 májusi hivatalba lépése óta együttese csupán két vereséget szenvedett, közvetlenül a vb előtt a tornára készülő későbbi világbajnok franciáktól (1–3) és a legutóbbi NL csoportmeccsei során a későbbi trófeagyőztes portugáloktól (0–1). Mindkettőt idegenben – ha netán nost Amszterdamban alulmaradnának, az jó előjelet jelentene a  tulipánosoknak a jövőre halasztott Eb-re…

BOSZNIA-HERCEGOVINA–LENGYELORSZÁG (A/1. csoport) 

Bosznia legfőbb reménysége immáron nagyon régóta Edin Dzeko. A kapitány pénteken az olasz kapuba is betalált… (Fotó: Getty Images)

Dzekóék firenzei döntetlenje kiváló rajtnak számít és tulajdonképpen a lengyelek sem panaszkodhatnak – főleg a játék képe alapján – , hogy Lewandowski nélkül megúszták minimális vereséggel a pénteki amszterdami csatát. Viszont mindkét csapat nyeretlen és egy esetleges döntetlennel hátrányba kerülnének a másik két együttes közül a potenciális hétfői győztessel szemben.
Bármilyen különös, de annak ellenére, hogy az önálló bosnyák válogatott is már lassan három évtizede egzisztál, a két együttes még sosem találkozott egymással, ez lesz az első mérkőzésük. Ráadásul a UEFA játékvezető-bizottsága is olyan bírót küldött a meccsre, aki bár nemzetközileg ismert és elismert – Cüneyt Cakir neve ismerős minden eurofutball-követőnek – , de eddig jobbára elkerülte a feleket. 120 eddigi, UEFA égisze alatt vezetett meccséből a két válogatott közül csupán a lengyeleknek bíráskodott egyetlenegyszer (Írország elleni 2–1-es Eb-selejtező 2015 októberében), valamint három lengyel klubcsapat (Belchatów, Lech Poznan, Wisla Kraków) európai kupameccsén fújta a sípot még 2008 és 2010 között. Szóval ez a meccs kicsit mindenkinek ugrás lesz az ismeretlenbe…

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 5. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

„16.00: Kazahsztán–Fehéroroszország (C-liga/4. csoport – SPORT1 17:45)
20.45: Bosznia-Hercegovina–Lengyelország (A/1. – SPORT2 20:30)
20.45: Hollandia–Olaszország (A/1. – SPORT1 20:30)
20.45: Ausztria–Románia (B/1.)
20.45: Észak-Írország–Norvégia (B/1.)
20.45: Csehország–Skócia (B/2.)
20.45: Izrael–Szlovákia (B/2.)
20.45: Albánia–Litvánia (C/4.)

NEMZETEK LIGÁJA, 5. játéknap. Sport1 15:45 Kazahsztán–Fehéroroszország (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 20:30 Hollandia–Olaszország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 20:30  Bosznia-Hercegovina–Lengyelország (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Petur András, szakértő: Mészáros Ábel)