A világbajnoki döntő, „újratöltve” • SportTV

A világbajnoki döntő, „újratöltve”

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 08. 10:24    
Olvasási idő: 4 perc

Az NL dupla fordulót lezáró hatodik játéknap 9 találkozójából öt – ebből négy élőben – kerül két csatornánk programjába, s természetesen a késő esti összefoglalóban látható lesz az összes találkozó minden gólja és egyéb fontos momentuma is.

Kyliam Mbappé "cimbalomszögből" megszerezte ugyan a győztes gólt Stockholmban, ám a pozitív koronavírus-tesztje miatt a horvátok ellen már nem állhat Deschamps kapitány rendelkezésére

GRÚZIA–ÉSZAK-MACEDÓNIA (C-liga/4. csoport)

Első ízben találkozik egymással a két nemzeti együttes. A rajton szombaton mindketten megszerezték a három pontot, a grúzok Észtországban nyertek 1–0-ra, az északmacedónok otthon verték meg az örményeket 2–1-re, egy három értékesített büntetőt hozó mérkőzésen.
A balkáni csapat még régi nevén, az „északi” jelző nélkül nyerte meg az előző NL-kiírásban csoportját és lépett egy divíziót, majd a 3. helyen végzett Eb-selejtező csoportjában. Még a bosnyák együttest is megelőzi magyarországi „állomáshelyekben”, jelenleg is az OTP Bank Ligában szerepel Kire Risztevszki (Újpest, korábban Vasas), Viszar Muszliu és Boban Nikolov (Fehérvár), tagja a keretnek Sztefan Szpirovszki is, aki 2017 és 2019 között a Ferencvárost erősítette, valamint a három újpesti év után a LaLigába szerződő és ott kiválóan helytálló Enisz Bardi is. Mind az öten játszottak az örmények elleni győztes együttesben, ketten végig, Nikolov kezdőként a 75. percben történő lecseréléséig, míg a jelenlegi újpestit az exfradista váltotta a 71. percben. Talán miattuk is érdemes megnézni csapatuk tbiliszi játékát, amelyet egy másik osztályt lépő csapat ellen játszanak. Merthogy Grúzia is D-ligás volt még az előző Nemzetek Ligája-kiírásban, és veretlenül, 5 győzelem, 1 döntetlenes mérleggel került egy osztállyal feljebb.

ÖRMÉNYORSZÁG–ÉSZTORSZÁG (C/4. csoport)   

Az örmény és az észt válogatott közös története a 1998-as premier óta 5 mérkőzést tartalmaz. A baltiak állnak egy hajszállal jobban (2-2 győzelem és döntetlen, 1 vereség mellett, 6–4-es gólkülönbség), a differencia két eddigi tétmérkőzésükből fakad. A 2010-es vb előtti selejtezősorozatban voltak csoporttársak, akkor a jereváni 2–2-t egy tallinni 1–0 követte, a gólszerző Sander Puri másfél évvel később lehúzott egy fél idényt a Lombard Pápában is.
Az örmény együttesből most hiányzik az ország egyetlen nemzetközi klasszisának tartott Henrih Mhitarjan (a Roma nem engedte el a válogatotthoz), távollétében a legtöbbszörös válogatott a keretben Varazdat Harojan, az Ural Jekatyerinburg védője, aki a szombati Észak-Macedónia elleni meccsen nem ünnepelhette pontszerzéssel félszázadik szereplését a nemzeti csapatban.

Az észt együttes – amely hagyományosan sok mérkőzést játszik, a válogatottsági örökranglista 10. helyén álló Raio Piirojának is 114 mérkőzése van (!), vezet Martin Reim 157 meccsel –  nincs története csúcsán. Tavaly január óta 12 mérkőzésén kétszer nyert egy-egy góllal (Finnország ellen Dohában, nem hivatalos FIFA-meccsen és Gibraltárban Eb-selejtezőn), és egy iksz mellett 9-szer kapott ki. Jelenleg csupán 104. a világranglistán, az UEFA-hoz tartozó 54 csapat közül csupán a 43. Mindössze két hellyel áll keddi vendéglátója mögött, Jerevánban az is kiderülhet, mennyire reális a világszövetség rangsora.

FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG (A/3. csoport) 

Tlatko Dalicnak móost igazán fel van adva a lecke (Fotó: Getty Images)

Tlatko Dalicnak móost igazán fel van adva a lecke (Fotó: Getty Images)

Zlatko Dalicnak másodszor adatk meg a feladat, hogy túljárjon kollégája, Didier Deschamps eszén. Moszkvában nem sikerült … (Fotó: Getty Images)

A nap rangadóján a legutóbbi vb két döntőse mérkőzik meg egymással. Adjunk egy röpstatisztikát arról, mennyit változtak a csapatok a moszkvai finálé óta! A franciák 23-as vb-keretéből mindössze 8-an szerepelnek jelenleg is Didier Deschamps játékoslistáján, közülük hatan (Lloris, Kimpembe, Varane, Giroud, Griezmann és Kanté) léptek pályára Stockholmban. Zlatko Dalic keretében 11 vb-ezüstérmes található, 8-an részesei voltak a szombati portói nagy ruhának is. Igaz, a horvátoknak „nem műfaja” az NL-rajt, az eddigi kettőn egyaránt nagy különbségű vereséget szenvedtek, méghozzá Ibériában. Két éve a spanyolok 6–0-val, most a portugálok 4–1-gyel küldték őket haza. Ám Dalic bevallottan nem a Nemzetek Ligájára fókuszál, hiszen csapata csoportelsőként jutott ki az akkor még 2020-as – reményeink szerint 2021-ben azért megvalósuló – Eb-re, erről nekünk is vannak emlékeink, hiszen a mieink budapesti bravúrgyőzelme után Zágrábban tükörsima meccsen vágtak vissza Marco Rossi csapatának. Éppen az új emberek keresése miatt nem számított a horvát kapitány két kipróbált klasszisára, Modricra és Rakliticre, egyszersmint gesztust gyakorolva a Real Madriddal és a Sevillával. (Könnyen lehet, hogy utóbbi éppen a budapesti Szuperkupa-meccsen játssza első nemzetközi mérkőzését második sevillai „korszakában”.)
A franciák inkább közepes, mint jó játékkal, szinte maximális helyzetkihasználással vitték el mindhárom pontot a svéd fővárosból. Ezt a „minimalista”, kevés kockázatot vállaló stílust ismerjük jól Deschamps együttesétől, ez azért talán kevés lehet, ha a horvátok nekidurálják magukat a Stade de France-ban. A stockholmi győztes gól szerzője, Kylian Mbappé nem szerepelhet, mert pozitív lett a koronavírus-tesztje, így elhagyta a csapat táborát.
Amúgy déli szomszédainknak az örökmérlegen is akad javítani valójuk. 1998-as első (ki ne tudná, az vb-elődöntő volt) meccsüktől a moszkvai fináléig hat mérkőzést váltottak a kékekkel és egyszer sem sikerült győzniük (2 döntetlen, 4 vereség). 53 eddigi ellenfelük közül csak a portugálok olyanok még, akikkel kettőnél több meccset játszottak és még egyszer sem győztek…

DÁNIA–ANGLIA (A/2. csoport)

Gareth Southgate-nak a gyenge játékot csak-csak sikerült kimagyaráznia, ifjai felelőtlenségéről azonban fájdalmas bejelentést kellett tennie (Fotó: Getty Images)

 

Már a 20. dán–angol meccs kerül sorra Koppenhágában, az örökmérleg „természetesen” nagy aktívumot mutat az angolok oldalán. A „dinamit” összesen háromszor „robbant”, azaz háromszor nyertek csupán a dánok, akik első igazán visszhangos sikerüket 34 évvel a két válogatott első meccse után, 1982-ben ünnepelhették, amikor Simonsen 11-esével 1–0-ra nyertek a Wembleyben. Az a siker sokat nyomott a latban, hogy az egyébként a magyarokat is magában foglaló csoportból végül ők kerüljenek ki a franciaországi Eb-re, amelyen aztán az elődöntőig jutottak. A másik két dán győzelem egyike is Angliában, az Old Traffordban született. A koppenhágai stadionban, az Idraetsparkban, amelyet az átépítés után Parkennek neveztek el, most tizedszer csapnak össze, de eddig csupán egy hazai győzelem született, 2005 augusztusában, felkészülési meccsen (4–1).

Egyik csapat sem sziporkázott a szombati NL-starton. A dánoknak csak apró felvillanásaik akadtak a belgák elleni 0–2-n, ugyancsak a Parkenben, jellemző, hogy a csapat legjobbjának Kasper Schmeichel kapust találták a szakírók és a szurkolók. Az angolok ugyan győzelemmel kezdtek Izlandon, de roppant szerencsés körülmények között és nagyon fantáziátlan játékkal. Kaptak is hideget-meleget a brit sajtótól, Gary Lineker a twitter-oldalán az „újabb sima győzelem” szöveget publikálta, de nehéz nem kiérezni a tweetből a nem is túl enyhe iróniát. Gareth Southgate persze a „győzelmet nem kell magyarázni” sztereotípiájával szűkszavúan kommentált: „A tizenegyes és a kiállítás sokat segített a győzelmünköz” – mondta. Van ám ennél nagyobb baja. Két újonca, az izlandiak ellen először bevetett Phil Foden és Mason Greenwood „megsértette a Covid-protokollt” (meg nem erősített sajtóhírek szerint hölgytársaságban ünnepelték a szerény győzelmet és újoncavatásukat), ezért rövid úton haza kellett küldenie őket. A kapitány eufemisztikusan „naivitásról” beszélt, a sajtó tovább ment, „hatalmas ostobaságnak” nevezte a két újonc cselekedetét, amelyre fiatalságuk sem mentség, s amely megkérdőjelezi jövőjüket a válogatottban, noha a legígéretesebb tehetségek közt tartják számon a két manchesteri csapat fiatal csillagát. Egyébként a kapitány a dánokat „kompakt, erős csapatnak” nevezte, és erősen tart a Parkenben lejátszandó mérkőzéstól. Ha nem sikerül jelentősen javítani a reykjavíki játékon, könnyen lehet, hogy először tétmeccsen is alulmarad a háromoroszlános együttes a dán nemzeti stadionban.

Még egy A-divíziós meccs került  a programunkba, a svédek a franciák elleni zakó után három nappal ugyanott, Solnában kapnak javítási lehetőséget, ám ellenfelük az NL-védő, EB-ezüstérmes Portugália lesz, amelyben a horvátok elleni csatát méhcsípés miatt kihagyó Cristiano Ronaldo is fellép a vendégcsapatban. A skandinávok ettől azért szívesen eltekintenének: 2013-ban, a vb-pótselejtezőn ugyancsak Solnában hiába duplázott legfényesebb csillaguk, Ibrahimovic, CR7 őt is túlragyogta, s mesterhármasával megnyerte a meccset, majd a lisszaboni visszavágón is ő szerezte a találkozót eldöntő egyetlen gólt.

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 6. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

18.00: Grúzia–Észak-Macedónia (C-liga/2. csoport – SPORT1 17:45)
18.00: Örményország–Észtország (C/2. – SPORT2 17:45)
20.45: Belgium–Izland (A/2.)
20.45: Franciaország–Horvátország (A/3. – SPORT1 20:30)
20.45: Dánia–Anglia (A/2. – SPORT2 20:30)
20.45: Svédország–Portugália (A/3. – SPORT2 22:45, felv.)
20.45: Ciprus–Azerbajdzsán (C/1.)
20.45: Luxemburg–Macedónia (C/1.)
20.45: San Marino–Liechtenstein (D/4.)

  

NEMZETEK LIGÁJA, 6. játéknap. Sport1 17:45 Grúzia–Észak-Macedónia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 17:45 Örményország–Észtország (kommentátor: Petur András, Sport1 20:30 Franciaország–Horvátország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván); Sport2 20:30  Dánia–Anglia (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 22:45 Svédország–Portugália (kommentátor: Petur András); Sport1 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Bartha Zoltán és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila és Hegyi Iván)