Folytatódik a spanyol-német versenyfutás • SportTV

Folytatódik a spanyol-német versenyfutás

2020. 10. 10. 15:06    
Olvasási idő: 3 perc

A kényszerpályás meccselosztáés következtében mindössze 7 mérkőzésre kerül sor a Nemzetek Ligája aktuális versenynapján. Az A-ligában mindössze két találkozó rendeznek – mi mindkettőt mutatjuk – párhuzamosan – az esti meccsidőpontban. (Emellé hozzáteszünk azért még egy élő és két felvett meccset is az alacsonyabb ligákból délutántól éjszakáig.)

Jesús Navas (balról) 10 éve ott volt a svájciak ellen a dél-.afrikai vb-n, s most pályára léphet Madridban is az NL-ben (Fotó: Getty Images)

FERÖER–LETTORSZÁG (D/1. csoport)

Mindössze a harmadik feröeri-lett összecsapás következik, korábban a legutóbbi vb selejtezősorozatában került egy csoportba a két nemzeti együttes. Akkor Rigában – némi meglepetésre – 2–0-ra nyertek a szigetországiak, a tórshavni visszavágón gól nélküli döntetlen született. Így a feröeri műfüvön (ismerős terep a mieink számára is, kétszer is felléptek ott az elmúlt években) a baltiak nem csupán első győzelmükért, de első góljukért is küzdhetnek a párharcban.
A feröeriek egyébként hibátlan teljesítménnyel vezetik is a D-liga 1. csoportját, hiszen Máltát 3–2-re legyőzték otthon, majd Andorra la Vellából is elhozták mindhárom pontot egy 1–0-s minmálgyőzelemmel. A lettek értelemszerűen ugyanazzal a két ellenféllel szemben két döntetlenre voltak csak képesek: otthon gól nélkül végeztek Andorrával, majd 1–1-et értek el a Ta ’Qaliban.
A feröeri keretben többségben vannak a hazai bajnokságban szereplő játékosok: a bajnok KÍ hat futballistát ad a csapatnak. A légiós kontingenst 3 norvég, 2-2 dán és svéd bajnokságban szereplő játékos alkotja és egyetlen nem északi csapatban játszó, a csatár Jóan Simun Edmundsson, aki 59 eddigi mérkőzésével a csapat legtapasztaltabb tagja, aki 7 góljával nem mellesleg az ország örök-góllövőlistának 4. helyezettje is.
A sokkal szebb napokat is látott lettek (ki ne emlékezne 2004-ben éppen a mieinket – is megelőzve jutottak ki a portugáliai Eb-re) jóval több országban játszó légiósokra is támaszkodhatnak, keretükben szerepel lengyel, svájci, finn, litván, ukrán, örmény és cseh bajnokságban játszó futballista is. A legnagyobb tehetségnek azonban a Bayern II 3. Ligában szereplő csapatának 20 éves csatára, Daniels Ontuzans számít, aki tízéves korában került a bajorok serdülők közé, s tavaly júniuban a szlovénok ellen meccsen mutatkozott be a felnőttválogatottban.

SPANYOLORSZÁG–SVÁJC (A/4. csoport)

Rodrigót a Wembleyben már ünnepelték gólért a társak. Vajon a Di Stéfano-stadionban is láthatunk hasonló diadalmámort miatta? (Fotó: Getty Images)

A generáicóváltást pazarul menedzselő Luis Enrique valószínűleg nem keveset változat a lisszaboni „energiatakarékos’ 0–0-t játszó együttesén. Noha a nemzetközi sajtó reménykedett egy ibériai presztízsrangadóban, de nagyon nem akarták bántani egymást a nem a legerősebb csapatokkal felálló nemzeti együttesek. Szerdán a furia roját Kepa – Sergio Roberto, Llorente, E. García, Reguilón – Ceballos, Busquets, Canales – Rodrigo, Gerard, Olmo kezdővel küldte pályára Luis Enrique a José Alvalade Stadionban, ezen minimum négy, de lehet, hogy 5-6 helyen is változtat az Alfredo Di Stéfano Stadionban sorra kerülő találkozón.

A svájciak sem remekeltek a szerdai felkészülési napon, St. Gallenben kikaptak a vb-ezüstérmes horvátoktól. De ha megnézzük az ő kezdőjüket (Omlin – Comert, Schar, Omeragic – Lotomba, Xhaka, Sow, Fernandes, Rodríguez – Gavranovic, Mehmedi), arra is nagy tétekben lehetne fogadni, hogy 4-5-nél több azonos név nem lesz a ma esti madridi meccslapon az induló 11 névsorában…

A két „igazi” első csapat közül azért a hazai tűnik, erősebbnek, dacára annak, hogy a helvétek ott voltak a két évvel ezelőtt kezdődő kiírás tavalyi négyes döntőjében, a spanyolok meg lemaradtak róla. Ráadásul a múlt is őket „favorizálja”, 20 eddigi összecsapásukból 25 spanyol győzelem és egy remi mellett mindössze egyetlen svájci siker született. A gyengébb emlékezetűek meg a fiatalabbak kedvéért: éppen a tíz évvel ezelőtti dél-afrikai vb  csoportmeccsén, amelyen aztán végül Svájc nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe, Jesús Navas, Sergio Ramos és Busquets pedig – ők az „utolsó mohikánok” a mai keretben  – meg sem állt a világbajnoki trófeáig!

UKRAJNA–NÉMETORSZÁG  (A/4. csoport)

Egy Werner-gól az eddigi egytucatból a Nationalelf mezében. Az eddigi 12-t mind lipcseiként érte el, a 13.-at Chelsea-játékosként lőheti vagy fejelheti, talán már szombaton este Kijevben (Fotó: Getty Images)

A koronavírus „beavatkozási” rekordját a cseh válogatott szenvedte meg szeptemberben, midőm két NL-meccs között a teljes keretet le kellet cserélni, szakvezetőstül. Ám ezen a listán a nemkívánt második helye szerencsétlen ukránok állnak, akiknek keretéből 14 (!) játékos esett ki pozitív Covid-teszt miatt, a franciák elleni rekordvereséggel (1–7) záruló szerdai felkészülési mérkőzésen a 41 éves kapusedzőnek, Alekszandr Sovkovszkijnak másodkapusként kellett a kispadra ülnie. Az NL-meccsre azért hívtak be újabb tartalékkapusokat is, de a keret 13 tagjának 5 vagy kevesebb válogatottsága van, azaz európai szinten roppant tapasztalatlan kerettel, főleg cseresorral kell kiállnia Andrij Sevcsenkónak a a kontinens egyik legerősebb csapata, a Nationalelf ellen. (Nem mellesleg két FTC-játékos is az ukrán keret tagja, Igor Haratin és Olekszandr  Zubkov, utóbbi a st.-denis-i 1–7-en mutatkozott be az együttesben.)
A vendégek nyílt, érdekes, sok gólos meccsen hangoltak az NL-re szerdán a törökök ellen. Ám a három kapott gól azért rávilágít a védelem gyengeségeire is. Löw kapitány nem véletlenül köszönt el (időlegesen) három védőtől, Henrichstől, Schulztól és Starkstól is, a középpályás Amiri és Dahoud mellett. Villámgyorsan behívta viszont a két lipcsei védőt, Klostermannt és Halstenberget, valamint Timo Werner – immáron a Chelsea-ből – , s a  nélkülözött Bayern-különítmény tagjait, Sülét, Kimmichet, Goretzkát és Gnabryt, valamint a csapatkapitány Kroost.
Ukrajna egyébként eddigi féltucat mérkőzésük egyikén sem tudta legyőzni Németországot (3 döntetlen, 3 vereség), erősen valószínű, hogy ennek a negatív sorozatnak most sem vet véget a kijevi Olimpiai Stadionban

Kapcsolódó

A 2020–21. ÉVI NEMZETEK LIGÁJA 7. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00    Montenegró–Azerbajdzsán (C-liga, 1. csoport)
15:00    Luxemburg–Ciprus (C-liga, 1. csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
18:00    Feröer–Lettország (D-liga, 1 csoport, Sport2 17:45, ÉLŐ)
18:00    Liechtenstein–Gibraltár (D-liga, 2. csoport, Sport2 22:45, felv.)
20:45    Andorra–Málta (D-liga, 1. csoport)
20:45    Spanyolország–Svájc (A-liga, 4. csoport, Sport1 20:30)
20:45    Ukrajna–Németország (A-liga, 4. csoport, Sport2 20:30)

NEMZETEK LIGÁJA, 3. forduló. Sport2 17:45  Feröer–Lettország (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 20:30 Spanyolország–Svájc (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor);  Sport2 20:30  Ukrajna–Németország (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00 összefoglaló a pótselejtezőkről (kommentátor: Fülöp László és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 22:45 Liechtenstein–Gibraltár (felv., kommentátor: Engyel István); Sport1 éjféltől  Luxemburg–Ciprus (felv., kommentátor: Fülöp László).