Schalke-javítóvizsga a DFB-kupában • SportTV

Schalke-javítóvizsga a DFB-kupában

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 03. 12:26    
Olvasási idő: 2 perc

Csaknem két hónappal a többiek kuparajtja után a Schalke is lejátszhatja első fordulós meccsét a Német Kupában. A halasztás oka azonban ezúttal nem a szokásos vírusfertőzés volt, hanem valami más…

Nabil Bentaleb és a schweinfurtiak kapusa, Alexander Elban vitat meg egy esetet a két évvel ezelőtti kupameccsen. Nem tudni hogy még az értékesített büntető előtt vagy után készült a felvétel (Fotó: Getty Images)

Bírósági ítélettel lehet a Schweinfurt 05 a Schalke ellenfele a DFB-kupában. Az előzmény még az előző idényre, pontosabban a vírusszünet idejére nyúlik vissza. A 4. osztályban (Regionalliga) a bajor ligában március közepén a félbeszakításkor a müncheni Türkgücü vezetett, de a Schweinfurtnak lett volna esélye behozni. A tartományi szövetség elfogadta a két klub megállapodását, mely szerint a Türkgücü indult a jelen idény (2020–21.) 3. Ligájában, ugyanakkor átengedte a kupaindulás jogát (egy tartományból csak egy negyedosztályú csapat kerül a főtáblára) jogát a schweinfurtiaknak. Igen ám, de közvetlenül a kupaforduló előtt a müncheni török csapat visszamondta a megállapodást, indulni akart a kupában is. Az ügy végül bíróságra került, s annak döntése alapján mégis a 1FCS05 kapta meg a játékjogot a nemzeti kupában.
Időpontot pedig a sűrű versenynaptárban csak mostanra találtak, így kerülhet sor a ma délutáni találkozóra.
Ami a várakozásokat illeti, Thomas Strobl, a negyedosztályúak edzője ezt nyilatkozta a Bajor Labdarúgó-szövetség honlapjának adott interjújában: „Mindig különleges érzés negyedosztályúként egy élvonalbeli csapattal megküzdeni. Főként ha ennyi időt kell várnod, míg eldöntik, lejátszhatod-e a mérkőzést. Így még jobban örülünk a Schalke vendégjátékának.”

A gelsenkircheni csapat januárban nyert utoljára bajnoki mérkőzést, ebben az idényben tétre menő mérkőzésen egyetlenegyszer sem győzött, csak az októberi válogatott szünet alatt játszott tesztmeccsen sikerült a másodosztályú Paderbornt megvernie a nyári felkészülési meccsek után.
A két együttes közös története féltucat meccset ölel fel, bajnokit kettőt játszottak (1990–91-es idény, 2. osztály, oda-vissza az S04 nyert), a kupában viszont 1936 óta négyszer is megküzdöttek egymással.  A 84 évvel ezelőtti mékőzésen a Schalke otthon 3:2-re győzött. 1954-ben a német futball első vb-győzelme után (de fáj ezt most is leírni…), Gelsenkirchenben remiztek (1:1), aztán Schweinfurtban vendégként a Schalke ment tovább (1:0). Legutóbb tavalyelőtt augusztusban mérkőztek meg, ugyancsak a kupa első fordulójában, akkor is Schweinfurtban, és a Schalke 2–0-ra győzött, elég nehezen, Bentaleb 11-esével és a hazai Jabiri öngóljával. Az akkori vendégegyüttesből kezdőként Sané, Nasztaszics és Harit lép pályára, a cserék közt Baum mester azért nevezte a másik gólszerző Bentalebet és Uthot is. A hazai keretben ott van az öngólos német-spanyol csatár is.
Amúgy mindkét győzelem nélkül „hangolt” a meccsre. A Schweinfurt a Türkgücü és a kiesők nélkül folytatott bajnokságban két hete 2–0-ra kikapott a listavezető Aschaffenburgtól idegenben, a Schalke meccsét pedig mutattuk is a Stuttgart ellen, pénteken este 2–1-re végzett otthon az újonc Stuttgarttal.

DFB-KUPA, 1. forduló, elhalasztott mérkőzés. Sport1 16:30  1. FC Schweinfurt 05–FC Schalke 04 (kommentátor: Gyulai Miklós)