Nem elég a veretlenség! • SportTV

Nem elég a veretlenség!

2016. 11. 12. 11:24    
Olvasási idő: 2 perc

Nem csupán első ránézésre ígérkezik könnyűnek Spanyolország és Olaszország számára a szombati vb-selejtező: mindkét csapat még veretlen otthon a vb-selejtezők történetében, ráadásul mindkettő a mostani kiírásban még nullapontos riválissal, Macedóniával, illetve Liechtensteinnel találkozik.

Elképesztő hazai vb-selejtezős mérlege megóvása szándékával lép pályára Spanyolország a Macedónia elleni mérkőzésen: a La Roja története során még nem kapott ki hazai pályán vb-selejtezőn 45 győzelem és 9 döntetlen az 1934 óta nyújtott produktuma. A 4860 lejátszott percből mindössze 219-et töltött hátrányban az együttes, és igazán jelentős veszélyben mindössze kétszer volt a veretlensége.1972-ben Juan Manuel Asensi a 94. percben akadályozta meg a jugoszláv sikert, 34 évvel később pedig Carlos Marchena tett így a bosnyákok ellen. A nagyok közül a spanyolokon kívül csak az olaszok és a brazilok nem kaptak ki otthon vb-selejtezőn.
A 2010-es világbajnok Granadában folytatná a menetelését, igaz, olyan kulcsemberek nélkül, mint Diego Costa, Gerard Piqué és Sergio Ramos. „Nem az a fontos, hogy nélkülük milyen rendszerben futballozunk, hanem az, hogy nyerjük – jelentette ki Julen Lopetegui, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya. – Volt néhány lemondásunk a sérülések miatt, de ha egy ajtó becsukódik, kinyílik egy másik, és ott áll a következő játékos, aki megkaphatja a lehetőséget a bizonyításra. Costa sérülése sokkolt bennünket, mert azt hittük, időben felépül. De mindegy, biztos vagyok abban, hogy aki a helyére lép, jó munkát végez.”
A helyettes minden bizonnyal Morata lesz, az utolsó edzésen látottak alapján pedig a Marca az alábbi kezdőt valószínűsítette: De Gea – Carvajal, Bartra, Nacho, Monreal – Busquets, Koke, Thiago – Vitolo, Morata, David Silva. A hírek szerint Lopetegui igazából csak egy poszton bizonytalankodik, ennek Thiago láthatja a kárát, akkor ugyanis Isco kerül be a legjobb tizenegybe.
A G-csoport másik nagyágyújára, Olaszországra még akkor is könnyebb ellenfél vár, ha idegenben kell fellépnie. Liechtenstein erejét nem merjük összevetni Macedóniáéval, még akkor sem, ha mindkét gárda három vereséggel nyitott. A miniállam 1-12-es gólkülönbsége azért mindent alulmúl.
„Az ilyen meccsek a legkellemetlenebbek a kapusok számára – fejtegette Giangluigi Buffon, az olaszok hálóőre. – Papíron mi vagyunk az esélyesek, de ha a felkészülés során nem tesszük oda magunkat, a meccsen pedig nem a megfelelő lesz a hozzáállásunk, akkor nagy kockázatot vállalunk. Sem én, sem pedig a csapat nem engedhet meg magának ilyen lazaságot. Ne feledjük a Feröer elleni kínlódásainkat. Remélem, jól játszunk és nem kapunk gólt.”

(Sport TV)

A Sport1-en 20:45-től a Spanyolország-Macedónia mérkőzéssel, majd 23 órától a nap vb-selejtezőinek összefoglalójával jelentkezünk élőben, a Sport2-n pedig 18 órától a Horvátország-Izland, 20:30-tól pedig a Liechtenstein-Olaszország találkozót közvetítjük élőben.