Löwék a csúcsbeállításra hajtanak • SportTV

Löwék a csúcsbeállításra hajtanak

2017. 10. 08. 10:19    
Olvasási idő: 3 perc

Az utolsó kör, a 10. forduló következik az európai vb-selejtező sorozatban. Értelemszerűen most már minden csoportban kiderül a győztes kiléte, a másodikak sorrendjére – az utolsó kiesik közülük – azonban keddig, jó esetben hétfőig várni kell. Ami a vasárnapi három csoportot illeti, a C-ből a címvédő Nationalelf már csoportgyőztes, a második hely is elkelt, az Észak-Írországé. Az E-jelű kvartettben Lengyelország és Dánia közt dől el az elsőség sorsa, a második helyre még odaérhet Montenegró is. Az F-csoportból szintén megvan már a győztes Anglia csapatában, a 2. helyért harcoló hármasból Szlovénia és Skócia egymással mérkőzik, skót pontvesztés esetén a Máltát fogadó Szlovákia is elérheti a pótselejtezőt ígérő második pozíciót.

LITVÁNIA–ANGLIA

A mérkőzés lejátszása merő formalitás, a litvánok 5. helye éppúgy be van betonozva, mint az angolok csoportelsősége. A két kisebb kérdés csupán statisztikai jellegű. Sikerül-e Angliának egy újabb kvalifikációs sorozatot veretlenül végig játszani? Működik-e újra Harry Kane góltermelő üzeme? A Tottenham centere szeptember 1-je óta 8 tétmérkőzésen lépett pályára négy sorozatban, ebből 7-szer gólt is szerzett, összesen 14-et. Egyedül a Swansea elleni gól nélkül végződő bajnokin maradt eredménytelen. Ha Southgate kapitány a pályára küldi, olyan, mintha 1–0-ról indulna az eredmény Vilniusban…

NÉMETORSZÁG–AZERBAJDZSÁN

A Nationalelf beállíthatja a spanyolok európai vb-selejtezős rekordját. A 2010-es vb-selejtező sorozatban a későbbi világbajnok furia roja megnyerte mind a 10 selejtezőjét, majd átvehette Dél-Afrikában a FIFA-világkupát is. (Sajátos módon a vb-tonán kikapott Svájctól, de ez nem befolyásolta továbbjutását a csoportból.) A mivel Hollandia is 100%-osan zárta akkori selejtezőit, elmondhatjuk, a hibátlan kvalifikáció jó esélyeket kínál a következő vb-finálé részvételre is… Joachim Löw személyes selejtezős rekordja egyébként parádés, a ’10-es (bronzérmes) vb előtt 8-2-0, a ’12-es (ezüstérmes) Eb-t megelőzően 10-0-0, a ’14-es (győztes) vb előtt 9-1-0, a tavalyi (bronzos) Eb-t megelőzően 7-1-2 mutatóval zárt, ehhez a mostani 9-0-0-t hozzáadva 49 meccsből 43-at megnyertek, 4-et adtak döntetlenre tanítványai, és csupán a 2014. októberi varsói 0–2 és a 2015. októberi dublini 0–1 rondít bele a fényes eredménysorba. Nem kell sok bátorság hozzá, hogy kijelentsük: vasárnap este Kaiserslauternben 43-ról 44-re ugrik a löwi győzelemmutató.

NORVÉGIA–ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Michael O’Neill észak-ír legényei gyakorlatilag már biztos másodikak, sőt egy ponttal már matematikailag sem lehetnének utolsók a csoportmásodikok külön táblázatán, azaz már nem fenyegeti őket a közvetlen kiesés veszélye. A házigazda norvégok is csak papíron léphetnének előre a csoport 3. helyére, mert ehhez győzelmük mellett a csehek valószínűtlen hazai vereségére is szükség lenne San Marino ellen. Azaz a pozíciók már nem változhatnak, nincs akadálya egy jó kis gálameccsnek – már ha a norvégok és az észak-írek képesek valaha is gálameccset játszani.

LENGYELORSZÁG–MONTENEGRÓ

A nap legbonyolultabb csoportja az E jelű. A lengyelek ha csak egy pontot is otthon fognak Montenegró ellen, már csoportelsők, azaz vb-döntősök. A feketehegyiek viszont győzelem esetén akár be is foghatják a dánokat, persze csak akkor, ha az eddig idegenben csak Örményországban győztes románok Koppenhágában legyőzik házigazdájukat. Montenegró gólkülönbsége jelenleg +10, Dániáé +12, a vázolt eredményalakulásokkal egygólos győzelmek esetén is eltűnik a különbség. Adam Nawalka, az annak idején az 1978-as vb-t játékosként is megjáró kapitány azonban inkább folytatná sorozatát fiaival: eddig mind a négy hazai mérkőzését megnyerte együttese, szeretné ezt a sort hibátlanul befejezni. Ez esetben persze a koppenhágai eredménytől függetlenül maradna a lengyel-dán-montenegrói sorrend, és jelen állás szerint a dánok pótselejtezőjét sem fenyegetné veszély.

A 10. FORDULÓ 1. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

Németország–Azerbajdzsán, C-csoport (Sport1 20:30)
Norvégia–Észak-Írország, C-csoport (Sport2 20:30)
Csehország–San Marino, C-csoport
Dánia–Románia, E-csoport
Kazahsztán–Örményország, E-csoport
Lengyelország–Montenegró, E-csoport (csúsztatott felv., Sport1 18:45)
Litvánia–Anglia, F-csoport (Sport2 17:45)
Szlovákia–Málta, F-csoport
Szlovénia–Svájc, F-csoport
Gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport2 23:00)

Európai vb-selejtezők. Sport2 17:45 Litvánia–Anglia F-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László); Sport1 18:45 Lengyelország–Montenegró E-csoportmérkőzés (csúsztatott felv., kommentátor: Farkas Norbert); Sport1 20:30 Németország–Azerbajdzsán C-csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila és László Csaba); Sport2 20:30 Észak-Írország–Norvégia C-csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba és Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila és László Csaba)