Szerbia és Izland a vb küszöbén • SportTV

Szerbia és Izland a vb küszöbén

2017. 10. 09. 09:22    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőn újabb három csoportban fejeződnek be a 2018. évi oroszországi világbajnokság európai selejtezői. A G-jelűben nincs már nyitott kérdés, Spanyolország már kijutott a vb-re, Olaszország pótselejtezős. (A spanyol válogatott játékának látványától azért nem akarjuk megfosztani nézőinket, így az Izrael elleni záró selejtezőjüket megmutatjuk.) A D-jelű szextettben Szerbia pontelőnnyel vezet, ha hazai pályán legyőzi a csoportötödik Grúziát, mai nevén 2010 után másodszor szerepelhet a vb-döntőben. Végül az I-csoportban hasonló a helyzet, csak éppen a tavalyi Eb egyik meglepetéscsapata, Izland nem egy, hanem két ponttal vezet ls ben az utolsó előttivel, hanem az utolsóval, Koszovóval mérkőzik otthon. Ha nyer, első Eb-szereplése után rögtön a következő nagy tornán, a világbajnokságin is bemutatkozhat. Ebból a csoportból a második helyről döntő ki-ki csatát, az Ukrajna–Horvátország mérkőzést közvetítjük élőben. Természetesen késő este ismét megmutatjuk mind a kilenc – egy időben kezdődő – mérkőzés gólösszefoglalóját.

IZRAEL–SPANYOLORSZÁG

Izrael nagy reményekkel vágott a selejtező sorozatnak tavaly szeptemberben, a favorit latin duóval szeretett volna minél tovább lépést tartani – nem járt sikerrel. Még a harmadik hely sem lesz az övé, csak ha legalább egy pontot szerez Ramat Ganban a csoportelső spanyolok ellen és közben Tiranában az albánok legalább két góllal kikapnak a csoportmásodik olaszoktól. A spanyol táborban kezdenek lecsillapodni az indulatok, ráadásul a mérkőzés Izraelben lesz, ott csak nem fogják Piquét kifütyülni a vendég szurkolók. Ami a szakmai részt illeti, Lopetegui kapitány kezében amihez nyúl, arannyá válik. Ha előhúzza a veterán Adúrizt, vagy a szintén nem mai fiú Iago Aspast, netán beteszi az újonc Rodrigót, vagy előveszi a sokáig jegelt Thiagót – minden sül, minden működik. Talán azt lehet mondani, túl korán túl jó a spanyol válogatott, nehéz lesz ezt a szintet bő félévvel későbbre átmenteni. Élvezni azonban most (is) lehet a játékukat, ezért is mutatjuk ezt a mérkőzést élőben…

UKRAJNA–HORVÁTORSZÁG

Mindkét válogatott pótselejtező-specialista, vb és Eb előtt is játszottak már ki-ki párviadalokat a kijutásért, sőt már egymással is meccseltek. (1998, a horvát vb-bronz előtt déli szomszédaink 1–1, 2–0-val verték ki keleti szomszédainkat.) Most viszont csak ennek lehetősége a tét. A két körrel ezelőtt biztos csoportelsőnek tűnő horvátok a törökországi fiaskóval és még nagyobb kudarcnak számító finnek elleni hazai remivel odáig rontották pozíciójukat, hogy egy kijevi vereséggel akáa második helyről is lecsúszhatnak. A szövetség vezérkara – élén egy vb-bronzérmes és –gólkirály ecjátékossal, Davor Sujketrrel – villámgyorsan kipenderítette Ante Cacicot és a nemzetközileg ismretelen, az elmúlt hét évben az arab világban tevékenykedő Zlatko Dalicot nevezte ki a helyére. Az új mesternek két napja volt, hogy lelket verjen a klasszisokba, hogy legalább a remit hozni tudják a korábban már elparentált, de új reményeket kapó ukránok ellen, akiknél nem az elnöki székben, hanem a kapitányi kispadon ül egy zseniális exfutballista, az aranylabdás Andrij Sevcsenko. Akárhogy is, a kijevi összecsapás a 10. forduló egyik csúcspontjának ígérkezik.

A 10. FORDULÓ 2. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

Moldova–Ausztria, D-csoport
Szerbia–Grúzia, D-csoport
Wales–Írország, D-csoport
Albánia–Olaszország, G-csoport
Izrael–Spanyolország, G-csoport (Sport1 20:30)
Macedónia–Liechtenstein, G-csoport
Finnország–Törökország, I-csoport
Izland–Koszovó, I-csoport
Ukrajna–Horvátország, I-csoport (Sport2 20:30)
Gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (Sport1 23:00)

Európai vb-selejtezők. Sport1 20:30 Izrael–Spanyolország G-csoportmérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor, Puhl Sándor és Várhidi Péter); Sport2 20:30 Ukrajna–Horvátország I-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián); Sport2 23:00 gólösszefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Matuz Krisztián, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor, Puhl Sándor és Várhidi Péter)