Hibátlanok egymás ellen Zágrábban • SportTV

Hibátlanok egymás ellen Zágrábban

2017. 11. 09. 09:05    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzéssel kezdődik meg csütörtökön a hatnapos, oda-vissza rendszerű négy párviadal, amely hivatva van eldönteni, hogy a rendező Oroszország és a 9 csoportgyőztes mellett melyik lesz az a négy csapat, amely Európát képviseli a jövő évi vb 32-es döntőjében.

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–SVÁJC

Az észak-írek tavalyi első Eb-döntőjük után megpályázzák negyedik vb-szereplésüket. Korábban 1958-ban, 1982-ben és 1986-ban jártak világbajnokságon, ráadásul az első két alkalommal tovább is jutottak a tornán a csoportkörből. Michael O’Neill együttese a C jelű selejtező hatosból a százszázalékos vb-címvédő németek mögött 11 pont különbséggel végeztek a 2. helyen, de négy pontot vertek a harmadik csehekre. Főként hazai mérlegük imponáló, az elmúlt bő mégy évben, 2013 szeptembere óta tétmeccsen csupán a világbajnok németektől (kétszer) és a későbbi Eb-győztes portugáloktól szenvedtek vereséget. A selejtezők során csoportjukban összesen hat gólt kaptak, abból ötöt a németektől, a maradék egyet a norvégoktól, a másik három ellenfél – Csehország, Azerbajdzsán és San Marino – 180 perc alatt egyszer sem tudott betalálni a kapujukba.
A túloldalon a svájciak ez elsőtől a 9. fordulóig hibátlan mérleggel vezették a „mI csoportunkar”, a B-t, s csupn az utolsó játéknapon az Eb-győztes portugáloktól elszenvedett 2–0-s vereség miatt kényszerültek pótselejtezőre. Vladimir Petkovic mester legénységének 15 meccses veretlenségi sorozatát törte meg az az este az Estadio Luzban.
A két válogatott négyszer csapott össze egymással, ebből a két vb-selejtezőn 1964-ben Belfastban és Lausanne-ban is a hazai csapat nyert, 1:0-ra, illetve 2:1-re. Azóta csak barátságos meccseken találkoztak, 1998-ban Belfastban ismét a zöldek nyertek 1­0-ra, majd 2004-ben Zürichben gól nélkül végeztek,
A pótselejtezős históriát tekintve az észak-írek újoncok, a svájcik vívtak már (sikeres) vb-playoffot. A 2006-os vb-re kijutásért otthon 2–0-ra megverték a törököket, majd Isztambulban drámai csatában csak 4–2-re kaptak ki, így idegenben szerzett góljaikkal jutottak ki a németországi vb-re.

HORVÁTORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG

Ha létezik playoff-specialista, Horvátország mindenképpen az. Déli szomszédaink válogatottja eddig négy nagy torna előtt vívott rájátszásos párviadalt és valamennyit sikerrel zárta. 1997-ben Ukrajnát, 2003-ban Szlovéniát, 2011-ben Törökországot, 2013-ban Izlandot kényszerítette térdre, ráadásul e 8 mérkőzésen veretlen maradt (4 győzelem, 4 döntetlen). A mostani selejtező sorozat hajrájában kinevezett Zlatko Dalic kapitány feladata ennek a nemes sorozatnak a folytatása, amelyre a játékosok képességei alapján jó is az esélye. A Zágrábban vendégként fellépő görögök edzőjük nemzetiségében meg a horvátok elleni pozitív örök mérlegükben kereshetnek fogózkodót. Kapitányuk, Michael Skibbe ugyanúgy német, mint 2004-ben Otto Rehhagel volt, akivel futballhistóriájuk Olümposzára jutottak fel az Európa-bajnokság megnyerésével. Mostani vendéglátóik elleni mérlegük jó: 2-szer győztek, 3 iksz és egy horvát siker mellett. Igaz, a különbség barátságos meccseken alakult ki, tétre menő találkozókon 1-1 győzelmet és két remit könyvelhettek el mindkét oldalon. Amúgy a görögök playofftörténete ugyanolyan mint a horvátoké – csak felezve. Ők nem négy, hanem két párharcot vívtak, ugyanúgy győztesen zárták mindkettőt, s ugyanúgy veretlenek maradtak, mint a horvátok a 2010-es vb előtt az ukránokkal, a legutóbbi világbajnokságot megelőzően pedig a románokkal lejátszott playoffmérkőzéseken (2 győzelem, 2 döntetlen). Azaz ha a Maksimirben netán döntetlen lenne csütörtökön az eredmény, mindkét csapat a múlt alapján reménykedhetne a vasárnapi athéni visszavágón a győzelemben.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK, PLAYOFF. Sport1 20:30 Észak-Írország–Svájc (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor és Várhidi Péter); Horvátország–Görögország (kommentátor: Fülöp László)