Ázsiai 500-asok, Fucsovics Marcival • SportTV

Ázsiai 500-asok, Fucsovics Marcival

Sport TV avatar Sport TV 2018. 10. 01. 01:59    
Olvasási idő: 3 perc

Október első napján megkezdődik a két ATP 500-as tenisztorna, a legnagyobb két kelet-ázsiai fővárosban. Az első napon számunkra természetesen a pekingi viadal a fontosabb, amelyen éljátékosunk, Fucsovics Márton is bemutatkozik, méghozzá „márkás” ellenfél, Andreas Seppi ellen.

TOKIÓ

Időrendben először a japán fővárost kapcsoljuk, magyar idő szerint hajnali 5 órakor. Onnan a Rakuten Openen – ez az 500-as torna hivatalos neve – a centerpálya mind a négy első naői mérkőzését közvetítjük.
Elsőként a francia Adrian Mannarino (a világranglistán 33.) lép pályára a kanadai színekben versenyző 6. kiemelt Milos Raonic (vlr.: 20.) ellen. Noha az európai fiú az idősebb és ő kezdte korábban profi karrierjét, jóval kevesebbet játszott, jóval kevesebbet nyert és tornagyőzelme sincs, Raonic 8 versenysikerével szemben. A két versenyző kétszer mérkőzött már egymással, változó sikerrel. Első találkozásukon tavalyelőtt a Roland Garroson Raonic volt a jobb, három szettben, amelyek közül a középső rövidítéses volt, a két szélső meg 6:1. Mannarino tavaly ellenfele számára „hazai pályán” vágott vissza, a montreali 1000-es mestertorna első fordulójában kétszer 6:4-re verte meg a szervagép kanadait.
Két ifjú titáné a következő meccs, a másik kanadai, Denis Shapovalov (vlr.: 31.) 19 évesen vív meg a nála három esztendővel idősebb dél-koreai Csung Hjonnal (vlr.: 21.), a viadal 7. kiemeltjével. Olyannyira a jövő reménységei ők, hogy a tavalyi „junior világdöntőben”, a milánói Next Gen fináléban mérkőztek meg egymással, akkor a kísérleti szabályokkal játszott meccsen a koreai 1:4, 4:3, 4:3, 4:1-re győzött. Aztán Csung az ausztrál openen is alakított egy nagyot, egészen az elődöntőig menetelt, ahol csak a későbbi győztes Federer állította meg.
A harmadik párban két „honi matador” lép pályára, azaz megküzd egymással a második és az első számú japán teniszező, Szugita Juicsi (vlr.: 100.) és Nisikori Kej (vlr.: 12.). Méghozzá első alkalommal, mert a profi körversenyen még sosem találkoztak.  (Nyilván korábban, fiatalon otthon többször is, hiszen mindössze két év van köztük, de a nemzetközi színtéren elkerülték egymást. Mindenesetre a 3. kiemelt Nisikori – aki nem mellesleg Rakuten Open kétszeres bajnoka (2012, 2014) az US Openen már jelezte, ha egészséges, még mindig a közvetlen világelithez tartozik.
A centerpálya programját egy újabb kiemelt, a 4. Diego Schwartzman (vlr.: 14.) zárja az orosz Danyiil Medvegyev (vlr.: 32.) ellen. Ők sem játszottak még egymással, az orosznak jó világranglistahelye ellenére selejtezőt kellett játszania, amelyet a fehérorosz Geraszimov ellen nyert meg.

PEKING

Borna Coric a fenállása 15. évét ünneplő pekingi verseny ünnepi előestéjén (Fotó: Getty Images)

A kínai fővárosban később, magyar idő szerint fél 7-kor kezdenek. A helyzetet kissé bonyolítja, hogy egyszerre rendeznek férfi és női versenyt is, a pályabeosztások is vegyesek. Ez a forma, amelyet a versenyrendezők egyre többször alkalmaznak, a nézőknek kedvez, a tévétársaságoknak jóval kevésbé…
Az első párban, a főpályán generációk csatája zajlik, a 37 esztendős, szabad kártyás Feliciano López (vlr.: 71.)  küzd meg a nála 16(!) évvel fiatalabb, 7. kiemelt  Borna Coriccsal (vlr.: 18.). Tavalyelőtt az US Openen már szembekerültek, de túl sokáig nem tartott a meccsük, az első körben az első játszmában Coric saját 4:3-as vezetésénél feladta. A fiatal horvát kvalitásairól annyit, hogy idén Halléban Roger Federer legyőzésével szerezte meg második ATP-tornagyőzelmét.
A második meccsre pályát is váltunk, a Lótusz pályán az orosz Karen Hacsanov (vlr.: 24.) küzd meg az amerikai Sam Querrey-vel (vlr.: 48),. A két játékos eddig egyszer játszott egymással, a nyári cincinnati 1000-es tornán az orosz 7:5, 6:4-re győzött.
A harmadik meccs számunkra a nap mérkőzése. Fucsovics Marci (vlr.: 43.) a nála most hárommal gyengébb helyen álló Andreas Seppivel küzd meg. A mi fiunk 26 esztendős, az olasz nyolc évvel idősebb. Marci egy tornát nyert eddig, Seppi hármat. Noha a pro touron nem találkoztak még, az idei canberrai challengerversenyen igen, méghozzá a döntőben. Az első szettet Marci nyerte meg 7:5-re, az olasz 6:4-gyel egyenlített, a döntő játszmát pedig 6:3-ra nyerte meg. Mivel a Brad Drewett-pályán előttük két női mérkőzést játszanak, nem tudni, mikor kezdenek, de a mérkőzést megrendeltük, s amint elkezdenek játszani, azonnal kapcsoljuk a hivatalosan 4. számúnak tartozó pályát.
A negyedik találkozót nem előbb mint fél 2-kor újra a centerpályáról, a Nemzeti Teniszstadionból közvetítjük, azon a szabad kártyás haza Vu Ji-ping (vlr.: 423.) próbálja felvenni a versenyt Malek Dzsazirival (vlr.: 63.). A 18 esztendős kínai eddig összesen 7 mérkőzést játszott a touron, a tunéziai 199-et (86 győzelem, 113 vereség) – az esélyek meglehetősen egyenlőtlenek…

ATP 500-as versenyek, 1. forduló. Sport1 5:00-től Tokió (kommentátor: Fülöp László), Sport2 6:30-tól Peking (kommentátor: Kaplár F. József)