Korábbi győztesek a két keleti 500-ason • SportTV

Korábbi győztesek a két keleti 500-ason

2019. 10. 03. 00:46    
Olvasási idő: 2 perc

A szokásos hajnali kezdéssel közvetítünk Tokióból, Pekingből egy kicsit később az eddigi napoknál a két távol-keleti főváros 500-as tornájáról. Murray és Djokovics szabadnapos, ők már véglegesítették a helyüket a pénteki negyeddüntőre. Így is marad még neves résztvevő, Tokióban a tavalyelőtti győztes, Pekingben a címvédő, például.

Savid Goffin két év után ismét győzelenre tör Tokióban (Fotó: Getty Images)(

TOKIÓBÓL…

Jordan Thompson (a világranglistán: 56.) és Daniel Taro (vlr.: 127.) mérkőzésével kezdünk, amelynek van már tour-előzménye. Idén a sydneyi kemény pályás versenyen az ausztrál szetthátrányból egy győztes rövidítéses és egy 6:0-s szettel tudott fordítani. Öt évvel ezelőtt egy vancouveri challenger versenyen is megmérkőztek, akor meg egy-egy ide-oda nyert tie-break után a döntő játszmát a japán nyerte meg.
A második meccsre is jut egy ausztrál, John Millman (vlr.: 80.), aki a dél-afrikai Lloyd Harrisszel (vlr.: 99.) meccsel. A 22 esztendős afrikaans fiúra sajnos mi is emlékszünk, a múlt héten  ő verte meg három játszmában Fucsovics Marcit a második fordulóban. Most éppen az ottani elődöntős szereplése miatt kapott indulási lehetőséget a főtáblán, pedig a nevezési ranglistahelyezése alapján selejtezőt kellett volna játszania.
A map egyik legérdekesebb párharcának David Goffin (vlr.: 15.) és Denis Shapovalov (vlr.: 32.) csatája ígérkezik. A belga a verseny 3. kiemeltje, s egyben tavalyelőtti bajnoka, a kanadai a szerb Kecmanovicsot búcsúztatta az első körben.

Az utolsó párban a 6. kiemelt Marin Cilic (vlr.: 30.) mérkőzik meg a dél-koreai Hjon Csunggal (vlr.: 143.), aki korábban háromszor is legyőzött már, 2015-ben Washingtonban és Sencsenben, 2016-ban pedig Brisbane-ben. A horvát ezeken szettet sem vesztett, igaz, hármat is csak rövidítésben nyert meg.

PEKINGBŐL…

… ezúttal csak fél 9-től kezdünk közvetíteni, elsőként egy amerikai–brit csata kerül a képernyőre, John Isner (vlr.: 19.) és Daniel Evans (vlr.: 48.) között. Isner az előző körben a 7. kiemelt Monfilst búcsúztatta háromszettes, nagy csatában, Evans egy szabad kártyás hazai játékossal, Li Csével végzett két sima játszmában. Noha az amerikai a nagyobb név és a nagyobb tapasztalat (681 meccset játszott a touron, míg ellenfele csak  114-et), eddigi egyetlen meccsüket mégis Evans nyerte meg az idén a Delray Beach-i elődöntőben, kemény pályán, három szettben.

Cicipasznak nem lesz könnyű dolga, a címvédővel kell megküzdenie a negyeddöntőbe jutáért (Fotó: Getty Images)

Ezután a Lotus-pályáról átkapcsolunk a centerre, a Gyémánt-pályára, ahol nem előbb mint fél 11-től a címvédő grúz Nikoloz Baszilasvili (vlr.: 17.) küzd meg a next gen egyik vezérével, a 3. kiemelt Szefanosz Cicipasszal (vlr.: 7.). Ők is egyszer játszottak eddig, az idei ausztrál openen, a görög négy szettben győzött, s aztán Roger Federert is elbúcsúztatva egészen az elődöntőig jutott, ahol csupán Rafa Nadal állította meg.   Aztán az igazi győzelmek elmaradtak az évben. A többi Grand Slamen gyengébben teljesített, így is a hetedik a világon. A későn érő Baszilasvili  tavaly úgy nyert Pekingben, hogy sokkal jobb játékosokat is megvert, a döntőben például Del Potrót.

Utána ismét a Lotus-pálya következik, egy újabb amerikaival, Sam Querrey-vel (vlr.: 55.), aki az argentin Diego Schwartzman (vlr.: 16.) ellen lép pályára, nem előbb mint déli fél 1. (A „nem előbb” persze később lehet, emiatt szerdán például potom másfél órával később kezdődött egy férfimérkőzés. Nem csoha, hogy nagyon nem szeretik a tv-társaságok a vegyes tornákat, de a rendezők a nagyobb helyi bevétel miatt preferálják…) A két játékos eddig három meccset váltott egymással, az argentin 2017-bn Brisbane-ben és tavaly a torontói mastersen nyert, az amerikai ugyancsak tavaly a sanghaji 1000-es tornán volt a jobb.

A nap záró meccse ígérkezik talán a legérdekesebbnek, a még mindig tini kanadai csillag, Félix Auger-Aliassime (vlr.: 20.) a változatosság kedvéért ismét a centeren küzd meg a 3. kiemelt német Alexander Zverevvel (vlr.: 6.). Ő is csatáztak már egyszer, még az év első felében. A monte-carlói salakon Sascha egészen könnyedén (6:1, 6:4) győzött, az ifjú tengerentúli most sokkal nagyobb küzdelemre késztetheti.

ATP 500-as torna, nyolcaddöntő. Sport1 4:00 Tokió (kommentátor: Fazekas Erzsébet és Ágai Kis András);  Sport2 8:30 Peking  (kommentátor: Kaplár F. József)