A Barca tizedszer vagy az Aalborg először? • SportTV

A Barca tizedszer vagy az Aalborg először?

2021. 06. 13. 07:52    
Olvasási idő: 2 perc

Megint nem lesz „szuperdöntő” a férfi kézilabda BL-ben: a PSG negyedik nekifutásból harmadszor nem tudta beverekedni magát a fináléba. Ellentétben a rekordbajnok Barcával, amely ha győz, tizedszer is elnyeri a legértékesebb kontinentális klubtrófeát.

Lesz-e tizedszer is BBarca BL-aranyúnnep a kölni arénában? (Fotó: Getty Images)

PSG–NANTES  

Francia házi mérkőzés dönt a bronzérem sorsáról. A PSG-t akár igazi „bronzspecialistának” is mondhatjuk, hiszen a 2017-es győztes elődöntő mellett – akkor a döntőt „sikerült” elbukni a Vardarral szemben – a másik három alkalommal a harmadik helyért kellett játszania az együttesnek a final four második napján.  Mindháromszor sikerrel teljesítette a feladatot: 2016-ban a THW Kielt, 2018-ban – az előző év aranycsatájának megismétlésén – a Vardart, tavaly decemberben pedig a Veszprémet kényszerítette térdre, így már háromszoros bronzérmesnek mondhatja magát.

Az ugyancsak francia Nantes először van érdekelve a harmadik helyért lejátszandó meccsen, hiszen korábbi egyetlen final fouros szereplése során, 2018-ban megnyerte az elődöntőjét – éppen a PSG ellen 32–28-ra, s akkor az aranyért küzdhetett, amúgy sikertelenül a macedón Vardarral.
Idén egyébként a bajnokságban kétszer csaptak össze, az 55 ponttal már bajnok (egy meccse még hátravan) PSG Párizsban 24-23-ra kikapott a Nantes-tól, idegenben viszont 31–27-re legyőzte riválisát, amely a Starligue bajnoki táblázatának harmadik helyén végzett.

BARCA–AALBORG

A döntő egyik rélsztvevője a BL és az elődkupa, a BEK történtének legeredményesebb klubja a Barca, amely korábban FC Barcelona és Barca-Lassa néven szerepelve korábban 12 alkalommal játszott döntő páros vagy szóló mérkőzést, ebből 9-szer győztesen került ki. Első BEK-sikerét még 1991-ben érte el, amikor a jugoszláv színekben induló Proleter Zrenjanin elleni oda-visszavágós fináléban kettős győzelemmel (23–21, 20–17) hódította el a trófeát. Ez volt a BEK-korszak egyetlen végső győzelme, a többi idején már BL-nek nevezték a sorozatot, amelyet 1996 és 2000 között sorozatban ötször sikerült megnyernie. A legutóbbi diadalhoz 2015-ig kell visszalapozni az évkönyvekben, akkor a Veszprém elleni 28–23-s sikerrel lett a katalánoké a trófea, már Kölnben. Azóta már háromszor is volt újra jelenésük a Lanxess Arenában, sorrendben a negyedik, a harmadik és tavaly a második helyet szerezték meg – nem nehéz kitalálni, hogy a sorban mi következne…
Az ellenfél, az Aalborg már azzal kézilabda-történelmet írt, hogy első dán csapatként beverekedte magát a döntőbe. A final fourban is csak második csapat országából, a rövid ideig regnáló AB Köbenhavn után, amely 9 éve ott volt a négyek között, de az elődöntőben az Atlético Madridtól, a bronzmeccsen a Füchse Berlintől kapott ki, s végül a 4. helyen végzett.
A két együttes 2014 óta összesen nyolc (négyszer kettő) mérkőzést vívott a Bajnokok Ligájában, s egytől egyig mindegyiket a Barca nyerte meg, a legnagyobb különbség 2015 márciusában Aalborgban 20 gólos (31–11), a legkisebb 2019 novemberében, ugyancsak Dániában négygólos (34–30) volt.
Ha a papírforma érvényesül, a Barca 19. egymás után aratott BL-győzelmével szerzi meg a trófeát. (Hol van ez a Győr 55-ös szériájától? – ami viszont sajnos megszakadt a mostani kiírás elődöntőjében…)

 FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, négyes döntő. Sport1 14:00 a nap felvezető műsora; Sport1 15:00 Paris St.-Germain Handball–HBC Nantes a 3. helyért; Sport1 17:30  Barca–Aalborg Handbold döntő (kommentátor: Bartha Zoltán,: Bartha Zoltán, mindhárom adásban  műsorvezető: Petur András, szakkommentátor és szakértő: Borsos Attila és  Pásztor István)