A Napoli nem csökkentené a tempót • SportTV

A Napoli nem csökkentené a tempót

2022. 11. 08. 13:10    
Olvasási idő: 4 perc

Noha a squadra azzurra nem lesz ott Katarban, a Serie A-nak igazodnia kell a FIFA előírásokhoz, azaz sűríteni kell a fordulókat a közelgő vb miatt. A keddi játéknapon szerepel a most már egyre nagyobb fölénnyel vezető listavezető Napoli is, amely természetesen nem szeretne engedni az iramból…

Piotr Zielinski (balra), az egykori Empoli-játékos 2019 után ismét betalálna exklubja kapujába a listavezető színeiben (Fotó: Getty Images)

A Serie A egyetlen veretlen csapatának, a Napolinak lehetősége nyílik arra, hogy sorozatban 10 mérkőzésesre nyújtsa hazai győzelmi sorozatát kedden a Diego Armado Maradona Stadionban. Az égszínkékek 35 ponttal vezetik a bajnokságot, ellenfelük, az Empoli két egymást követő vereség után győzött legutóbb bajnokin.
Egy esetleges keddi diadal 2018 óta a leghosszabb győzelmi sorozatot jelentené 2018 óta a Partenopei számára, amely legutóbbi három hazai csatáját 10–3-as gólkülönbséggel nyerte meg. Szombaton hátrányból fordítva győzte le közvetlen üldözőjét, az Atalantát, az első gól beszedése után már negyedik alkalommal sikerült végül győztesen elhagynia a pályát ebben az idényben. Szeptember óta minden tétmérkőzést figyelembe véve hétszer nyert egymás után a Maradona-stadionban, legutóbbi két ellenfelét, a Ramgerst és a Sassuolót 7–0-s összesítéssel múlta felül.
Spalletti tanítványai a legtöbb gólt szerezték az olasz élvonalban (32), minden sorozatot tekintve 7-szer szereztek legalább négy gólt egy meccsen, az 5 európai bajnokságban ennél csak a Bayern München teljesített jobban. A bajnoki idényben 13 játékosuk talált be már az ellenfél kapujába, 8-en közülük egynél többször is.
Az Empoli győztesen kezdte novembert, október közepe óta első ízben maradt érintetlen a hálója. Legutóbbi négy bajnokijából kettőt megnyert, ez eggyel több mint amennyit az első 9 játéknapon elért. Paolo Zanetti első szezonjában mindössze egyetlen hazai győzelmet aratott csapatával, miközben idegenből csupán kétszer tért haza üres kézzel.  A legutóbbi öt csatájából négyet elvesztett, amikor a nyitó gólt megkapta, csupán egyszer tudott pontot menteni. Az előző szezonban mindkét meccsét megnyerte a Napoli ellen, közte 2007–08 óta először aratott győzelmet Nápolyban. A Juventustól elszenvedett 4–0-s vereség előtt a csapat ötből négy meccsén veretlen maradt, ami 2006–07 óta a legjobb idegenbeli teljesítménye, amikor hat meccsen szerzett pontot vendégként.
Victor Osimhen megszerezte nyolcadik gólját a Napoliban szombaton, a győztes találatot pedig Ejif Elmasz érte el, aki másodszor talált a szezonban a kapuba. Alex Meret a legutóbbi két mérkőzésen két alkalommal is érintetlenül védte meg kapuját hazai pályán, míg Osimhen mesterhármast ért el a nápolyiak előző hazai találkozóján, amelyen 4–0-ra nyertek a Sassuolo ellen, a negyedik gólt Hvicsa Kvarachelia szerezte, akinek ez volt a hatodik találata az idényben. Négy új játékossal álltak ki az Atalanta ellen, akik nem szerepeltek az Anfield Roadon, ahol 2–0-ra kikaptak, elvesztve idény eleje óta őrzött veretlenségüket.
Az Atalanta elleni győztes kezdőből viszont Juan Jesus, Zielinski, Elmasz és Hirving Lozano kimaradhat,  az Östigard, Ndombelé, Kvarachelia, Politano kvartett léphet a helyükre kedden este a bajnokin.
Az Empoliban a Sassuolo ellen Baldanzi szerezte az egyetlen gólt, Vicario pedig három fantasztikus védést mutatott be, hogy érintetlen maradjon a hálója. Baldanzi és Bandinelli a csapat két legeredményesebbje, ehhez elég csupán két gól az idény kezdete óta. A csapatkapitány hat mérkőzés után talált be újra, s gárdának nagy nehézséget okoz a gólszerzés, miután nyáron elvesztette két legjobb góllövőjét, Zurkowskit és Pinamontit.
Lorenzo Tonelli szereplése térdfájdalmak miatt kétséges, Grassi a bordáival bajlódik, De Winter pedig csak november végén térhet vissza combizomhúzódásából. Hosszas vádlisérülée miatt Destro mostanában érheti el a bevethetőség szintjét, talán már a kezdőben is pályára léphet a Maradona-stadionban.
Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. A Napoli az Empoli elleni legutóbbi három meccsét elvesztette, ez egyik leghosszabb élő vereségsorozata a Serie A-ban (a Modena és a Piacenza ellen van hasonló, azokkal azonban a közeljövőben aligha találkozik az élvonalban…).  2.  A három bajnoki vereség – amely közben azért a nápolyiak a tavalyi kupanyolcaddöntőben 3–2-re legyőzték az Empolit – 7 meccses veretlen szériája volt a Partenopeinek a párosításban (5 gy., 2 d., benne egy négyes nyerősorozattal). 3. Piotr Zielinski 63 meccsen 5 gólt ért el korábban az Empoli színeiben, a középpályás azóta már szerzett gólt exklubja ellen Napoli-futballistaként 2019 áprilisában (a nápolyiak ellen annak idején nem talált a kapuba).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

SPEZIA–UDINESE

+ Ötödször találkoznak egymással a Serie A-ban, mindkét csapat otthon egyszer ikszelt, egyszer kikapott, hazai győzelem még nem született a párosításban! o Az Udinese legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén nem tudott nyerni (4 döntetlen, 1 vereség), meccsenként átlagban 0.8 góél elérve, miközben az azt megelőző hat meccsét mind megnyerte, 2.5-ös lőttgól-átlaggal.  + Luca Gotti 2019 novembere és 2021 decembere között az Udinesét irányította, 22 győzelem, 25 döntetlen, 36 vereség meccsmérleggel, Most a Spezia edzője, a leggyengébb pont/meccs átlaggal (0.69, ez alacsonyabb Vincenzo Italianóénál és Thiago Mottáénál. o  A Spezia legélrtékesebb játékosa Stephen Ampadu, aki három ország válogatottja (Anglia, Ghána, Wales) közt választhatott, ő az utóbbi mellett döntött, s tagja országa vb-keretének. Eddig az idényben 8-szor lépett pályára klubjában, gólja-asszisztja nincs, kétszer figyelmeztették sárga lappal.

CREMONESE–MILAN

+ Egyetlen csapatnak sincs több döntetlenje az idényben a Cremonesénél (6, ugyanennyi van a Leccének is), három egymást követő iksze az első ilyen sorozata lenne 1995 januárja, Simoni edzősége óta.  o 17 veretlen idegenbeli meccs (12 gy., 5 d.) után a Milan elvesztette a legutóbbit (Torino 1–2), két egymást követő idegenbeli veresége  2019 október-novemberében volt a rossoneróknak, a Roma és a Napoli ellen, az volt az első két mérkőzése a csapat élén Stefano Piolinak +  Ha szerepet kap a meccsen, Sandro Tonali 100. hivatalos meccsét játssza a Milanban; legutóbbi 4 meccsén három gólpasszt adott, ugyanannyit, mint 95 korábbi találkozóján együtt.  o A párosítás örök góllövőlistájának 2-6. helyén holtversenyben magyar nevet is találunk. Jeszmás József , az UTE egykori 4-szeres válogatottja egyetlen idényt játszott a Serie A elődjében, a Divisione Nazionalében a cremonaiak színeiben 1925–26-n, s első mérkőzésén a Milan elleni idegenbeli 4:1-en duplázni tudott, ezzel a két góllal szerepel a listán.  (Az idényt egyébként 20 mérkőzésen szerzett 13 góllal zárta.)

SERIE A, 14. forduló. Sport1 18:15  SSC Napoli–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 18:30  Spezia Calcio–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám);  Sport1 20:30  US Cremonese–AC Milan (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)