Bundesliga Power Ranking az újraindulás után: a Schalke az új Hamburg? • SportTV

Bundesliga Power Ranking az újraindulás után: a Schalke az új Hamburg?

2020. 06. 05. 12:36    
Olvasási idő: 3 perc

Mészáros Ábel, a Sport TV szakértője elkészítette az újrainduló Bundesliga erősorrendjét, amiben a Schalke annyira mélyen van, hogy külön fejezetet szentelt neki.

Négy forduló elteltével számos kérdésre választ kapott a sikerrel újrainduló Bundesliga. Bár a bajnoki cím sorsa már csak matematikailag kérdéses, a BL- és az El-indulók, valamint a bennmaradók és a kiesők kilétével kapcsolatban még tisztulóban a kép. Az újraindulás óta látott teljesítmény alapján igyekeztünk egy power rankinget felállítani, kezdve a sort a végén a Schalkével.

18. Schalke

A legutóbbi 11 meccsből 4 pontot megszerezve és mínusz 22-es gólkülönbséggel nem csoda, hogy egyedüli nullpontosként és tavaszi utolsóként a gelsenkircheni csapat bebetonozta magát a 18. helyre. David Wagner őszi szárnyalásának több oka volt, ezeket lásd a Statsbombnak írt elemzésemben:

  • az erősebbnek vélt csapatokat egyrészt sikerült agresszív és magas presszinggel (előbb 4231-ben majd később 442 rombuszban) meglepni és a gyors labdaszerzésekből (vagy a remek pontrúgásokból) előnybe kerülni, de így is a top 5 ellen két sima vereség (Leverkusen és Bayern)  két gól nélküli döntetlen (Gladbach és Dortmund) és egy remek Lipcse elleni siker társult;
  • másrészt jöttek szerencsés kimenetelű, „döntetlenszagú” meccsek (Hertha ellen két öngól, Augsburgnak 3 gól 0.36 xG-re, de ide tartozik a Werder, Eintracht vagy az Union legyőzése is) amiket Serdar, Raman és Harit egyéni villanásaival megnyertek
  • Harit és Serdar túlteljesítése (11 gólt lőttek 5 xG- re, azóta 1 gól 0.8 xG-re), nagyon kellett ahhoz, hogy az xPTS-t tíz ponttal felülmúlva húsz helyett harminc pontot hozzanak össze
  • a sérülések elég sokáig elkerülték őket (Sané és Stambouli október végén-november elején dőlt ki), és mivel nem voltak érdekeltek a kupákban, több edzéssel készülhettek a leterheltebb ellenfelek ellen.

A Gladbach elleni tavaszi nyitó győzelmet leszámítva szinte semmi sem működik a Schalkénél szakmai szempontból: a Lipcsétől vagy a Bayerntől akár ki lehet kapni, de nem öt gólokkal (ebből többet elképesztő hibák után), és a 44 perc után eldőlő Revierderby kudarcát is nehéz megmagyarázni. Az Augsburg elleni sima háromgólos vereséget (71%-os totálisan hatástalan és steril labdabirtoklással) vagy a Werder és a Düsseldorf (itt 32%-ban volt náluk a labda) elleni teljesen lélektelen játékot meg talán nem is lehet.

Kenny leadja McKennie-nek, majd az összes Schalke-játékos megjátszhatatlan, így az amerikai a nyomás miatt visszafordul, majd ebből lesz a szabadrúgás, amiből Löwen gólt lő

De nézzünk pár szakmai okot!

A csapat meccsenként 3 km-rel kevesebbet fut, így nincs meg az az intenzitás, amit Wagner kíván. Harit és Serdar 1 tavaszi gólnál jár, jelenleg mindketten sérültek, ahogyan Caligiuri, Mascarell, Kabak és Stambouli is ki-kihagyott meccseket. A kidolgozott helyzetek száma 6-ról 3-ra esett vissza, a 29 %-os helyzetkihasználás pedig 15-re feleződőtt. Mint a fenti xG túlteljesítésből látszik, az előző három szezonban összesen 8 gólt összehozó Harit, Serdar páros teljesítménye erős visszaesést prognosztizált, de ennél komolyabb probléma, hogy Wagnernek nem sikerült megfelelő csatárjátékot kapnia: Burgstaller teljesen eltűnt, a továbbra is mellőzött Kutucu nem kap esélyt, míg a télen hozott Gregoritsch egy gólnál jár, Raman őszi négy gólja után idén még nem talált be, így Weston McKennie 2 góllal a tavaszi házi gólkirály.

Emellett, komoly taktikai problémák is vannak: az őszi rombuszt már elég hamar szétrombolta a Bayern, így a Hoffenheim elleni bajnokin már 5-2-3-ra váltott Wagner, ám ebben csak ritkán tudnak elég nyomást gyakorolni, míg hátul nehéz feladatok elé állítják őket a Brandt, Hazard, Haaland féle sok helycserével operáló támadóalakulatok.

A labdabirtoklás már ősszel is csak amolyan végszükség esetén felhasznált opció volt, de amíg akkor Serdar félterületes visszalépései, Mascarell védővonalból indított felpasszai a jól forduló Haritnak néha-néha sikert hoztak, az újraindítás után egy teljesen szétszakadt 4-1-5-ös bizarr alakzatot láthattunk.

A Werder elleni meccs első félideje is totális csőd volt, mintha az lett volna a cél, hogy a 22% körüli labdabirtoklásból még csak véletlenül se az ellenfél tizenhatosa felé kelljen menni.

Egyre inkább úgy tűnik, a remek motivációs képességekkel megáldott Wagnerre nem különösebben figyelnek oda, és talán csak az őszi túlteljesítés az oka, hogy a Schalkének nincsenek kiesési gondjai.

Anyagi gondjaik viszont továbbra is akadnak: a leállás környékén immáron kétszázmilliós adósságról szóltak a hírek – a Schalke volt a 13 csőddel fenyegetett német proficsapat közül a legismertebb -, így mivel az európai kupaszereplést sikerült eljátszani, hatalmas változások lesznek a keretben. A lejáró szerződések távozó Stambouli, Gregoritsch (vissza Augsburgba, nincs vételi opció, igaz nem is mutatott sokat) Kenny (az Evertonba vissza), Todibo (a kölcsönszerződés után visszatér a Barcelonába), Caligiuri ötös mellé a 2022-ig érvényes kontraktussal rendelkező Guido Burgstaller is csatlakozik majd.

Emellett úgy tűnik, hogy a Nübel-utódnak kiszemelt Markus Schubertet kölcsönadják, míg a visszatérő Ralf Fahrmann mellé (elé?) komoly vetélytársat hozhatnak Sven Ulreich, Zack Steffen, Mark Flekken vagy Gregor Kobel személyében.

Ha lehet még fokozni a szakmai és pénzügyi válságot, akkor a Schalke jegyeladói osztályának még ez is sikerült. Történt ugyanis, hogy a COVID-19 miatt elmaradt meccsek jegyeinek árát visszakérő és kapó drukkereknek (ez egyébként minden Bundesliga-klubnál standard eljárás) feltették azt a nem éppen indiszkrét kérdést, miszerint: „Mire kell most a pénz?” Kérték, hogy a drukkerek indokolják meg és dokumentumokkal bizonyítsák hogy kellően nehéz helyzetben vannak, mielőtt visszakérnék a pénzüket….Bár a csapat már azóta bocsánatot kért, a blama elkerülhetetlen volt, a neves szakíró Christoph Biermann egyenesen az új HSV-nek titulálta gelsenkirchenieket. Ez pedig azt jelenti, hogy megérkeztünk a power ranking aljára, amit majd a 13-17. helyezett csapatokkal folytatunk a második részben.