Újabb meghiúsult álommeccs? • SportTV

Újabb meghiúsult álommeccs?

 avatar 2014. 03. 31. 14:54    
Olvasási idő: 2 perc

Ha az év elején feltették azt a kérdést egy bokszrajongónak, hogy mely meccset szeretné leginkább látni 2014-ben, akkor a válasz valószínűleg a Stevenson – Kovaljov párosítás volt. Na jó, lehet, hogy nem mindenkinek ez volt a number one álomderbi, de az első háromban tuti ott volt! Két félnehézsúlyú ütőgép, akik tavaly módszeresen aprították fel ellenfeleiket és mosatták fel velük a padlót. Két olyan izgalmas bunyós, akiknek rohamosan nő a szurkolótábora, akiket egyre jobban körüllengi a verhetetlenségi nimbusz (Stevensonak ugyan négy éve becsúszott egy zakó, de azóta már kiütötte legyőzőjét), és akiknek neve amilyen áhitatot vált ki a szurkolóból, olyan félelmet a riválisokból. Mivel a két KO-király esetleges találkozója egyre inkább téma volt 2013-ban, és Kovaljov is többször kifejezte szándékát a Stevensonnal való találkozást illetően, sokan voltunk, akik dörzsöltük a tenyerünket: ilyen meccsre, főleg félnehézsúlyban, nagyon régen került sor, Supermant pedig még a moziban sem láttuk egy Zúzógép ellen (a két bunyós beceneve). Úgyhogy hajrá!

Sajnos úgy tűnik, hogy a sors, azaz inkább a Showtime közbeszólt! A Floyd Mayweather szerződtetésével tavaly hatalmasat dobó sportcsatorna újabb fricskát nyomott a HBO orra alá, és a világbajnok kanadait elhappolta riválisa dédelgető karjaiból. Adonis Stevenson ezzel minden bizonnyal sokkal jobban járt anyagilag. Örülök neki! Annak már kevésbé, sőt, az igazat megvallva nagyon pipa vagyok, hogy a Mayweather – Pacquiao derbi után a Stevenson – Kovaljov pofonpartit sem fogjuk látni. Legalábbis egyhamar nem valószínű! Az ok prózai: az orosz a HBO-val van szerződésben. A profiboksz mindenható ura, Al Haymon februárban szeződtette Stevensont, azt pedig tudni lehetett, hogy a HBO és közte már nincs munkakapcsolat. Hogy miért? Mert a titokzatos menedzser egy kb. 250.000.000 dolláros szerződés fejében átvitte legkedvesebb (inkább legtöbb pénzt termelő) védencét, Floyd Mayweathert a Showtime-hoz, amiért a premier bokszcsatornánál alaposan berágtak, és még a Golden Boy Promotions-t (Mayweather promótere) is kirúgták, pedig a két cég között legendásan jó volt a munkapcsolat…

Állítólag a Showtime és Stevenson szerződése egyelőre csak a május 24-i Andrzej Fonfara elleni mérkőzésre szól, de azt hiszem, mindenki alaposan meglepődne, ha utána nem lenne folytatása a televízió és a kanadai világbajnok viszonyának. Stevensont amúgy megértem, mégis csalódtam benne. Megértem, mert szeptemberben betölti 37. életévét, igazán csak tavaly kezdett pénzt keresni, így természetes, hogy egy hízelgő anyagi ajánlatot nem utasított el, főleg egy olyan rizikós meccs miatt, mint a Kovaljov elleni lett volna. Az viszont már novemberben, a Tony Bellew elleni mérkőzés utáni nyilatkozatából is kiderült, hogy egyáltalán nem repes a vágytól, hogy megmérkőzzön az orosszal. Az HBO riportere, Max Kellerman felvetésére nem azt mondta, hogy „tudom, hogy az egész bokszvilág ezt a meccset akarja, hozzák ide nekem Kovaljovot, be fogom bizonyítani, hogy én vagyok a legjobb félnehézsúlyú a világon…”, hanem azt, hogy „nincs ezzel bajom, ha az HBO feldobja a kellő pénzt”, majd azonnal a közönség felé fordult, és kikiabált: „Quebec szurkolói, kit akartok inkább, Bernard Hopkinst vagy Carl Frocht?”

Szóval nem is nagyon rejtette véka alá, hogy egy porcikája sem kívánja a Szergej gyereket… Ehhez persze, szíve joga. Ahogy azt említettem, még érthető is. Ideje behatárolt, ez alatt annyi pénzt szeretne keresni, amennyit csak lehet. Kovaljov ellen viszont könnyen elbukhatja királyságát. A helyében talán én is, más is így csinálná. Mégis Kathy Duva, a Main Events (Kovaljov promótere) vezérigazgatójának szavai csengenek a fülemben: „Azokat az elit bokszolókat, akik nem vállalják be a legveszélyesebb mecseket, nem lehet és nem is szabad olyan legendákhoz hasonlítani, mint Sugar Ray Leonard, Roberto Duran, Evander Holyfield…”