Az MU Észak- után Dél-Spanyolországot is bevenné • SportTV

Az MU Észak- után Dél-Spanyolországot is bevenné

2021. 04. 08. 13:54    
Olvasási idő: 3 perc

Man United az 1957. Januári első látogatása őta összesen 26 alkalommal szerepelt Hispániában, ebből mindössze háromszor nyert: kétszer Galíciában egyszer Valencia tartományban. Most először délről, Andalúziából is szeretne sikerélménnyel hazautazni Albionba.

Bruno Fernandes éppúgy jobbnak bizonyult egy az egyben Dalotnél, mint az MU az El-negyedöntőben a Milannál (Fotó: Getty Images)

A három eddigi sikerből az első La Corunában született, a 2002-es BL-negyeddöntőben a Depor ellen (2–0), amikor a vörös ördögök már 45 éve jártak Spanyolországba… Utána Valenciában nyertek a BL csoportkörében (1–0) 2010-ben, A következő igazi bravúr volt, 2017-brn az El elődöntőjében egy újabb 1–0 teremtette meg az alapot a Celta ellen arra, hogy a visszavágón bejussanak a fináléba. (Ez 1–1-gyel sikerült, aztán az Ajax elleni 2–0-val a trófeát is elhódította az MU). Volt még egy papíron idegenbeli csatája is spanyol együttessel, de az már „vírus-színhelyen” zajlott az idén februári a nyolcaddöntőbe jutásért vívott mérkőzést a Real Sociedad San Sebastian helyett Torinóban volt kénytelen megrendezni (4–0, Solskjaer csapatának).

Az MU összesen – a semleges pályán rendezett kupadöntőket is beszámítva – 60., spanyol klubcsapat elleni csatájára készül, a Granada „szűz”, a csütörtök esti lesz az első angol kupacsapat elleni mérkőzése.
Ha már a United spanyol mérlegének országrészek (tartományok) csapatai elleni megoszlását emlegettük, az angol rekordbajnok andalúziai ellenfélként csak a Sevillával találkozott, amelyet még nem sikerült legyőznie. A 2018-as BL-nyolcaddöntőben a Ramón Sánchez Pizjuánban gól nélküli döntetlenre végeztek, az Old Traffordban 2–1-re nyert a Sevilla, s a tavaly augusztusi kölni El-elődöntőben ugyanaz az eredmény született. (Nem mellesleg: a United spanyol KO-mérlege, a kétmeccses és az egymeccses összecsapások végkifejletét összesítve negatív, 8–13-as deficitet mutat, beleérve a Barca ellen megnyert KEK- és elveszített két BL-döntőt, valamint a Reallal szemben elbukott európai Szuperkupa-meccset is.)

A Granada csupán 7. lett tavaly a LaLigában, de még ezzel is indulhatott az El-ben, az egymeccses selejtezők során az albán Teuta, a grúz Lokomotivi Tbiliszi és a svéd Malmö testén át jutott el a csoportkör E-csoportjáig. Ott a PSV, az Omonia és a PAOK társaságában szerepelt, s a korábbi holland BEK-győztes mögött másodikként jutott tovább. A 32 között „nagyvadat” ejtett a korábbi UEFA-kupa-győztes Napolival (2–0, 1–2), majd a Fradi révén ismerős Molde ellen ugyanezt megismételve jutott be a negyeddöntőbe.
Az MU a BL-ből egy gól híján kiesett, a két KO-körben az már emlegetett Real Sociedad (4–0, 0–0) és az első El-sikeréről álmodozó Milan (1–1, 1–0) kiverésével került a 8-ba. Legutóbbi három idegenbeli El-meccsén gólt sem kapott.
Az angolok keretében három korábbi LaLiga-játékos található David De Gea (At.Madrid), Eric Bailly (Espanyol, Vilarreal) és Juan Mata (RM Casilla, Valencia) személyében. A veterán Roberto Soldado (ő lőtte ki a Moldét a mezőnyből)  viszont két éven át volt a Spurs alkalmazottja, 76 meccsen 17 gólt szerzett a sarkantyúsok színeiben. A brazil Kenedy éppen Chelsea.-kölcsönjátékosként szerepel az andalúzok színeiben. Ő korábban játszott két csapatban, a Watfordban és a  Newcastle-ben is a Premier League-ben. További játékosoknak is van „angol múltja”, Jesús Vallejo a Wolves-ben, Foulquier és  Luis Suárez a Watfordban ténykedett egy ideig, a venezuelai Yangel Herrera pedig az United városi riválisától, a Citytől van kölcsönben.

Roberto Soldado gólöröme a budapesti Puskás Arénában a Molde elleni, a nyolcaddöntőbe jutásért lejátszott találkozón (Fotó: Getty Images)

A röpke másfél év alatt első számú United-kedvenccé növő Bruno Fernandes a portugál nemzeti csapatban együtt játszik a granadai Rui Silvával és Daniel Duartével.A Granada az egyetlen idénybeli El-újonc, amely első európai évében eljutott a kupa nyolcaddöntőjéig. A negyeddöntős nyolcak közül az Ajax és az éppen a holland rekordbajnokot a döntőben legyőző MU volt eddig az El győztese. Ráadásul az egyetlen, amely tavaly is ott volt az El ezen fázisában. Korábban csupán négy klub, a Basel, az Arsenal, a Benfica (kétszer) és a Sevilla jutott el egymást követő években ­– utóbbi harmadszor is – a kupasorozat  legjobb nyolca közé.
Az esti El-csata előtt mutatunk egy török bajnokit is, a Süperlig 33. játéknapján a Szalai Attilát is foglalkoztató Fenerbahce, amely győzelem esetén kétpontnyira megközelítheti a vezető Besiktast, Malatya vűrosába látogat. Az El-negyeddöntő után pedig egyórás összefoglalót adunk a további három meccs fontos jeleneteivel együtt.

Kapcsolódó

A NEGYEDDÖNTŐ ELSŐ MÉRKŐZÉSEINEK PROGRAMJA

21:00    AFC Ajax (holland)–AS Roma (olasz)
21:00    Arsenal FC (angol)–Slavia Praha (cseh)
21:00    Dinamo Zagreb (horvát)–Villarreal (spanyol)
21:00    Granada CF (spanyol)–Manchester United (angol) – Sport1 20:45

EURÓPA-LIGA nyolcaddöntő, első mérkőzések. Sport1 20:45 Granada CF–Manchester United FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)
SÜPERLIG, 33. forduló. Sport2 18:00  Yeni Malatyaspor–Fenerbahce SK (kommentátor: Haraszti Ádám)