A Bochum közelebb lopózna az élvonalhoz • SportTV

A Bochum közelebb lopózna az élvonalhoz

2021. 04. 26. 11:45    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfői németprogramunk a szokásos: összefoglaló az élvonalból, Germánia talkshow és persze egy élő kozvetítés, amelynek főszereplője a másodosztály listavezetője, a Bochum lesz.

Tobias Kempe (11-essel, középen) különleges figurája volt a két csapat január 2-ai bajnokijának. A meccs hajrájában három percen belül az ellenfél és a saját kapujába is betalált. Előbbit azóta még kétszer megismételte – az idényben összesen 9 gólnél tart –, utóbbit a Darmstadt-szurkolók örömére egyszer sem… (Fotó: Getty Images)

A Bochum bő két évtizede, az ezredforduló környékén a német labdarúgás nagy liftezője volt az első két bajnoki osztályban. 1993 és 2006 között öt alkalommal is feljutott az élvonalba – háromszor bajnokként, kétszer a második hellyel – , de mindannyiszor vissza is esetta másodvonalba. Legutóbb négyéves folyamatos tagság után 2010-ben zuhant ki, s most, egy tucat év elteltével j esélye van arra, hogy ismét visszakerüljön a legjobbak közé. Adott esetben akár ismét bajnokként: jelenleg azonos meccszám mellett 6 ponttal vezet a Greuther Fürth, 9-cel az osztályozós helyen tartózkodó HSV, 11-gyel  a Kiel (amely „Covid-okokből” hárommal kevesebbet játszott) és ugyanannyival a szintén 30 meccset eddig letudó Düsseldorf előtt. Azaz egy kis „röpmatek”: a hátralévő négy meccsén egyetlen pont kell a VfL-nek, hogy minimum osztályozót játszhasson, és öt, hogy „csont nélkül”, azaz a rájátszást is elkerülve foglalja el a helyét az élvonalban. Hét pont, azaz két győzelem meg egy remi elég lenne az újabb, immár negyedik Bundesliga2, illetve 2. Bundesliga (a német másodvonal úgy cserélt nevet, hogy „előrevitte” a sorszámát) bajnoki címhez.

A házigazda Darmstadtnak nem lehetnek ilyen vérmes reményei. A felső osztályozótól 12 ponttal van elmaradva, a lentinél 9 ponttal áll jobban – ez tényleg a „senki földje” a táblázaton. Az abszolút tét nélküliség közömbösségbe is torkollhat, de lehetőséget ad akár valamiféle örömfutballra is – mindkettőre láttunk példát a német futball első két vonalából a távoli és a közelmúltban egyaránt.
Az „őszi” bajnokságrészben – amely naptárilag már idén január 2-t jelentett – szűk 2–1-es győzelmet aratott otthon a Bochum, egy viharos hajrájú meccsen. Egészen a 80. percig nem esett gól, akkor a vendég Kempe betalált előbb a Bochum, majd két percre rá saját kapujába is. Újabb egy percre rá megszületett a győztes találat, a csereként beálló szerb Milos Pantovics révén, aki ezzel összes szezonbeli gókainak a felét érte el. (A másikat a Düsseldorfnak lőtte, szintén hazai meccsen, de az „csak” gólkülönbség-javító volt, 4–0-ról alakította 5–0-ra a végeredményt a 92. percben.)
Ami a két együttes pillanatnyi formáját illeti, az nagyjából megfelel a tabellán elfoglalt helyezéseknek: az SVD98 legutóbbi öt meccsének eredménymutatója 2–2–1, a Bochum négyszer nyert és egyszer kikapott, igaz, az meglehetősen nagy ruha volt Paderbornban (0–3). A „történeti összmérleg” kicsit a vendégeknek kedvez – ld. keretes statisztikánkat alant.

Kapcsolódó

DARMSTADT–BOCHUM örökmérleg

Összesen: 13 mérkőzés, 4 Darmstadt-győzelem, 4 döntetlen, 5 Bochum-siker / 15–13-as gólkülönbség. A 2. Bundesligában: 9–1–4–4 / 10–8 Darmstadtban: 6–3–2–1 / 8–3. Darmastadtban a 2. Bundesligában: 4–1–2–1 / 3–2.
A legutóbbi mérkőzés: Darmstadt–Bochum 2–1 (0–0). G.: Pantovics, Kempe (öngól), ill, Kempe (2. Bundesliga, 2021. 1. 2.). A legutóbbi három darmstadti mérkőzés: 0–0 (2019-20, 2Bl), 0–0 (2018-19, 2BL), 1–2 (2017-18, 2Bl). A legutóbbi Bochum-győzelem Darmsradtban: 1–2 (2. Bundesliga, 2017. 9. 10.)

NÉMET FUTBALL A SPORT TV-N. Sport1 18:30  a Bundesliga  31. fordulójának összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Fülöp László); Dport1 19:30 Germánia németfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel ); Sport1  20:30 SV Darmadtadt 98–VfB Bochum a 2. Bundesliga 31. fordulójából  (kommentátor: Petur András)