Bajnok Bochummal búcsúzunk? • SportTV

Bajnok Bochummal búcsúzunk?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 23. 07:53    
Olvasási idő: 2 perc

Az élvonal küzdelemsorozata szombaton véget ért, vasárnap befejezik a 2. Bundesliga 2020–21. évi idényét is. A három potenciális feljutó már megvan, sőt az is, hogy közülük a Bochum már mindenképpen a Bundesligában folytatja az ősztől. Hogy bajnokként jut-e fel, az a 34. játéknapon dől el, amelyen a kiesés ellen még harcban álló Sandhausent fogadja.

A két csapat legutóbb nyolcgólos dönertlent játszott egymással Bochumban, tavaly márciusban. A képen klátható Danny Blum volt az egyik fpszereplő, aki triplázott a találkozón. Ebben az idényben viszont összesen csak négy gólra futotta neki… (Fotó: Getty Images)

A kétcsoportos másodosztályról az 1992–93-as idénytől tértek át az egycsoportosra Németországban. Az azóta eltelt 28 idényben három együttes nyerte el háromszor is a másodvonal bajnoki címét: a Bochum, a Hertha BSC és a Köln. Azaz ha a VfL vasárnap ismét ez élen végez, egyszersmind a korábbi Bundesliga2 – most 2. Bundesligának hívják, azaz az osztályjelző tőszámnév sorszámnévként az elnevezés elejére ugrott – legtöbbszörös  bajnokának titulusát is viselheti legalább addig, míg két riválisa közül az egyik újabb elsőséget nem szerez a másodosztályban. (Mivel a Hertha bennmaradt az élvonalban, erre a „nagy” Bundesliga első bajnokának, a Kölnnek lenne lehetősége legközelebb, ha elveszti az osztályozót az egyelőre ismeretlen ellenfelével szemben.)
A Bochum ligagyőzelméhez az kell, hogy legalább annyi pontot szerezzen otthon a Sandhausen ellen, mint amennyit a jelenleg második helyezett Holsten Kiel – a Covid miatti erőltetett menetben végül egészen odáig tört előre – ér el, ugyancsak otthon a most éppen 7. Darmstadt ellen. A másik lehetőség, ha remizik otthon az SVS-sel, de a Kiel csak egy vagy két góllal veri meg  utolsó ellenfelét. (Elméletileg a Kielnek kétgólos győzelem is elég lenne, csak akkor minimum kilenc góllal többet kellene rúgnia a remiző Bochumnál, ami matematikai lehetőség, gyakorlati képtelenség…)
Amúgy a kieliek feljutása még egyáltalán nem végleges, mert mögöttük a Greuther Fürthnek – amely a szerzett pontok tekintetében a másodosztály öröktáblázatának élén áll – csak egy ponttal van kevesebbje náluk. A Fürth is otthon lép fel a záró fordulóban a Düsseldorf ellen, s mivel eggyel jobb a gólkülönbsége, előzni tud, ha nyer és a Kiel nem győz, vagy ha remizik és riválisa kikap. Ez esetben a Holstein játszaná az osztályozót az 1. FC Kölnnel.

A Bochumba látogató Sandhausen viszont aligha adja olcsón a bőrét. A záró forduló előtt ugyanis csupán egy pont az előnye az alsó osztályozós helyen tanyázó Osnabrück előtt, azaz százszázalékos bizonyossággal csak győzelemmel marad bent, többgólos veresége és a mögötte álló két együttes – az Osnabrück és a Braunschweig – kiadósabb különbségű győzelme esetén még akár ”csont nélkül” is kieshet.
Szóval, mindkét fél számára van – igaz, különböző szintű – tétje a találkozónak, amelyet a másodvonal utolsó fordulójából választottunk. Reméljük, ez jó mérkőzést is generál…

Kapcsolódó

BOCHUM–SANDHAUSEN örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés, 6 Bochum-győzelem, 8 döntetlen, 3 Sandhausen-siker / 24–20-as gólkülönbség. A 2. Bundesligában: ugyanez. Bochumban: 8–4–3–1 / 17–11. Bochumban a Bundesligában: ugyanez.
A legutóbbi mérkőzés: Sandhausen–Bochum 1–1 (1–0). G.: Behrens, ill. Zulj (2. Bundesliga, 2021. 1. 24.). A legutóbbi három bochumi mérkőzés: 4–4 (2019-20, 2Bl), 1–0 (2018-19, 2Bl), 2–0 (2017-18, 2Bl). A legutóbbi Sandhausen-győzelem Bochumban: 0–1 (Bundesliga, 2014. 3. 21.)

2. BUNDESLIGA, 34. forduló. Sport2 15:30 VfL Bochum 1848–SV Sandhausen (kommentátor: Méhes Gábor)