Könnyed játszogatás (?) olasz módra • SportTV

Könnyed játszogatás (?) olasz módra

2021. 05. 28. 12:11    
Olvasási idő: < 1 perc

A módszer a németektől ered. A nagy tornák előtt utolsó – vagy utolsó előtti – ellenfélnek olyan csapatot kell választani, amelyet könnyedén legyőzve afféle önbizalomlöketet adnak a csapatnak. Ilyesforma gondolat vezethette az olasz szövetség vezetőt – netán Roberto Mancini kapitányt –, hogy két héttel a római Eb-rajt előtt éppen San Marinót kérjék fel tesztellenfélül.

Ciro Immobile 12 góljával a jelenlegi keret legeredményesebbje, de a nemzeti válogatott góllistáján csak a 28. Két találattal akár a húsz közé is betörhetne... (Fotó: Getty Images)

Persze, külön önbizalomlöketre aligha van szüksége az azúrkék mezes gárdának. 2018 szeptembere, a portugáloktól NL-csoportban idegenben elszenvedett 1–0-s veresége óta 25 mérkőzéses veretlen szériát épített (20 győzelem, 5 döntetlen). S bár Roberto Manciani, az Eb-elődöntős KEK- és Szuperkupa-győztes, BL-döntős csatárból lett kapitány természetesen a támadójátékot favorizálja, a válogatottja mesteri fokon védekezik is, mint a sqadra azzurra 111 éves története során szinte mindig. A szakvezető most három éves kapitánysága alatt 30 mérkőzésen csupán 14 gólt kapott csapata, a kevesebb mint feles kapottgólátlag önmagában is imponáló, hát még ha ehhez hozzávesszük, hogy olyan válogatottak is szerepeltek az ellenfelek között, mint a világbajnok Franciaország (az egyetlen, amelytől kettőnél több gólt kapott), az Eb- és NL-győztes Portugália, vagy éppen a mindig is veszélyesen támadó Hollandia vagy Lengyelország is.
A mostani ellenfél aligha veszélyezteti nagy mértékben  Donnarumma kapuját. A „zárvány” miniállam – egyetlen szomszédja az őt körbevevő Olaszország – válogatottja 11 esztendős fennállása során egyetlenegy mérkőzést tudott megnyerni, Liechenstein ellen 1–0-ra egy felkészülési meccset még 2004-ben, legutóbbi 10 mérkőzésén még gólt sem ért el, igaz, tavaly két nulla nullás döntetlent is elért, megint Liechtenstein és Gibraltár ellen, egyaránt Nemzetek Ligája-találkozón. A legutóbbi FIFA-világranglistán a 210., vagyis az utolsó helyet foglalja el.
A história két olasz–San Marinó-i meccsét  egyaránt 4–0-ra nyerték meg  meg az azúrkékek, még 1992-ben és 2013-ban.
Mancini irányításával a csapat hatot és ötöt lőtt Liechtensteinnek, kilencet Bosznia-Hercegovinának.  Ha komolyan veszi a péntek esti tesztmeccset, lehet, hogy javítani fog a miniállam elleni 4-es gólátlagán a cagliari Sardegna Arenában.

Sport1 20:30  Olaszország–San Marino felkészülési mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)