Serie A: rajt a szériatörő bajnokkal • SportTV

Serie A: rajt a szériatörő bajnokkal

2021. 08. 21. 12:04    
Olvasási idő: 5 perc

Tizenkét esztendő után a Serie A visszatér a Sport TV képernyőjére – s mi szeretettel fogadjuk és tálaljuk nézőinknek. Rögtön az első mérkőzés előtt a leendő stúdiós beszélgető-elemző műsorunkkal, a Nyerő SzériA című magazinnal, melynek háziasszonya Takács Rita lesz, szakértői pedig egy ősrégi és egy frissen „igazolt” Sport TV-s, mindketten a calcio szerelmesei és igazi értői, Várhidi Péter és Kéri András Dániel. Körbejárjuk a startoló idény főbb erővonalait, látható esélyeit, s aztán belevágunk. Rögtön az első napról négy mérkőzés kerül a képernyőre, három élőben, egy felvételről. Kövessék nálunk a calcio eseményeit – minimum három teljes idényen keresztül!

Simone Inzaghira hárul a nehéz feladat, hogy új edzőként megvédje a bajnoki címet az Interrel (Fotó: Getty Images)

INTER–GENOA

Stílszerűen a bajnokkal kezdünk – a meggyengült bajnokkal. A milánói sztárklub elragadta a kilenc évem át birtokolt scudettót a Juvétól, ám két kulcsfiguráját elvesztette a nyáron. Az egyik a mester, Antonio Conte, aki korábban éppen a zebráknál lépdelt fel a sztáredzővé válás grádicsain, s korábbi munkaadóját taszította le a trónról. Nem csekély mértékben a kor egyik legkiválóbb csatára, a belga Romelu Lukaku segítségével, aki 24 góllal járult hozzá a kék-feketék 11 év után megszerzett aranyához. Anyagilag sem áll fényesen a klub, a kínai tulajdonos nehogy a zsebébe nyúlna mélyen, az egyesület eladását is fontolgatja.  Azért a klubvezetőség persze megpróbálja a befoltozni a réseket: a kispadra a Lazio „misterét”, Simone Inzaghit, a csatársorba a bosnyák gólvágót, Edin Dzekót, a már sok helyen kiválóan szereplő támadót szerződtette Javier Zanetti alelnök és stábja. Távozott a remek jobbhátvéd Asraf Hakimi, az ő „pandantja” az Eb egyik holland felfedezettje, Denzel Dumfries lesz. Középen Eriksen játékáról egyelőre még szó sem lehet (érvényes szerződés köti  klubhoz), a így a középpálya középső hármasát alighanem Sensi, Brozovic és a friss Európa-janok Barella alkotja. Inzaghi amúgy Contéhez hasonlóan a 3-5-2-es felállást favorizálja, kérdés persze, lesz-e két állandóan bevethető igazi ékje. Nagy pozitívum, hogy Lautaro Martínez végül a klubnál maradt, de kisebb sérülés miatt a genovaiak ellen aligha léphet pályára.
A másik oldalon az edző, Davide Ballardini már negyedik edzői periódusát tölti a csapatnál, legutóbb tavaly decemberben foglalta el a kispadot, s végül a 11. helyig vezette az együttest. Behrami és Bani eltiltását tölti, más fontosabb hiányzója nincs, viszont elképzelhető, hogy az új igazolások közül Sirigu, az exválogatott kapus, az Empoliból érkező szélsőhátvéd Sabelli, a Parmától kölcsönvett brazil középpályás Hernani is készen áll a bevetésre. A csatárduót egyelőre Destro és Caleb Ekuban alkotja, a ghánai csatárt még a Trabzonsporból ismerhetik a Spotrt TV nézői, s bár a két skót óriás, a Rangers és a Celtic is éreklődött iránta, végül Genovában kötött ki. S ráadásul a kispadom ott lesz az exinteres a Pandev is, aki az Eb után leköszönt az északmacedón válogatottságról, de klubkarrierjét még még minimum egy évig folytatja, ennyi ideig írt alá szerződést a GCFC-vel.   Erps0tést jelenthetett volna a sokáig sérült algériai Bentaleb szerződtetése, akivel a Schalke nem hosszabbított szerződást, ám a középpályást egyelőre nem találták szerződtetésre alkalmasnak a klub orvosai.
Az Inter amgy 7 legutóbbi bajnokiját megnyerte, 21 gólt szerezve és egyet sem kapva. Könnyen meglehet, hogy a széria most tovább folytatódik a San Siróban, ahol legutóbb 1987-ben (!) vesztett a nyitó fordulóban a neroazzurri, a Pescara ellen 2–0-ra.

Kapcsolódó

Inter–Genoa bajnoki múlt

Összesen: 110 mérkőzés–59 Inter-győzelem–29 döntetlen–22 Genoa-győzelem/202–107-es gólkülönbség. Ebből Milánóban: 55–41–10–4/ 128–36. A párosítás legjobb gólszerzői: Levratto (Inter, Genoa) 12 gól, Meazza (Inter) 11, Demaría (Inter) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Genoa 3–0 (1–0). Gólok: Lukaku, Darmian, A. Sánchez (2020. 2. 28.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 3–0 (2021. 2. 28.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2012. 5. 22., Genovában); a legutóbbi Genoa-győzelem: 0–1 (2017. 5. 7., Genovában). Házi gólkirály (2020–21):  Romelu Lukaku 24, ill. Mattia Destro 11 gól.

TORINO–ATALANTA

Andrea Belottitól azt várják a Toro-rajongók, hogy belője 99. és 100. bajnoki gólját is a klub színeiben – aztán maradjon, noha erre nincs igazán sok esély… (Fotó: Getty Images)

A vendégcsapat folyamatos fejlődését igazolva az előző idény végén ismét bejutott a BL-kontingensbe, mi több, a hajrában megelőzve a Juventust, bronzérmet érő helyen végzett. A legnagyobb erősítés, hogy továbbra is a sikeredző Gien-Piero Gasparini irányítja a gárdát. Bár az idény végét kicsit beárnyékolta a Olasz Kupa-döntő elvesztése – éppen a Juvéval szemben –, a cél ebben az idényben harcba szállni a címvédő Interrel és az előző 9 idény aranyérmesével, a Juvével, valamint a továbbra is „lesben álló” Milannal és az erősödőben lévő, José Mourinho-irányította Romával a scudettóért.  A kapus Gollini és a középső védő Tomero Londonba távozott a Spursbe, s a csatársztár Duván Zapata is tárgyalásban áll az Interrel, hogy esetleg Lukaku pótlására Milánóba szerződjö. A bergamői klub sem tétlenkedett az átigazolási időszakban, két középső védőt, a tehetséges Mattia Lovatót és a török Merih Demirelt igazolták a Veronából, illetve a Juventusból.
Az Atalanta legutóbbi három idénynyitóját megnyerte azután, hogy az előző 8 első fordulós meccsén csupán 2 pontot szerzett. Az előző idényben 90 góllal a mezőny legeredményesebbje volt a csapat, a legutóbbi három szezonnyitóját is 11 gólt hozott össze. Különösen Luis Miriel kedveli a Torono elleni meccseket, 6-szor is eredményes volt eddig a bikák ellen. A kolumbiainál csak Robert Lewandowski volt „termelékenyebb” Európa topbajnokságaiban, átlag 65 percenként.
Az Atalantával szemben a Torinót az edzői instabilitás jellemezte az elmúlt években.  Bár a januárban a csapatot átvevő Davide Nicolának sikerült benttartani a Torót, a klubért gyermekkora óta rajongó interim mestert ez sem tartotta meg a padon, Goran Juric vette át tőle a szakmai vezetést. A keret összetétele lényegében változatlan, bár a középhátvéd Lyanco a Betisbe vagy a Watfordba távozás  előtt áll ás a pletykák szerint többen is követhetik. A szurokók főleg attól tartanak, hogy az Eb-győztes Andrea Belottit is elviszik. A csatár az előző idényben három gólt szerzett az Atalanta ellen, miközben csapata csak 1 ponttal gazdagodott (2–4, 3–3). Belotti már 98 Serie A-gólnál jár, és a tifosók szeretnék, ha mégis elegy, előtte még rúgja be a századikat is klubjuk színeiben.
A bergamóiak közül két válogatott, a kolumbiai Zapata és a holland Hateboer sérülés miatt semmiképpen sem játszhat, de eltiltás miatt nem játszhat De Roon, Freuler és a szintén Európa-bajnok Tolói sem. Hateboer helyén az Euro egyik nagy felfedezettje, a dán Maehle kezdhet. Valószínűleg Masso debütál a kapuban és a csatátriót Muriel mellett az  ukrán Malinovszkij és a szlovén Ilicic alkotja.
A hazaiak alighanem Juric kedvelt formációjában (3-4-2-1) állnak fel, bár a múlt heti Coppa Italia-meccsen azért voltak gondok ezzel. (A 120 perces csata végük remivel zárult és csak 11-es párbajban 4-1-re sikerült legyűrni a Cremonesét.) A sort a csapatkapitány Belotti vezeti, ha felépül kisebb bokasérüléséből – ha nem, Sanabria vagy Zaza helyettesíti. Még egy hely betöltése kérdéses, ha Ansaldi nem lesz fitt, az angliai kölcsönszerződéséből visszatérő Aina kezd a középpálya bal oldalán. Fontos szerepet kaphat Mako Pjaca, a Juvétól kölcsön vett horvát válogatott az ék mögötti támadó pozíciójában kezdhet, a kapuban pedig az albán Etrit Beriha áll majd.
Juricnak afféle mentora Gasperini, de a köztük lévő kiváló kapcsolat ellenére mindketten győzelemre vezetnék csapatukat a torinói Olimpiai Stadionban.

Kapcsolódó

Torino–Atalanta bajnoki múlt

Összesen: 106 mérkőzés–43 Torino-győzelem–39 döntetlen–24 Atalanta-győzelem/ 156–115-ös gólkülönbség. Ebből Torinóban: 53–27–18–8/ 98–57. A párosítás legjobb gólszerzői: V. Mazzola és Gabetto (Torino) 8-8 gól, Ossola (Torino) 6.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Torino 3–3 (3–2). Gólok: Ilicic, Gosens, Muriel, ill. Belotti, Bremer, Bonazzoli (2021. 2. 6.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 3–2 (2019. 9. 1., Bergamóban); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2021. 2. 6.); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 2–4 (2020. 9. 16., Torinóban). Házi gólkirály (2020–21): Andrea Belotti 13, ill. Luis Muriel 22 gól.

EMPOLI–LAZIO                         

RKét friss Európa-bajnok, Ciro Immobile (középen) és Francesco Acerbi (jobbról) is erősíti a Laziót – mi lehetne más a cál, mint a jövő őszi BL-csoportkort jelentő első négy hely valamelyikének megszerzése? (Fotó: Getty Images)

Mivel Simone Inzaghi elhagyta a Laziót az Interért, a rómaiak új edzővel, a korábban a Napolit felfelé ívelő pályára helyező, a Chelsea-vel El-t, a Juventusszal tavalyelőtt scudettót nyerő Maurizio Sarrival célozzák meg az első négy közé kerülést, azaz a jövő évi BL-indulást.  A zűrzavaros elmúlt idény viszonylag jól végződött az égszínkékeknek, sikerült az El-ért folytatott versenyfutásban megelőzniük az örök városi rivális Romát. Sarri számíthat a remek Immobile, Milinkovics-Szavics, Acerbi tróra, a két Eb-győztes és a korábbi junior-világbajnok jó forma esetén sokat tehet a csapat előretöréséért. Elődjével ellentétben Sarri a 4-3-as formációt favorizálja, így Lazzari és az újonnan igazolt Hysaj – sokat dolgozott együtt a Napolinál a friss Lazio-mesterrel – lehet a két szélsőhátvéd. A támadósorban Immobile és Joaquín Correa mellett a West Hamtől visszatérő Felipe Anderson a harmadik biztos jelölt – s még hozzájuk jött a világbajnok, BL-és El-győztes Pedro, az első mezőnyjátékos, aki 41 éve a városi rivális AS Romától érkezett.
Az Empoli trénere, Aurelio Andriazzoli viszont a 4-3-1-2-re esküszik, ezzel a felállással sikerült az első kupafordulóban megverni a Vicenza Virtust (manapság így hívják a korábbi Lanerossit), a hazai gólokat Bajrami, Haas, Mancuso és Crociata szerezte. A csatárkettőst most a rómaiak ellen alkalmasint Cutrone és Mancuso alkotja, és kezdeni fog a védelem két szélén az újonnan igazolt Sztojanovics és Marchizza is. A konkurenciájukat jelenti fiatal Fabio Parisi még lábadozik lábtöréséből, de már a csapattal együtt edzhetett.
A fogadóirodák szerint a Lazio esélyes arra, hogy mindhárom pontot hazavigye az újonc otthonából.

Kapcsolódó

Empoli–Lazio bajnoki múlt

Összesen: 22 mérkőzés–4 Empoli-győzelem–5 döntetlen–13 Lazio-győzelem/ 19–41-es gólkülönbség. Ebből Empoliban: 11–4–3–4/ 12–12. A párosítás legjobb gólszerzői: Pandev és Negro (Lazio), valamint Tavano (Empoli) 3-3 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Lazio–Empoli 1–0 (1–0). Gól: Caicedo (11-es) (2019. 2. 7.). A legutóbbi bajnoki Empoli-győzelem: 1–0 (2015. 11. 29., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2007. 9. 15., Rómában); a legutóbbi Lazio-győzelem: 0–1 (2017. 2. 6., Rómában). Házi gólkirály (2020–21):  Leonardo Mancuso 20 (Serie B), ill. Ciro Immobile 20 gól.

A három élő találkozó mellett megmutatjuk még a Verona–Sassuolo találkozót is a Serie A első fordulójának első játéknapjáról.

SERIE A. Sport1 17:15 Nyerő SzériA olasz futballmagazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel és Várhidi Péter); 1. forduló. Sport1 18:15  FC Internazionale–Genoa CFC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:45 Torino FC–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);  Sport2 20:45 Empoli FC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 Hellas Verona–Sassuolo Calcio (felv., kommentátor: Engyel István)