Német-olasz kupaeste • SportTV

Német-olasz kupaeste

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 12. 10:15    
Olvasási idő: 4 perc

Két, hatalmas tradícójú kupaküzdelem, a 99 éve alapított, de 1935 óta folyamatos Coppa Italia és a jogelődjével 1938 óta egyfolytában megrendezett DFB-kupa 2020–21-es sorozatából mutatunk egy-egy érdekes mérkőzést januári első kupakeddünkön. A fellépő négy együttes összesen 16 alkalommal hódította el eddig a nemzeti serleget 1936 óta.

Amin Younes első idénybeli góljával egyenlített január 2-án a Leverkusen ellen. Azután egy öngóllal a Frankfurt maga javára is fordította a mérkőzést (Fotó: Getty ImagesI

LEVERKUSEN–FRANKFURT

A mérkőzés időpontjnak kijelölésében jelentős szerepet játszott a féltékenység, másként némi presztízsféltés is. Történt, hogy a tavaly mindent nyerő Bayern a hatalmas meccsterhelés miatt kérvényezte, hogy kivételként elhalaszthassa az év végi, közvetlen karácsony előtti 2. fordulós kupameccse lejátszását, s erre engedélyt is kapott a szövetség kupabizottságától. Az akkor még a bajorokkal szoros versenyt futó Leverkusen a z azonos esélyekre kivatkozva kérte ugyanezt – meg is kapta a januári játéklehetőséget. Így került a szerdai Kiel–Bayern miatt előző napra, keddre a Bayer Leverkusen–Eintracht Frankfurt összecsapás. (Nem mellesleg a halasztásoktól függetlenül a nyolcaddöntő sorsolása már megtörtént, ennek a párosításnak a győztese a nagy múltú, de jelenleg csak negyedosztáyú Essen vendége lesz, a Kiel–Bayern továbbjutója pedig a másodosztályú Gereither Fürthtel csap össze a február eleji nyolcaddöntőben.)

A Frankfurt igazi kupacsapat, a DFB serlegét öt alkalommal hódította el. (Az idősebb magyar szurkolók alighanem mind emlékeznek az 1988-as győzelemre, azt a Bochum ellen szerezte meg Détári „Döme” pazar szabadrúgásával.)

A sors(olás) fura szeszélyéből 11 napon belül másodszor csap össze a két csapat, idei első mérkőzésüket január 2-án Frankfurtban játszották egymás ellen . Akkor a veretlenségét és a listavezető pozícióját a Bayern ellen az előző fordulóban – még tavaly – elbukó Bayer egymás után második bajnokiját is elbukta 2–1-re, s koreográfiával. Előbb Amiri találatával vezetést szerzett, Younes viszonylag hamar egyenlített. Egy veszélyes frankfurti támadás végén Tapsoba sajár kapujába talált be, s a Bayer-játékosok már nem tudtak egyenlíteni.

Noha 72 tétmeccset vívtak egymással a csapatok az 1979-es első találkozás óta, ebből egyetlenegy volt csupán DFB-kupameccs. 1993 március 30-án Frankfurtban az elődöntőben csaptak össze, s a világbajnok Olaf Thon duplájával és a leverkuseni klubtörténet gólkirálya, Ulf Kirsten találatával 3–0-ra nyertek a vendégek, akik aztán a serleget is elhódították Berlinben a Hertha II csapata ellen. (Az volt és maradt idáig a Leverkusen egyetlen kupagyőzelme.)
A távolabbi és a közelebbi múlt a Bayer, a nagyon közeli emlékek az Eintracht oldalára billentenék el a mérleg nyelvét. A BayArenában kiderül, melyik bizonyul az erősebbnek.

MILAN–TORINO

Franck Kessié, közvetlenül azután, hogy szombaton sikeres büntetővel 2–0-ra alakította a Milan–Torino bjanoki végeredménét (Fotó: Getty Images)

Ha két német kupacsapatunk emlékei igencsak frissek egymástól, hát az olaszoké még frissebbek. Egész pontosan három nappal azután kezdődik a keddi kupacsatájuk, mint a legutóbbi bajnokijuk, amelyre szombaton futottak ki, ugyancsak ki a Sanm Siróban. S hogy még érdekesebb legyen a párhuzam: az előtte zajló fordulóban a Milan éppúgy hazai pályán veszítette el a veretlenségét hazája rekordbajnoka (a Juventus) ellen, mint a Bayer, csak éppen nem 2–1-re, hanem 3–1-re kapott ki. S még egy kis különbség: míg a Leverkusen azzal elveszítette vezető pozícióját a Bundesligában, a Milan viszont megmaradhatott a Serie A élén, hiszen örök riválisa, az üldöző Inter is pontokat hullajtott el Rómában.
A szombati találkozón az első félidő derekán roppantotta meg ellenfelét a milánói gárda. Rafael Leao a 25. percben szerzett vezetést Brahim Díaz asszisztjából, majd Kessié a 36. percben büntetőből növelte kétgólosra az előnyt, s állította be egyszersmind a végeredményt is. A Milan  számára a gyors gfeltámadás – előtte három nappal volt a Juve-sokk – mellett a legörvendetesebb, hogy kerek 50 nappal az előző, Napoli elleni bajnoki után (amelyen nem mellesleg duplával járult hozzá a győzelemhez az akkor még San Paolónak hívott nápolyi stadionban) ismét pályára léphetett a még 37 évesen is meghatározó játékonak számító Zlatan Ibrahimovic. A veterán svéd klasszis  ugyan csak öt percre állt be – egykori csapattársa, Paolo Maldini fiával, Daniellel párban beállva váltották a norvég Hauke és az angolai-portugál Rafael Leao duóját – , de ezzel ország-világnak jelezte: ismét egészséges és hadra. Kérdés persze, Pioli mester kezdőként veti-e be a kupatalálkozón, vagy azért csereként, több perccel akarja „bejáratni” jobban zseniális „öregfiúját”.

Mivel két ősi riválisról van szó, nem meglepő, hogy a keddi az 1930 februári, első bajnokijuk óta már a 165. tétmérkőzésük lesz, ebből 1971 óta a 13., amelyet a Coppa Italia keretei közt vívnak. A legelső is emlékezetes volt – rögtön egy döntővel kezdtek, pontosabban egy pontazonosséggal befejezett néhgyes döntő egymeccses playoffjával. 1971. június 7-én a genovai Luigi Ferraris Stadionban 120 percen át nem bírtak egymással, de még gólt sem szereztek. Akkor következett az akkoriban még frissnek számító 11-es párbaj. Ám akkor még a jéghokiban azóta is létező szabály szerint ugyanaz a játékos is rúghatta a 11-eseket, akár az összeset is. Így következhetett be az, hogy Gianni Rivera, a Milan aranylabdás, vb-ezüstérmes sztárja végezhette el a vörös – feketék összes rúgását – 5 búl háromszor is be is talált, de a másik oldalon az elsőnek hibázó Cereser után a torinóiak váltottak, és az őt felváltó, a meccsbe csereként beálló Sergio Maddé ötször egymás után betalált.
Pierangelo Belli kapujába.

Azóta első fordulós meccset, kétmeccses 2. fordulós, nyolcad- és negyeddöntős párbajt, valamint   az elmúlt öt évben egy nyolcad és negyeddöntőt is, egymérkőzéses talkálkozót is. Az összmérleg 5 Milan-, 3 Torino-siker (ez utóbbiba beleértve a 11-esekkel megnyert finálét is), az összes találkozóra vet0tett mérleg: 5 Milan-, 3 Torino-győzelem, 2 remi, 15–9-es gólkülönbség. A legutóbbi kupaösszeakaszkodésuk egyébként tavaly, ugyanebben a fázisban történt, akkor egy újabb 120 perces csatával mintegy „keretbe” foglalták eddigi Coppa Itaélia-eredménysorukat. Ezt azonban a milánóiak nyerték meg, a rendes játékidő 90. Percénben még a Torino vezetett, akkor egyenlített a csereként beálló Hakan Calhanoglu, aki aztán a 108 percben a vezetést is megszerezte, két percre rá pedih az ugyancsak csereként a pályára kerülő Ibra végleges0tette a 4–2-es végeredményt.
A nemes kupahagyományok folytatását várhatjuk kedd este a San Siróban is, ahol egyébként csak egyszer vesztett kupameccset a Milan a Torino ellen: 2002. szeptemberében, a nyolcaddöntőben, amikor Schwoch góljával 1–0-ra győztek a bikák, de ez nem volt elég a továbbjutáshoz, mert az ördögök nyolc nappal korábban Torinóban 3–1-re megnyerték a párharc első találkozóját.
A mérkőzés arrók (is) hivatva van dönteni, hogy a kélt korábbi ötszörös kupagyőztes közül meklyiknak marad esélye, hogy folytassa az esetleges hatióodik felké vezető utat.

 NÉMET (DFB-) KUPA, 2. forduló. Sport1 20:45 TSV Bayer 04 Leverkusen–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Haraszti Ádám).
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 20:45  AC Milan–Torino FC (kommentátor: Fülöp László)