Győztesen folytat-e Ronaldo után a Juve? • SportTV

Győztesen folytat-e Ronaldo után a Juve?

2021. 08. 28. 11:57    
Olvasási idő: 5 perc

Négy mérkőzéssel folytatódik a Serie A idénye szombaton, három élő és egy felvett találkozót mutatunk meg. A nyolc fellépő csapat közül három győzött az első játéknapon, közülük maximum kettő csatlakozhat a mezőny egyetlen százszázalékos együtteséhez, a bajnok Interhez.

Ronaldo távoztával Paolo Dybala felelőssége lesz az irányítás mellett a góllövés is... (Fotó: Getty Images)

ATALANTA–BOLOGNA

Az ő párosításuk miatt lehet „csak” két újabb hibátlan a második kör után, lévén hogy mindketten három ponttal kezdtek, értelemszerűen csak egyikük folytathatja ugyanúgy. (Döntetlen esetén persze egyformán 4 ponttal állnak.)

A bergamóiak két kolumbiai csatársztárja közül Duván Zapata sérülés miatt kihagyta a múlt heti rajtot – amúgy távozásáról is több hírforrás beszámolt –, így Luis Murielre hárult a feladat, hogy bombagóllal vezetést szerezzen Torinóban, hogy aztán az Európa-bajnok Belotti egyenlítő gólját követően Piccoli a 90. percben megszerezze a szerencsés győztes gólt – miközben mezőnyben a hazai bikák mutattak többet a mérkőzésen. Az utóbbi években megszokott eredményességgel tehát nincs gond, inkább hátul kell erősíteni a kék-feketék hatékonyságát. A két újonnan igazolt középső védő, Lovato és Demirel sokat tehet hozzá, hogy a korábbi Udinese-hálóőr, Musso biztonságosabban érezze magát a kapuban. Erősítésként visszatért a saját nevelésű Zaccaposta is a Chelsea-ból, így Gian-Piero Gasperininek adva van a legénysége az idény többszörös feladatainak megoldására.
Az Atalanta legutóbbi 11 meccséből 9-szer legyőzte a Bolognát, 24 gólt szerezve, sőt legutóbbi 7 hazai találkozóját is mind megnyerte az egyetemvárosiak ellen.
Noha a góltalan első félidő után háromszor betalálva legyőzték a Sassuolót a piros-kékek, figyelmeztető, hogy a legutóbbi két tétmeccsükön nem kevesebb mint 7 gólt kaptak – ötöt a Ternana elleni kupameccsen, kettőt a bajnokin, amelyen emberelőnyben gólhátrányba kerültek, azomos látszámnál egyenlítettek, majd két piros lapjuk után létszámódeficittel is sikerült fordítaniuk. A második egyenlítő gólt a gólerős veterán, a Kínából Itáliába visszacsábított Marko Arnautovic szerezte, 11 évvel és 228 nappal azután, hogy annak idején bemutatkozott az Interben.
Szombat délután a Bologna lejátssza 2500 élvonalbeli meccsét, kilencedikként elérve azt a mérföldkövet a Serie A csapatai közül.
A 2020–21-es idény utolsó 10 meccsén csak egyszer nyert Szinisa Mihajlovics csapata, a győztes rajt után azonban nehéz lesz megszerezni a következő sikert, hiszen az Atalanta után a válogatott szünet után az Inter vár a szerb mester legényeire.
Gasperini Zapata mellett nem számíthat a szélsőhátvéd Hateboerre sem, aki tovább bajlódik az elmúlt idény második felében sokáig fájlalt bal lábával. Ugyanakkor az eltiltását letöltő De Roon, Freuler, Rafael Tolói trió mindegyik tagja bevethető lesz. Az Európa-bajnok hátvéd helyet foglal a védelmi hármasban, egy másik Eb-hős, a dán Maehle viszont egy sorral előrébb kerülve a középpálya jobb oldalán kap feladatot. Zaccaposta növeli a mester taktikai lehetőségeit, bár meglehet, egyelőre csak csereként beállva.
A Bologna nélkülözni lesz kénytelen két kiállítottját, Sorianót és Schoutent, akiket természetesen eltiltottak. Utóbbit a norvég Svanberg helyettesíti, előbbi pótlására Vignato, Sansone és a dán Skov Olsen közül választ játékost Mihajlovics,

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Az Atalanta legutóbb hazai pályán a Milan ellen elmulasztotta el gólszerzést, előtte 9 meccsen átlagban háromszor talált be. Arra, hogy egymást követő két hazai meccsen góltalan maradjon, 2018 októberében volt példa legutóbb.  2. Az Atalanta három góljából kettő szöglet után esett múlt szombaton – mindkettőt De Silvestri szerezte – , a bergamóiak érték el a legtöbb gólt szögletet követően 2021-ben a ligában.  3. A Bologna ellen érte el legtöbb gólját Josip Ilicic a Serie A-ban, összesen hétszer talált be a piros-kékek kapujába.

Kapcsolódó

Atalanta–Bologna bajnoki mérleg

Összesen: 104 mérkőzés, 37 Atalanta-siker, 28 döntetlen, 39 Bologna-győzelem / 122–125-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 102–36–27–39 / 120–124. Bergamóban: 52–25–19–8 / 80–40. Bergamóban a Serie A-ban: 51–24–19–8 / 79–40. A párosítás legeredményesebbjei: Pascutti (Bologna) 9, Pivatelli (Bologna) 8, Biavati és G. Capello (Bologna), valamint Nova (Atalanta) 6-6 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Bologna 5–0 (2–0). G.: Malinovszkij, Muriel (11-es), Freuler, Zapata, Al. Mirancsuk (2021. 4. 13.). A legutóbbi Atalanta-győzelem: 5–0 (2021. 4. 13.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 12. 13., Bolognában); a legutóbbi Bologna-győzelem: 1–2 (2019. 12. 15., Bolognában). A házi gólkirály: Lorenzo De Silvestri 2 gól, ill. Luis Muriel és Roberto Piccoli 1-1.

JUVENTUS–EMPOLI

A váratlan pontvesztés a rajton még nagyobb nyomást helyez a Juvéra, hogy megszerezze első idénybeli győzelmét. Az egész hét az aggódás jegyében telt el Torinóban, végül a legnagyobb sztárja elhagyta a klubot, amelyet a szurkolók alighanem jobban fájlalnak a klubvezetőknél. (CR7 fizetése okozta a legnagyobb gondot, azonban a „marketingveszteség” is igen komoly lehet a „poszt-Ronaldőo időszakban”.) Ilyen körülmények közt fogadja a Serie A rekordbajnoka a Serie B legutóbbi bajnokát.
A visszatérő Allegri mester csapatát a múlt statisztikai tényei igencsak támogatják: a Juventus Empoli elleni bajnokijainak 79%-át megnyerte a múltban, a legutóbbi összesen 24 meccsükből 19-et, az összesen 11 hazai összecsapásból 10-szer megszerezte a győzelmet – az egyetlen maradék is remire végződött. Ráadásul a fehér-feketék 9 találkozón egyetlen gólt kaptak csak a toszkánoktól – igazi Góliát-Dávid összecsapásnak ígérkezik a szombat koraesti küzdelem.
Udinéban a 300. Serie-mérkőzésén fellépő, s azon gólt szerző Cuadrado mellett a cserepadon kezdő Európa-bajnok Chiesa volt a rekordbajnok legjobb embere. A másik kontinensbajnok Locatelli akkor még nem játszhatott, az Empoli ellen valószínűleg már kezdő lesz.
Andreazzoli mester csapata a rajton kikapott otthon a Laziótól, s mivel előtte az Olasz Kupából is kiesett Vicenzában, csak veresége van az idényben tétmeccsen eddig. A nyáron erősítésként Cutrone érkezett a támadószekcióba, az exmilanos játékos a Wolverhamptonból tért haza. A fiatal Inter-csatár, Pinamonti is csatlakozott a toszkánokhoz a héten, aki Cutrone csatártársa az olasz U21-válogatottban. A páros a remek argentin Mancuso mellett garancia lehet arra, hogy elöl nem lesz baj, a hátsó sorok azért komolyabb gondokat okozhatnak Andeazzolinak.
Allegri evidens támadótriója Dybala, Morata és Chiesa CR távozása után, lehet, hogy ők hárman többet is összehoznak majd a közeljövőben, mint az ötszörös aranylabdás torinói regnálása idején. Rabiot is bevethető, teljesen egészséges, McKennie visszatérhet eltiltása letöltésével, a folyamatos sérültek közül Arhurra és Aaron Ramseyre továbbra sem számíthat Allegri. Locatelli viszont először szerepelhet az együttesben.
Az Empoli 4-3-1-2-jében most is Sztojanovics és Marchizza lesz a két szélső védő, a lábtörése után sikeresen felépülő Parisi még nem lehet kezdő. Egyelőre Mancuso és Cutrone kezd legelöl, Pinamonti az első számú csatárcsere.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Juve legutóbbi újonc elleni meccsét elvesztette (0–1 a Benevento ellen márciusban), hogy ez két egymást követő meccsen is megismétlődhessen, arra 1999 óta nem volt példa. 2. A rekordbajnok 15 legutóbbi bajnokija mindegyikén kapott legalább egy gólt – ez csak kétszer történt meg korábban: 2010 áprilisáig (19 meccs) és 1955 októberig (21). 3. A 300. olasz bajnoki meccsére készülő Juan Cuadrado legutóbbi három bajnokiján három gólt szerzett, éppen annyit, mint a megelőző 85 találkozón együttesen.

Kapcsolódó

Juventus–Empoli bajnoki mérleg

Összesen: 24 mérkőzés, 19 Juventus-siker, 3 döntetlen, 2 Empoli-győzelem / 50–11-es gólkülönbség. Torinóban: 12–11–1–0 / 29–4. A párosítás legeredményesebbjei: Trézéguet (Juve) 11, Del Piero (Juve) 8, Pozzi és Rocchi (Empoli), valamint Iaquinta (Juve) 3-3 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Empoli 1–0 (0–0). G.: Kean (2019. 3. 30.). A legutóbbi Juve-győzelem: 1–0 (2019. 3. 30.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2008. 3. 19., Empoliban); a legutóbbi Empoli-győzelem: 0–1 (1987. 9. 20., Empoliban). A házi gólkirály: Juan Cuadrado, Paulo Dybala 1-1 gól, ill. Filippo Bandinelli 1.

FIORENTINA–TORINO

 Mindketten vereséggel rajtoltak a múlt héten. Bajnoki örökmérlegük roppant kiegyenlített, csupán a 6-tal több firenzei szerzett gól tesz különbséget köztük  90 év 146 összecsapása után.
A violák Dragowski kapus kiállításnak következtében vesztették el római meccsüket José Mourinho második itáliai korszakának nyitányán, negyedik szezonnyitójukat is elbukták az Olimpicóban – most hazai pályán javítanának. A Fior egyetlen meccset bukott el a legutóbbi 9-ből a torók ellen, viszont az ezt megelőző 15  mindegyikén szerzett legalább egy gólt. (Hasonló sorozata csak a Triestina ellen volt, 1949 és 1956 között.) Szerb centere, Dusan Vlahovics  ugyanolyan remek formát árul el, mint tavasszal, amikor 17 gólt szerzett, igaz, most nem sikerült betalálnia a fővárosban. A violák még reménykednek benne, hogy keddig sikerül három kiszemeltjük – Torreira, Nasztaszics és Odriazola – közül egyet vagy akár mind a hármat is megszerezniük.
Ugyanakkor a torinóiak legfőbb óhaja Andrea Belotti megtartása, az Európa-bajnok 149. Serie A-góljával egyenlített az Atalanta ellen, de ez sem volt elég a pontszerzéshez. Ivan Juric csapatából távozott Lyanco a Southamptonba, korábban meg Sirigu és Meité távozott.
A Fiorban egydül Amrabat sérült – az ő távozásáról is szó volt, mégis maradt –, rajta kívül mindenki bevethető. Pulgar is bevethető, Torreira is játszhat, ha sikerül szerződtetni és villámgyorsan elintézni a formaságokat. A szupersztár Belotti enyhén fájlalja a lábát, ha nem kezd, Zaza szerepeltetésre kerülhet előtérbe.
Juric mester kitart a 3-4-2-1-es séma mellett, a múlt héten csak csere Verdi reménykedik, hogy kezdhet a középpályán. Egyelőre Aina a jelölt a középpálya bal oldalára, de ha Ansaldi engedélyt kap az orvosoktól, lehet, hogy ő kezd azon a poszton.

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Fiorentina veretlen legutóbbi 31 (!) hazai meccsén a Torino ellen (17 gy., 14 d.) Ennél hosszabb ilyen hazai sorozata a Serie A históriájában csak a Bolognának volt a Genoa ellen (1932–1989, 32 mérkőzés). 2. A Fior legutóbbi 5 augusztusi bajnokiján 25 gólt szerzett, ez 5-ös meccsenkénti átlag. A violák legutóbbi augusztusi Serie A-meccsüökön nem játszottak döntetlent (6 gy., 7 v.). 3. A Torino az egyetlen csapat az európai topligákban, amely ellen a most Firenzében játszó José Callejón a legutóbbi 10 gól elérésében is szerepet játszott (4 gól, 6 gólpassz).

Kapcsolódó

Fiorentina–Torino bajnoki mérleg

Összesen: 146 mérkőzés, 48 Fiorentina-siker, 50 döntetlen, 48 Torino-győzelem / 186–182-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 144–47–49–38 /184–181. Firenzében: 73–35–29–9 / 109–61. Firenzében a Serie A-ban: 72–34–29–9 /108–61. A párosítás legeredményesebbjei: Pulici (Fior, Torino) 13, Hamrin (Fior) 11, V. Mazzola (Torino) és Montuori (Fior) 7-7 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Torino 1–1 (0–0). G.: Belotti, ill. Ribéry (2021. 1. 29.). A legutóbbi Fiorentina-győzelem: 1–0 (2020. 9. 29.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 1. 29.); a legutóbbi Torino-győzelem: 1–2 (2019. 2. 8., Torinóban). A házi gólkirály: Milenkovics 1, ill. Belotti 1.

A három élő mellett felvételről mutatjuk a Lazio–Spezia találkozót, azon a hazaiak lehetnek esetleg 6 pontosak, hiszen az első fordulóban Empoliból 3–1-gyel térhettek haza.

 SERIE A, 2. forduló. Sport2 18:30 Atalanta BC–FC Bologna (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:30 Juventus FC–Empoli FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:45 ACF Fiorentina–Torino FC (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 23:00  SS Lazio–Spezia Calcio (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)