Róma–Torino dupla rangadó nagyszombaton • SportTV

Róma–Torino dupla rangadó nagyszombaton

2023. 04. 08. 11:02    
Olvasási idő: 6 perc

Hét bajnokit rendeznek nagyszombaton a Serie A-ban, mi mind a hetet műsorunkra tűzzük – természetesen élőben. A programból kiemelkedik a két római és torinói csapat összecsapása, mi a rangosabbal foglalkozunk részletesebben.

Felipe Anderson, a Lazio legtöbbet foglalkoztatott játékosa a Juve ellen is kulcsszerepet kaphat (Fotó: Getty Images)

Az Inter elleni némileg ellentmondásos döntetlen életben hagyta a reményt a Coppa Italia megnyerésére a Juventusnak. A bajnokság azonban más kávéház. A Serie A-ban 11 ponttal vannak elmaradva szombati házigazdájuktól, és csaknem hibátlanul kell teljesíteniük, hogy így is bekerülhessenek a legjobb négy közé.
Az idény harmadik Derby d’Italia-győzelmére hajtó Juventus a 82. percben ismételten előnybe került az Inter ellen a kupaelődöntő első felvonásán kedden, de a záró szakasz csúnya eseményei sebet ejtettek a két csapat kapcsolatán a visszavágó előtt.
Alig pár hét telt el azóta, hogy a Juve megszerezte a vezetést Inzaghi csapata ellen a San Siróban. Cuadrado találatával úgy tűnt, hogy meglesz az újabb győzelem is az ősi ellenfél fölött, de Bremer ügyetlenkedése után a csereként beálló Lukaku 11-esből egyenlített, majd a közönséggel való perlekedése valóságos „piroslap-háborút” indított el, amelynek következtében a belgán kívül a Juve gólszerzője és az Inter kapusa is idő előtti levonulási parancsot kapott. A már amúgy is zord meccs ilyen befejezése után a Juve megpróbálja helyreállítani a rendet úgy, hogy legyőzi a Laziót a Stadio Olimpicóban és 8 pontra csökkenti a lemaradást fővárosi vetélytársával szemben.
A naptári év elején kiszabott 15 pontos büntetés súlyosan hátráltatta a csapatot, a bianconeri sorozatban elért harmadik győzelme a hétvégén – amikor Moise Kean találata jelentette a győzelmet a pontszegény Veronában – érinthető távolságon belül tartja a Juvét (6 pont) az Európát jelentő hatodik helyhez, de nem engedhetik meg maguknak, hogy egy kcsit is csökkentsenek a tempón. Azóta, hogy az Evertonból kölcsön kapott Kean visszatért a klubhoz, periférikus figurának számított, ám kétszer is betalált a Laziónak a fordított párosítású meccsen, amikor a Lazio elleni háromgólos siker reményt keltett a scudettóra, de ezek a remények hamar elhamvadtak.
Beleértve az európai bravúrokat – a jövő héten játszanak a Sportinggal az El negyeddöntőjében – a Juve elmúlt 10 meccséből 8-at is megnyert, még mindig nagy önbizalommal utazhat a fővárosba.
A Lazio védekezését kiváló statisztikák mutatják – 19 kapott gól, 17 érintetlen kapuval lejátszott bajnoki, így a Juvétól kapott három gól ugyancsak megviselte a római játékosokat-Legutóbb a Juve feltételezett célpontja. Milinkovics-Szavics duplájával arattak győzelmet Monzában, éppen a szerb viselte a meccsen a kapitányi karszalagot. Ciro Immobilére visszakerülhet szombaton a kapitányi jelkép, helyettesének átigazolása azonban sok beszédet kivált nyárig Rómában és Torinóban is. Sarri szempontjánból az lenne az ideális, ha mindketten nyártól tovább folytatnák együttműködésüket a kékeknél, mikor a római klub visszatér a BL-be,  a közelmúlt eredményei után ez lehetséges alternatívaként jön számításba, A múlt heti Derby della Capitalén aratott győzelemmel a Lazio megelőzte a milánói klubokat, ám az AZ elleni alulmaradás azt jelenti, az ővék az egyetlen olasz klub, amely kiesett eddig az európai kupákból. De övék az egyik csapat is a háromból, amelyik le tudta győzni a Napolit az idényben és ugyancsak csupán egyszer vereséget szenvedő iselmúlt 12 bajnoki fordulóban, így nem kell félniük az újjáéledő „öreg hölgytől”. Moise Kean ismét el van tiltva, nemrég tért vissza az előzőből, így most nem folytathatja a múlt héten újrakezdett gólszerző tevékenységét. Cuadrado közelgő eltiltása csak a kupára vonatkozik, így most is ott lehet a Juve középpályájának jobb oldalán, Vlahovicsnak meg tartania kellene helyét, amelyet Arkadiusz Milik fenyeget. Chiesa a hosszú sérülés után tart az utólagos következményektől, ezért ismét a cserepadon kezdhet, akárcsak Perrin, hiszen Szczesny visszatér a kapuba. Pogba és Bonucci is közeledik a visszatéréshez, miután a héten már a csapattal együtt edzettek, de egyelőre még csak a cserepadra ülhetnek le.
Eközben a Lazio már a múlt héten üdvözölhette ikonikus gólgyáros-csapatkapitányát, Ciro Immobilét, aki esetleg már kezdhet is az Olimpicóban. Zaccagni is harcra kész, akinek már 9 gólja van az idényben. Alternatív megoldásként Sarri megtarthatja Pedrót a kezdőben, Felipe Anderson meg „hamis kilencesként” venne részt a támadások építésében. A hazai védelembe Marusics térhet vissza büntetése letöltése után, a bal oldalon szerepelhet, Lazzari pedig ismét „beköltözhet” a védelem közepére.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Laziónak csak két pontot sikerült szereznie a Juventustól legutóbbi hat meccsükön (2 d., 4 v.), öt meccsükön is két vagy több gólt kapva a fehér-feketéktől. 2. Csak a Barcelona játszott több kapott gól nélküli meccset (20) végig az idényben a Laziónál és a Juventusnál (17-17) az öt európai topbajnokságban, a fehér-feketék csak 19 gólt kaptak (ennél kevesebbet csak a Barca), ez a legjobb eredményük 28 bajnoki után az 1997–98-as idény óta (18). 3. Dusan Vlahovics (59) és Szergej Milinkovics-Szavics (53) a két legjobb szerb gólszerző a Serie A történetében – ezentúl csak Kvarachelia (10) adott több gólpasszt Koszticsnál és Milinkovics-Szavicsnál (8-8); Kosztics, Milinkovics-Szavics és Vlahovics 10 meccset játszott együtt a szerb válogatottban, a mérleg: 7 gy., 2 d., 1 v.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP TOVÁBBI HAT MÉRKŐZÉSÉRŐL

UDINESE–MONZA

+ Teljes egyensúlyban áll a két együttes tétmérkőzéses (Serie A és B, Coppa Italia) mérlge: mindketten 4-szer nyertek, 4 döntetlen mellett. o A Bologna elleni 0–3-mal egymás után harmadszor végzett szerzett gól nélkül az Udinese, először 2022 januárja óta. = A Monza olasz játékosai szerezték a legtöbb gólt (21) az idényben a ligában, az Udineséé a második legkevesebbet (3), náluk csak a Torinónak van kevesebb olasz gólja (2). + Matteo Pessina (4369 m) és Destiny Udogie (4295) két játékos az öt közül, akik a legtöbbet futottak labdával a ligában az egész szezont összesítve.

FIORENTINA–SPEZIA

+ Mindkét a Franchi-stadionban lejátszott mérkőzésük a violák 3–0-s győzelmével végződött – az elsőn 2021 februárjában három különböző játékos szerezte a gólokat (Vlahovics, Castrovilli és Eysseric), ugyanazon év októberében Dusan Vlahovics mesterhármast ért el.  = A Fiorentina mindössze egyetlen gólt kapott a 16-oson kívülről az egész idényben, ez a legkevesebb az egész mezőnyben. A másik oldalon a Spezia nyolcat kapott a vonalon túlról, annál többször (9) csak a Salernitana kapujába találtak be az ellenfelek. o A firenzeiek kapitánya, Cristiano Biraghi három gólban volt közvetlen részes a Spezia ellen az élvonalban (1 gól, két gólpassz), csak a Genoa (4 gólrészvétel 16 találkozón) volt veszélyesebb az első osztályban. + Az előző fordulóban a Salernitana ellen szerezte meg első gólját a Speziában Eldar Somurodov, az üzbég csatár nem szerzett gólt két egymást követő mérkőzésen 2021 májusa óta, amikor utolsó két meccsén betalált a Genoa színeiben.

ATALANTA–BOLOGNA

+ A következő találat lesz az Atalanta 2500. gólja az olasz élvonalban. A La Dea lesz a 11. klub, amely eléri ezt a határt anélkül, hogy megnyerte volna a bajnokságot. = A Bologna legutóbbi mérkőzését kapott gól nélkül nyerte meg (Udinese 3–0), két clean sheetje most először lehet 2021 decembere óta. Összességében a Bologna legutóbbi öt meccséből háromszor őrizte meg érintetlenül a hálóját, az ugyanannyi, mint az előző 23 találkozón. o Musa Barrow (41 meccsen 4 gólt szerzett az Atalantában a Serie A-ban 2018 és 2019 között) 46 gólban volt közvetlenül részes a Bolognában (26 gól, 20 gólpassz), ez több mint amennyit bármelyik Bologna-játékos elér 2019–20 óta. A gambiai csatár mindhárom gólban részes a múlt héten (egy gól, 2 gólpassz), ez ugyanannyi, mint amennyit az előző 17 mérkőzésen elért. +  Azon játékosok közül, akik abban az idényben debütáltak az Atalantában, csak Poul Rasmussen 1952–53-ban és Karl Aage Hansen 1949–50-ben ért el 14 gólt a 30. forduló előtt – most Ademola Lookman már 13-nál jár.

SAMPDORIA–CREMONESE

+ A Sampdoria 12 meccsen veretlen maradt a legutóbbi 13-ból a Cremonese ellen (7 gy., 5 d., 1 v.). A kék-piros keresztcsíkosak 2022. október 24-én győzték a lombardokat 1–0-ra, ez volt az első összesen három élvonalbeli győzelmükből az idényben, egyben az egyetlen, amelyen nem kaptak gólt. = A Samp elvesztette eddigi mindhárom hazai meccsét az újoncok ellen (ez negatív klubrekord is egyben). Ráadásul az ezt megelőző kélt hazai mérkőzésükön gólt sem szereztek, ennél rosszabb csak egyszer fordult elő velük: 1972 áprilisa és 1973 decembere között ötször nem találtak be, mind az öt meccs 0–0-ra végződött. o  Manolo Gabbiadini négy gólban volt közvetlen részes (3 gól, egy assziszt) legutóbbi öt meccsén újonc csapatok ellen, duplázott a legutóbbi ilyen meccsén (a Monza ellen február 6-án), ez ugyanannyi, amennyi 18 legutóbbi hasonló találkozóján sikerült neki  hasonló ellenfelekkel szemben. + Soualiho Meité betalált a kapuba a legutóbbi Samp elleni meccsén (a Torino színeiben, 2020. november 30-án). Összesen egy gólpasszt jegyez az idényben, egynél több azonos szezonban legutóbb 2019–20-ban sikerült neki, kétszer, ugyancsak a Torino játékosaként.

VERONA–SASSUOLO

+ A Sassuolo csak egyet veszített el a legutóbbi 10 meccséből a Serie A ban (6 gy., 3 d.) , egyetlen csapat sem kapott ki többször (a Laziónak is csak egy van) az élvonalban, ráadásul a legutóbbi 10 meccsnapon csak a Napoli szerzett több gólt (20) a fekete-zöldeknél (19). = A Verona „vesztette” a legtöbb gólt ebben az idényben (22 gólt szerzett a tavaly ugyanekkori 55-tel szemben, ez 31-gyel kevesebb), a Sassuolo is kevesebbet ért el 13-mal (49-cel szemben 36-ot), ez a második legkevesebb a fekete-zöldek élvonalbeli históriájában 28 játéknap után (a legkevesebb 18 volt, 2017–18-ban). o Armand Laurientié – gólt szerzett a fordított párosításban a Verona ellen – a legtöbb helyzetet teremtette mezőnyjátékból az idényben (22, ugyanennyi van Barellának) 2023-ban, csak Boga (33) csinált több sikeres cselt a francia szélsőnél az év kezdete óta. + Csak az Udinese ellen játszott több meccset (11) Miguel Veloso anélkül, hogy közvetlen köze lett volna egy gólhoz, mint a Sassuolo ellen (9); a portugál középpályásnak gólja és gólpassza sincs az idényben – az előző 8 olasz élvonalbeli idényében egyszer sem fordult elő vele ugyanez.

TORINO–ROMA

+ A Torino és a Roma legutóbbi 14 bajnokijukból csak egyszer remizett, 10-szer nyertek a sárga-pirosak, háromszor a gránátvörösök), méghozzá a legutóbbi találkozón november 13-án (1–1) – a két együttes duplán legutóbb az 1994–95-ös idényben ikszelt. = 2023 kezdete óta csak a Napoli (10) és a Juventus (9) győzött többször bajnokin a Románál (7, ugyanennyi van a Laziónak is); a sárga-pirosak 7-szer végeztek kapott gól nélkül azóta, csak a Lazio és a Napoli (mindkettő 8) jegyez többet ebben a kategóriában. o Ebben az évben csak Victor Osimhen (12) és Lautaro Martínez (7) szerzett több gól a torinói Antonio Sanabriánál (6). A paraguayi csatár, aki egyedül volt klubjából 10-nél többen közvetlen részes (8 gól, 2 assziszt) ebben az idényben, már szerzett gólt a Roma ellen, 2021 áprilisában, otthon, már torinói színekben. + Mióta a Serie A újra 20 csapatos (2004–05), Paulo Dybala (jelenleg 10 gólja és 6 gólpassza van) lehet a második Roma-játékos, aki bemutatkozó szezonjában 10 gólt szerez és 5-nél több asszisztot ad egyazon szezonban az olasz élvonalban (csak Mohamed Szalahnak sikerült ugyanez eddig, még 2015–16-ban).

SERIE A, 29. forduló. Sport1 12:15 Udinese Calcio–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); Sport1 14:30 ACF Fiorentina–Spezia Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Hrutka János); Sport1 16:30 Atalanta BC–FC Bologna (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport2 16:30 UC Sampdoria–Cremonese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 18:30 Torino FC–AS Roma (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 18:30 Hellas Verona–Sassuolo Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:30 SS Lazio–Juventus FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)