Kézilabda kupamaratoni a Sport1-en • SportTV

Kézilabda kupamaratoni a Sport1-en

2021. 11. 13. 13:18    
Olvasási idő: 4 perc

Az előző idényben már volt rá példa, most ismétlünk: szombat kora délutántól késő estig négy női kézilabda európai kupamérkőzést közvetítünk, ráadásul mindkét EHL-kupa selejtezőt és mindkét BL-csoportmeccset hazai pályán vívják csapataink. Amiben reménykedünk: két jelentős előnyszerzés és mindkét csoportéllovas pozíció megőrzése…

A tavalyelőtti és a tavalyi diadal után a Fradi az idén is legyőzné a CSM-et (Fotó: fradi.hu)

VÁC–BLOMBERG-LIPPE (El)

A váci együttes a tavalyi csoportkörös szereplés után most a selejtezősorozat 3. Körében kezdi meg szereplését a német Blomberg-Lippe ellen.
Ez az idény különleges lehet a közép-németországi Lipperlandnak, hiszen két szomszédos város csapata is európai kuparésztvevő lehet. A német kupagyőztes Lemgo már kvaligikálta amagát az El-csoportkörbe erős ellenfél, a francia Nates felülmúlásával, s erre készül a Blomberg, a bajnokság jelenlegi 7. helyezettje is.

„Szerintem ötven-ötven százalék esélyünk van a váciak ellen. A hazai pályánk fellegvárnak számít, ezért reméljük, hogy az első meccsen kibírjuk az ellenfél rohamait, majd a hazai visszavágón már a mi kezünkben lesz a sors” – mondta Steffen Birkner, a klub vezetőedzője az európai szövetség honlapjának. A mester 2018-ban vette át a csapatot Andre Fuhrtól, aki később a Borussia Dortmundot az első bajnoki címére irányította, és jelenleg a Bajnokok Ligájában szerepel a Borussiával.
A Blomberg egyébként hatodszor szerepel az európai kupaporondon, legjobb eredménye a 2014–15-ös KEK-negyeddöntőbe jutás volt.

A váci csapat 2003–04 óta 11-edszer eurokupa-részvevő, ugyancsak a negyeddöntő volt a legjobb szereplésie, amelyet három alkalommal is elért, rögtön az első évben és 2013-ban a KEK-ben, 2011-ben pedig az EHF-kupában szerepelhetett a leghobb nyolc között.
A szombati mérkőzésről Groschl Vivient, a csapat 24 éves jobbszélsőjét szólaltatták meg a klub Facebook-oldalának miniinterjújában: „Nagyon fiatal és lendületes csapat lesz az ellenfelünk, amely kitűnő átlövőkkel rendelkezik. Ha kellően agresszívnek tudunk lenni védekezésben, támadásban meg azt játsszuk, amit tudunk, lehetőleg minél levesebb hibával, akkor nem lesz probléma. A célunk mindenképpen a győzelem megszerzése” – nyilatkozta a váciak egyik kiválósága.

FTC–CSM BUCURESTI (BL)

A Fradi a tejes BL-mezőny két veretlen csapatának egyike – a másik amúgy a még százszázalékos Győri ETO. Az esetleges szombati győzelemmel minden idők legjobb BL-startját produkálná a budapesti zöld-fehér együttes. Ha nem kap ki, még egy klubrekordot felállít: sosem játszott végig még sorozatban 8 mérkőzést veretlenül a BL-históriája alatt.
A CSM 168 gólt szerzett eddig – eggyel többet mint az FTC – , ám négy ponttal a csoportelső mögött csak a 6. helyen áll az A-jelű nyolcasban. Első számú sztárja, Cristina Neagu szuperformában szerepel, az elmúlt négy találkozón 36 alkalommal talált a kapuba, összesen 40 gólja van, ez 13-mal kevesebb a listavezető dortmundi Alina Grijseelsénél.
A két együttes 8-szor találkozott az elmúlt négy idényben, ebből a bukarestiek 6-szor győztek. A legutóbbi két alkalommal hazai pályán jelentős Fradi-siker született: két idénnyel ezelőtt 33–23-ra, az elmúlt szezonban 31–27-re nyertek hazai pályán Elek Gábor tanítványai. „Mindig különleges meccset játszunk a CSM-mel – ez is az lesz. Biztos vagyok benne, hogy Európában egyedülálló légkörben fogadják majd szurkolóink a csapatokat. Nyerni akarunk, de ehhez nagyon jó teljesítmény kell” – idézi a szerződését ezen a héten négy további esztendővel meghosszabbító mestert az EHF honlapja.
„Az átigazolási időszakban aktívan részt vettek a bukarestiek, a hét távozó játékos mellet nyolcan érkeztek, de a keret a nevek alapján inkább erősödött, mint gyengült. A legérzékenyebb veszteség beálló poszton érte a románokat, hiszen Crina Pintea Győrbe, míg Dragana Cvijics Ljubljanába tette át székhelyét. Az érkezők között a holland világbajnok Tess Wester, a két norvég válogatott, Malin Aune és Emilie Arntzen, vagy épp a korábbi győri kiválóság, Yvette Broch neve meglehetősen jól cseng. Főleg, ha hozzátesszük, hogy ők az eddigi is a bukarestieket erősítő Cristina Neagu, Carmen Martín, Elizabeth Omoregie fémjelezte kerethez csatlakoztak. Érdekesség, hogy a csapat összesen nyolc különböző nemzetiségű játékosból tevődik össze, vagyis meglehetősen sokszínű a keret. Rossz hír azonban ellenfelünk számára, hogy jobbátlövője, Barbara Lazovics az előző héten csúnyán megsérült, és a vizsgálatok után kiderült, hat hónap kihagyás vár rá. Nem bevethető továbbá az áprilisban Achilles-ín-szakadást szenvedő Siraba Dembele és a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt kiesett Martine Smeets sem” – mutatta be az ellenfelet a ferencvárosiak klubhonlapja, a fradi.hu.
A románok egyébként elvesztették legutóbbi bajnokijukat az „új nagycsapat”, a Dunarea Braila ellen. Csak a második helyen állnak a táblázaton, két pont hátránnyal az ugyancsak fővárosi Rapid mögött.

GYŐR–KASZTAMONU

Estelle Nze Minko „kétszáz százalékot” ígér – az esetben jaj a törököknek… (Fotó: gyorietokc.hu)

A B-csoport hibátlan listavezetője fogadja a pont nélkül álló sereghajtót. A maygar rekordbajnok ETO az előző, 6. fordulóban aratta legnagyobb különbségű sikerét, 41–19-re győzte le a svéd Sävehofot, mérkőzésenként 33.9-es gólátlaggal büszkélkedhet. A törökök házi gólkirálya Jovanka Radicsevics, a 35éves montenegrói klasszis az öt BL-meccsből négyen szerepelt, s 30-szor talált be az ellenfél kapujába.

„Szerintem a Kasztamonu sosem állt távol egy nagy eredménytől. Nagyon komolyan vesszük őket ellenfélként, mint minden újonc csapatot. Kis időbe telik, míg felveszik a BL tempóját. Nem engedhetjük meg, hogy ez éppen ellenünk sikerüljön. Kétszáz százalékosan fogunk játszani, szerintem igazi küzdelem lesz a pályán. Ez a csapat sokféleképpen lephet meg minket. Továbbra is magunkra kell koncentrálnunk és komoly játékot nyújtanunk” – idézte az EHL honlapja Estelle Nze Minkót, a győriek átlövőklasszisát, aki három mérkőzésen 14 gólt szerzett a BL idényben. (A legutóbbi BL-kiírásban 84-szer talált be az ETO-ban, egy idénnyel korábban pedig 88-szor a Siófok EHF-kupa-győztes csapata tagjaként.)

Kapcsolódó

FTC–CSM kupamúlt

Összesen: 8 mérkőzés–2 FTC-győzelem–0 döntetlen–6 CSM-siker / 217–229-es gólkülönbség. Magyarországon: 4–2–0–2 / 118–111.
A legelső mérkőzés: CSM Bucuresti–FTC-Rail Cargo Hungaria 30–25 (17–15), Bukarest, 2017. 4. 7., BL-negyeddöntő. A legutóbbi mérkőzés: FTC-Rail Cargo Hungaria Bucuresti 31–27 (14–16), Budapest, 2021. 1. 9., BL-csoportmérkőzés

DEBRECEN–MAGURA CISNADIE (El)

Román ellenfele lesz a debreceni együttesnek is a nagydisznódi együttes, amellyel két idénnyel ezelőtt a későbbi győztes Siófok is megmérkőzött az EHF-kupában, Romániában 8, otthon 12 gólos sikert aratva.
A sokkal nagyobb múltú, 2-2-szeres KEK- és EHF-kupa-győztes DVSC ellenfele soknemzetiségű, rengeteg légióst foglalkoztató klub. Korábban ott játszott a debreceniek egyik mai klasszisa is.
„Négy évvel ezelőtt játszottam a Magura Cisnadie csapatában és szép emlékeim vannak, hiszen érmesek lettünk a bajnokságban. Szombaton nagyon kemény meccs vár ránk, a román csapatok mindig nagyon harcosak, éppen ezért szoros csatára számítok. Keményen dolgoztunk azért, hogy sikeresek legyünk, így bízom benne, hogy jó meccset játszunk és olyan előnyt szerzünk, amely elég lehet a visszavágóra” – szólaltatta meg a klubhonlap bajnokságban a világbajnok brazil jobbszélsőt, Mariana Costát.
A DVSC-Schaeffler megnyugtató, legalább öt-hat gólos  előnyt szeretne, abban az esetben talán a főtáblán akár négy magyar együttes is várhatná a csoportkör sorsolását, a kiemelt Mosonagyaróvár és a három selejtezős, a Vác, a DVSC és az MTK.

  

NŐI KÉZILABDA EUROKUPÁK. Sport1 13:45 Váci NKSE–HSG Blomberg-Lippe El-selejtező (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Ágai Kis András,  szakértő: Tóth Tímea és Borsos Attila); Sport1 15:45 FTC-Rail Cargo Hungaria–CSM Bucuresti BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea és Borsos Attila); Sport1 17:45 Győri Audi ETO–Kastamonu Belediyesi GSK BL-csoportmérkőzés (kommentátor-riporter: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea és Borsos Attila); Sport1 19:45 DVSC Scaheffler–CSM Magura Cisnadie El-selejtező (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea és Borsos Attila)