Újabb latin rangadó a nyolcaddöntőért • SportTV

Újabb latin rangadó a nyolcaddöntőért

2021. 12. 08. 13:42    
Olvasási idő: 4 perc

Még négy hely kiadó a 2021–22. évi BL-kiírás nyolcaddöntőjében. A G-csoportban a négy együttes közül még bármelyik kieshet és tovább is juthat. Az E- és a H-jelű négyesben már elkelt az első két hely sorsa. Az F-csoportban az elsőség szintén szintén nem kérdéses, a második helyért viszont ki-ki találkozóra kerül sor. Mi a zárónapon négy élő és egy felvett mérkőzéssel jelentkezünk, lesz „előzetesként” ifi BL-meccs is, no meg a szokásos napi előzetes és összefoglaló sem maradhat ki a programból.

Romelu Lukaku szerezte a Zenit–Chelsea meccsek történtének összes góljáz – azt az egyet szeptemberben a Stamford Bridge-en (Fotó: Getty Images)

ZENIT–CHELSEA (H-csoport)

A H-csoportban az igazán lényeges kérdések már eldőltek. Az első két helyen a két korábbi győztes, a Chelsea és a Juventus végez (előbbi a jelenlegi védő), a harmadiok Zenitet már nem előzheti meg a negyedik Malmö. Az egyetlen, féig-meddig névleges tétet a csoportelsőség szolgáltatja, amely  hajszálnyi előnnyel járhat a hétfői sorsoláson, azzal hogy az elsők csoportmásodikokat kapnak és februárban a visszavágót játszhatják hazai pályán.
Az éllovasok közül a Chelsea egymás elleni eredménnyel (0–1, 4–0) jobb a Juvénél, így a képlet egyszerű: ha azonos vagy több pontot szerez olasz vetélytársánál, Thomas Tuchel címvédő együttese  marad az első. Azaz ha nyerni tud Szentpéterváron, már nem bukhatja el a csoportgyőzelmet. A Chelsea-re egészen a január 2-i, Liverpool elleni csúcsrangadóig viszonylag könnyebb ellenfelek várnak, ezért Tuchelnek nem „kell” rotálnia, de vigyáz értékeire, a kisebb sérülésekkel küszködőket sem nevezi a találkozóra. Így a korábban is hiányzó Chilwell, Chalobah, Kané és Jorginho is kimarad, Kovacic pedig sárgák miatt van eltiltva. Nem valószínű a friss sérültek, Havertz és Marcos Alonso szereplése sem. Utóbbi helyén Saúl vagy Reece James szerepelhet. Lehet, hogy Azpilicueta visszalép a jobbhátvéd helyére. Loftus-Cheek negyedszer egymás után is kezdhet, a mester vacillál, Lukaku vagy Werner kezdjen az ék posztján.
Szergej Szemak – aki 150. tétmeccsén vezényli majd a Premjer Ligában két ponttal vezető Zenitet – nélkülözni kénytelen első számú védőjét, a Malmőben pirosat kapott Csisztjakovot, akit alighanem Barrios pótol Lovren és Rakickij között. Kricjuk térdét november végén megműtötték, Migahail Kezsakov áll majd a kapuba. Az iráni Azmun szeretne bekerülni a támadótrióba, de a Malcom, Dzjuba, Claudinho hármast egyelőre jobbnak tartja Szemak edző.

Kapcsolódó

ZENIT–CHELSEA kupamúlt

Egymás ellen: 1 mérkőzés–1 Chelsea-győzelem / 0–1-es gólkülönbség. Londonban: 1–0–0–1 / 0–1. Legutóbbi mérkőzés: Chelsea–Zenit 1–0 (1–0). G.: Lukaku (BL-csoportkör, 2021. 9. 14.)
Örök európai kupaszereplés: 23 kupaévad – 190 mérk.–90 győz.–34 dönt.–66 ver. / 301–232 gólok (az örökranglistán: 68.), ill. 30–277–150–71–55/ 493–425 (ör.: 21.)
BEK-/BL-szereplés: 11–75–30–14–31 / 95–93 (60.), ill. 186–96–51–39 / 319–163 (12.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: nyolcaddöntő (2012, 2016), ill. győztes (2013, 2021)

JUVENTUS–MALMÖ (H-csoport)

Federico Bernardeschi pályára küldésével erősödhet a Juve támadójátéka (Fotó: Getty Images)

A fentebb taglaltuk a csoportesélyeket, a Juvénak a miminum, hogy otthon tartsa mindhárom pontot, s közben reménykedhet, hogy a címvédő Oroszországban elhagy legalább kettőt. Győzelmi esélyeit a múlt is támogatja, eddig mindhárom alkalommal legyőzte a Malmőt az európai kupaporondon, mi több, svéd csapattal még sosem kapott ki 65 esztendős „eurohistóriája” során.

A Malmőnek minden mindegy, pszichikailag viszont nyilván jót tett az együttesnek, hogy szombaton egy hazai 0–0-val a Halmstad ellen megnyerte a svéd bajnokságot, címét megvédve immáron 22. alkalommal. Igaz, csupán jobb gólkülönbségével előzte meg a fővárosi AIK-t, de a bajnoki cím az bajnoki cím!
A Juve lassan felfelé kúszva, kis győzelmekkel már 5. A Serie A-ban, de a 7 pontnyi (!) hátrány a 4. Atalantától azért tetemesnek látszik, 3 fordulóval az idényvég előtt.
A hazai együttes Danilo (combsérülés), Chiesa (izom) és Ramsey nélkül áll ki, de McKennie (térd) és De Sciglio (hátizom) sem vethető be. A Genoa ellkeni győztes együttesen Allegri aligha változtat sokat, esetleg Bonucci visszatér, Chiellini vagy De Ligt helyére. A támadó négyes vélhetőleg  Kulusevski, Dybala, Bernardeschi támogatta Morata összetételben kerül a pályára.
A Malmőben Knudsen és Toivonen térdfájdalmakkal küszködik, Lewicki és Bejimo pedig csak a fittségi teszt pozitív eredménye következtében kerülhet a kezdőbe. Anders Christensen csapatkapitány a hétvégi bajnokságnyerő csatába már beszállhatott a kispadról, Rakip társaságában kerülhet az induló 11-be, amelynek két délszláv támadója, Birmancsevics és Colak lesz a felelős az esetleges gólszerzési alkalmak kialakításáért és befejezéséért. Utóbbi már 14 gólt szerzett az idény tétmérkőzésein.

Kapcsolódó

JUVENTUS–MALMÖ kupamúlt

Egymás ellen: 3 mérkőzés–3 Juventus-győzelem/ 7–0-ás gólkülönbség. Torinóban: 1–1–1–0 /2–0. Legutóbbi mérkőzés: Malmö–Juventus 0–3 (0–3). G.: Alex Sandro, Dybala-11-es, Morata (BL-csoportkör, 2021. 9. 14.)
Örök európai kupaszereplés: 58 kupaévad – 485 mérk.–270 győz.–105 dönt.–110 ver. / 828–438 gólok (az örökranglistán: 4.), ill. 11–75–30–14–41 / 95–93 (ör.: 76.)
BEK-/BL-szereplés: 36–291–151–69–71 / 468–280 (50.), ill. 18–90–32–22–36 /97–139 (49.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: győztes (1985, 1996), ill. döntős (1979)

ATALANTA–VILLARRERAL (F-csoport)

Mario Pasalic akár egyetlen hasonló gólöröme nyomán is bejuthat a nyolcaddöbtőbe az Atalanta, de ahhoz nem szabad gólt kapni a sárgáktól…  (Fotó: Getty Images)

Kedden már mutattunk egy déleurópai „ki-ki” csatát a Porto és az Atlético között, most jön egy olasz–spanyol derbi, hasonló „struktúrával”. Amelyikük nyer, második az MU mögött, a másik Európa-ligás jövőre. A hazaiak ugyan még minimális veszélyben vannak egyáltalában a folytatást illetően, de csak akkor fejezik be az idényre a kupaszereplést, ha vesztenek a Gewiss Stadionban, a Young Boys meg nyer az Old Traffordban, – ennek a közös megvalósulására vajmi kevés az esély.
Már csak azért is, mer Gasperini együttese remek formába lendült. Legutóbbi 6 tétmeccséből csak egy végződött remire (Young Boys, 3–3 Bernben), a másik ötöt megnyerte. Idegenben verte meg hazája rekordbajnokát, majd listavezetőjét. A vendég Villarreal viszont a legutóbbi féltucat felét, hármat el is vesztett tétre menő találkozóiból, s csupán kétszer nyer, egy iksz mellett. Ezzel csupán 13. a LaLigában, hat ponttal van elmaradva még a konferencialigára jogosító 8. helyezett Valenciától is.
Ezzel együtt a sárga tengeralattjáró nemzetközi rutinja a nagyobb, amely elégséges lehet egy számukra áhított döntetlenre, ehhez persze hatástalanítani kellene a bergamóiak újra kiviruló támadójátékát is.
A hazaiak sok sérültjéből a legtöbb már felépült, a fontosabb futballisták közül csak Gosens és Lovato hiányzik. Malinovszkij remekelt a Napoli ellen idegenben megnyert rangadón, Pasalic és Zapata mellett ő lehet a támadótrió harmadik tagja. Ha Gasprini ragaszkodik szeretett 3-4-3-jához, a középpálya közepén De Roon és Freuler játszik, majd, további remek „fedezet játékosok”, Muriel, Ilicic és Pessina a kispadon kezdenek.
A Villarrealból Yeremi Pino el van tiltva, Auriert nem nevezhették, Danjuma és Coquelin az elmúlt meccsen elszenvedett rúgásaik ellenére kezdhetnek, előbbi Trigueros és Moreno mellett  csatárhármasba kerül. Hátul a jól megszokott Foyth, Albiol, Torres, Estupinan kvartett kezd, a két védekező középpályás (dupla hatos)  Dani Parejo és Capoué lesz.

Kapcsolódó

ATALANTA–VILLARREAL kupamúlt

Egymás ellen: 1 mérkőzés, 1 döntetlen, 2–2-es gólkülönbség. Bergamóban: még nem játszottak. Legutóbbi mérkőzés: Villarreal–Atalanta 2–2 (1–1). G.: Trigueros, Danjuma, ill. Freuler, Gosens (BL-csoportkör, 2021. 9. 14.)
Örök európai kupaszereplés: 9 kupaévad–57 mérk.–22 győz.–17 dönt.–18 ver. / 90–71 gólok: (az örökranglistán: 189.) , ill. 15–165–84–43–38. /268–170 (ör.: 64.)
BEK-/BL-szereplés: 3–22–8–6–8 / 38–40 (131.), ill. 5–39–11–13–15 / 40–47 (100.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: negyeddöntős (2020), ill. elődöntős (2006).

MANCHESTER UNITED–YOUNG BOYS

A Crystal Palace aelleni győztes bajnoki utén először vezényli eurokupa-meccsen Ralf Rangnick a vörös ördögöket Old Trafford on December 05, 2021 in Manchester, England. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Érdekes helyzetben ül le Ralf Rangnick először az MU kispadjára nemzetközi kupamérkőzésen. A vörös ördögök számára az égvilágonsemmi tétje sincs a mérkőzésnek, a berniek a fentiekben taglalt különleges esetben lehetnek csak harmadikak. De ne felejtsük el, a Wankdorfban a nyitó napon hiába szerzett Ronaldo vezetést, a YB a hajrában fordítani tudott.

Az új német mester részben kényszerű okokból (Varane-ra, Pogbára, Cavanira, Martialra nem számíthat, de a felépülő Lingardra és Luke Shaw-ra már igen. Ha hinni lehet a sajtóhíreknek, Henderson, Bailly, Mengi, Van de Beek, Greenwood és Elanga is bekerül a kezdő 11-be, azaz csaknem teljesen más csapattal áll ki – vékőúlhetőleg kísérletező jelleggel, mint a kései Solskjaer- vagy a pár meccses átmeneti Carrick-korszak együttese. Nem mellesleg, lehet, hogy még Ronaldo is „szabad napot kap”, kérdéses, az ötszörös aranylabdás hogy fogadhatja ezt a döntést.
A vendégek vagy hat állandó sérültjük nélkül állnak ki, Garcia hiányában Lefort lehet a balhátvéd, Wagner mester több helyen is változtathat a Servette-től 2–1-re kikapó együttesén. (A YB ezzel csak 4., kilenc pont hátrányban a Zürichtől, igaz egy meccsel kevesebből). Ha a tréner kitart 4-3-3-as felállása mellett, a támadótrió Elia, Siebatcheu és Ngamaleu összetételű lesz, azaz mindkét berni gólszerző fellép az álmok színpadán is…

Kapcsolódó

MAN. UNITED–YOUNG BOYS kupamúlt

Egymás ellen: 3 mérkőzés, 2 ManUnited–győzelem, 1 Young Boys-győzelem, 5–2-es gólkülönbség. Manchesterben: 1–1–0–0 / 1–0. Legutóbbi mérkőzés: Voung Boys–ManUnited 2–1 (0–1). G.: Ngamaleu, Siebatcheu, ill. C. Ronaldo (2021. 9. 14,)
Örök európai kupaszereplés: 44 kupaévad – 396 mérk.–213 győz.–98 dönt.–85 ver. /716–376 gólok (az örökranglistán: 6.), ill. 27–153–57–36–60 / 219–243 (ör.: 95.)
BEK-/BL-szereplés: 30–290–160–67–63 /531–281 4.), ill. 15–56–19–14–23 / 76–108 (78.)
Legjobb BEK-/BL-eredmény: győztes (1968, 1999, 2008), ill. elődöntős (1959)

A felvételről 11-től a Sport2-n mutatandó meccsünk a kusza G-csoport egyik találkozója lesz. A Salzburg–Sevilla mérkőzés győztese továbbjut, de van olyan verzió is, hogy az ötszörös UEFA-kupa-/El-győztes spanyol együttes még pontszerzés esetén is lemarad a BL-folytatásról és szokott „harci terepére”, a második számú eurokupába kényszerül.

Kapcsolódó

BL 2021–22, a 6. forduló 2. napjának programja

18:45   FK Zenit (orosz)–Chelsea FC (orosz), H-csoport, Sport1 18:30, ÉLŐ
18:45   Juventus FC (olasz)–Malmö FF (svéd), H-csoport, Sport2 18:30, ÉLŐ
21:00   FC Bayern München (német)–FC Barcelona (spanyol), E-csoport, péntek, Sport1 17:00, felv.
21:00   SL Benfica (portugál)–FK Dinamo Kijev (ukrán), E-csoport
21:00   Atalanta BC (olasz)–Villarreal CF (spanyol), F-csoport, Sport1 20:30 ÉLŐ
21:00   Manchester United FC–BSC Young Boys (svájci), F-csoport, Sport2 20:30, ÉLŐ
21:00   RB Salzburg (osztrák)–Sevilla FC (spanyol), G-csoport, Sport2 23:00, felv.
21:00   Lille OSC (francia)–VfL Wolfsburg (német), G-csoport

BAJNOKOK LIGÁJA. Sport1 16:00 Manchester United–Young Boys Bern UEFA Youth League (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport1 17:30 a játéknap felvezetése (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); Sport1 18:30 FK Zenit–Chelsea FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Moncz Attila); Sport2 18:30 Juventus FC–Malmö FF (kommentátor: Fülöp László);  Sport1 20:45 Atalanta BC–Villarreal CF (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); Sport2 20:45 FC Manchester United FC–BSC Young Boys (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 RB Salzburg–Sevilla FC (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)