Tízórás női „kézimaratoni” – Fradi-csattanóval (?) • SportTV

Tízórás női „kézimaratoni” – Fradi-csattanóval (?)

2022. 01. 29. 11:47    
Olvasási idő: 4 perc

Sok tévés magyarországi rekordot megdöntöttünk már az elmúlt években, most megkísérlünk egy újabbat. Öt egymást követő nemzetközi kupameccset közvetítünk, mindet élőben. Lesz köztük három BL- és két Európa-liga találkozó, s mindnek van magyar vonatkozása is. Kétszer magyar együttes lesz az egyik küzdőfél, a többi találkozón meg a mieink csoportellenfelei csapnak össze. Az utolsó mérkőzés ígérkezik a legizgalmasabbnak, a magyar bajnok FTC-nak az egész BL-idényben eddig otthon veretlen Brest Bretagne ellen kell helytállnia.

Az októberihez hasonló hatalmas csatára számíthat a Fradi az Arena de Brestben is (Fotó: fradi.hu)

KASTAMONU–SÄVEHOF (BL)

A Kastamonu elvesztette mind a10 csoportmeccsét eddig a BL B („győri”) csoportjában, vendége 4 pontot szerzett, ezzel csak eggyel van elmaradva a már továbbjutó 6. Krim Ljubljanától. Az előző hétvégén mindketten vereséget szenvedtek otthon, a Kastamonu 35–24-re kapott ki a védő Viperstől, a svéd bajnok 32–23-ra a CSZKA Moszkvától. A Sävehofnak ez már sorozatban az ötödik veresége volt a nemzetközi kupában. Előző pontjait éppen mostani ellenfele ellen szerezte a fordított pályaválasztású találkozón, amelyen már 17–11-es hátrányban is volt, ám végül 28–26-ra nyerni tudott. Meccsenként 33.5 gólt kapva a legkevésbé hatékony a védelme az egész mezőnyben. A másik oldalon a törököknek a legrosszabb a gólkülönbsége (-92). A Sävehof házi gólkirálya, Jasmina Roberts 67 góllal a mezőny 3. legeredményesebb játékosa, a Kastamonuból Jovanka Radicsevics 58 góllal 6. az összesített góllistán.

„Megadtuk magunknak az esélyt, hogy még továbbjuthassunk a következő körbe, mindenképpen élnünk kell vele. A Kastamonu jó csapat és a legutóbbi meccsünk óta többet gyakorolt. Így azt jósolom, hogy ez a meccs különbözni fog az előzőtől, de ha jól tljesítünk, esélyünk lesz a győzelemre” – nyilatkozta   Rasmus Overby, a svédek edzője az EHF honlapjának.

SOLA–LOK. ZAGREB (El)

A két csapat sosem találkozott még az európai kupaporondon. A Sola 39–32-es sima győzelmet aratott legutóbb a Besancon ellen, a horvát együttes elvesztette eddigi mindkét meccsét, az elsőt két hete a Mosonmagyaróvár ellen otthon, 22–19-re.
A norvégok a hazai bajnokságban az előző mérkőzésükön 23–20-ra legyőzték a Larvikot, a Lokomotiva az első helyen áll a horvát pontvadászatban, miután sok gólos sikert aratott a Trogir fölött. Mindkét csapatnak vannak hiányzói, részben a Covid, részben sérülések miatt. Camile Herrem a Sola legjobb gólszerzője, Josipa Mamic vezeti a „Lokosice” házi góllistáját.
„A szombati meccs igazi csata lesz a Lokomotiva ellen, de mit a legjobbunkat akarjuk adni és jó teljesítményt nyújtani” – mondta Marta Barka, a hazaiak átlövője.
A zágrábi jobbszélső, Tena Japundza véleménye: „Ellenfelünk gyors, mint a norvégok általában, szupergyorsak a szélsői, akik pár másodperc alatt a pálya közepén teremnek, ezért nagyon kell figyelnünk a visszafutásokra, minél gyorsabban kell megcsinálnunk. Támadásban kerülnünk kell az ütközéseket, és a lehető legtöbbet kell mozognunk, hogy hat méterről és a széleken helyzetet alakíthassunk ki.”
„Több mint készen állunk rá, hogy végre lejátszhassuk első meccsünket a sorozatban. Sok Covid-esetünk volt az idén, reméljük, hogy probléma nélkül lejátszhatjuk összes mérkőzésünket az A-csoportban. A Lokomotiva két mérkőzést is játszott, mindkettő szorosan alakult, így mi is nehéz meccsre számítunk a hét végén” – így Steffen Stormo Segavik, a Sola vezetőedzője.

ESBJERG–PODRAVKA (BL)

Az Esbjerg legjobb veretlen szériáját futja a BL-ben, hőt győzelem mellett csak egyszer ikszelt, éppen a Fradi ellen Érden. Éppen az FTC elleni múlt heti visszavágón játszotta 50. BL-meccsét, ezáltal a 24. csapat lett az elitkupában, amely elérte a 25. győzelmét. Az Esbjerg minden tétmérkőzést tekintve 21-es veretlen sorozatban van, a dán bajnokságban szerdán 33–33-at játszott  Silkeborggal,  legutóbb a Brest-Bretagne-tól kapott ki a BL-ben tavaly szeptember 18-án.
A Podravka elvesztette eddigi mind a 9 BL-mérkőzését, ha nem nyer most Dániában, már biztosan nem juthat a nyolcaddöntőbe. A dánoké a mezőny második legjobb védelme, csupán 24.7 gólt kap meccsenként, otthon pedig mindössze 22-t. A Podravka legutóbbi 15 mérkőzését elvesztette a nemzetközi kupákban, idegenben 54 góllal többet kapott, mint lőtt idegenbeli mérkőzésein.
Annette Jensen, az Esbjerg irányítója: „Készen kell állnunk. Szilárd alapokat teremtettünk eddig a csoportban és fontos, hogy másként álljunk a játékhoz, mint a legutóbbi bajnoki meccsünkön.” Jesper Jensen, a csapat edzője visszafogottan fogalmazott: „Vannak olyan meccseink Európában, ahol érezzük, esélyünk van a hazai győzelemre. A Podravka elleni találkozó is ilyen” – mondta, bár a fentiek alapján szinte tuti favoritnak tekinthető együttese…

CHAMBRAY–VÁC (El)

Ez a két együttes is első alkalommal méri össze erejét Európában. Mindkét csapat mindkét meccsét elvesztette eddig a D-csoportban. A 3. körben mindkét együttes 26–25-re kikapott otthon: a Chambray a Valceától, a Vác a Viborgtól. Utóbbi meccsen az irányító Kuczora Csenge és a balátlövő Kácsor Gréta együtt 13 gólt szerzett a 25-ből. Jelen állás szerint a róomán és a dán csapatnak 4-4 pontja van, a másik kettő most egymás ellen igyekszik megszerezni első (vagy első és második) pontját.

A francia együttes szerdán 26–24-re győzött a hazai bajnokságban a HBC-Celles MEP ellen, a Vác a 41–19-re verte meg a Kozármislenyt a Magyar Kupában.
A mérkőzésre eredetileg január 8-án került volna sor, de a franciáknál annyi koronavírus-fertőzés volt, hogy kérték a mérkőzés elhalasztását, amelyet az EHF engedélyezett is.

BREST BRETAGNE–FTC (BL)

A nap második francia-magyar találkozója, a „magasabb fokozatú” eurokupában. Csupán három csapat van az egész BL-mezőnyben, amely eddig összes hazai mérkőzését megnyerte: a Győr, az Esbjerg és a Metz.
A parádés starttal induló Fradi a legutóbbi három mérkőzéséből kettőt elvesztett, és csupán két ponttal áll a Brest előtt, amely győzelemmel 14-nél utolérné a magyar bajnokot. A két vereséget a zöld-fehérek idegenben szenvedték el, a csoportot vezető két együttestől, a CSM-től és az Esbjergtől.
Mindkét csapat fontos győzelmet aratott a saját bajnokságában. A Brest idegenben 32–31-re győzte le a Les Neptunes de Nantes-ot, az FTC a Budaörs elleni 38–23-mal pontszámban befogta a Győrt a K&H Ligában, igaz, az ETO utána pénteken legyőzte a DVSC-t és visszaállította kétpontos előnyét.

Ez a mérkőzés is halasztott találkozó, eredeti időpontjában (január 15.) a Fradi nem tudott volna kiállni játékosai Covid-megbetegedései miatt.
A két együttes eddig egyetlenegyszer találkozott az eurokupákban, Érden október 23-án 15–17-es félidő után a Fradi hatalmas küzdelemben 28–27-re győzni tudott. Mindkét csapatban a legeredményesebb játékos 8 gólt szerzett, az FTC-ből a német Emily Bölk, az ellenfélnél Alicia Toublanc.

KÉZILABDA NŐI NEMZETKÖZI KUPÁK. Sport1 11:45 Kastamonu Belediyesi–IK Sävehof BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita); Sport1 13:45 Sola HK–RK Lokomotiva Zagreb El-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita); Sport1 15:45 Esbjerg Handbold–RK Podravka Vegeta Koprivnica BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Deli Rita); Sport1 17:45 Chambray Touraine Handball–Váci NKSE El-csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Deli Rita, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 19:45 Brest Bretagne Handball–FTC-Rail Cargo Hungaria BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)