BL-rajt magyar ezüstérmessel és újonccal • SportTV

BL-rajt magyar ezüstérmessel és újonccal

2023. 09. 09. 09:39    
Olvasási idő: 3 perc

Elrajtol az idei kézilabda Bajnokok Ligája-szezon, a női mezőnyben a jogelőd BEK-kel együtt 61., jelenlegi nevén 31. alkalommal. Ebben az idényben először a BL históriájában három magyar csapattal, a szokásos kettőn, az ötszörös győztes, négyszeres döntős Győri Audi ETO-n és a háromszoros finalista FTC-Rail Cargo Hungarián kívül ezúttal a DVSC Schaeffler is az EHF döntése alapján a 16 csapatos csoportkör résztvevője lehet. Mi az első versenynapon az FTC és a debreceni együttes nyitó találkozóját közvetítjük, „természetesen” a sorozatot megillető egyórás felvezető műsorral a meccsek előtt.

Közel négy és fél hónap után jó lenne egy fordított előjelű eredmény Érden a Fradinak a Metz ellen… (Gotó: fradi.hu)

FTC–METZ (B-csoport)

Nem is oly régen találkozott a két együttes. az előző kiírás negyeddöntőjében. Április 29-én az első mérkőzést ugyancsak Érden játszották, azon a már akkor bombaerős francia együttes hatgólos (32–26) győzelmet aratott. A következő hét végén, május 7-én robbant a „Fradi-bomba”. Elek Gábor csapata 17–17-es félidő után olyan parádés félidőt produkált, amely a gazdag FTC-kézihistóriában is párját ritkítja: a vége 7 gólos siker lett (33–26), amellyel a zöld-fehérek a négyes döntős korszakban első ízben jutottak el a final fourba (ahol – ki ne emlékezne – következett egy újabb csúcsbravúr az Esbjerg ellen, s végül a harmadik kupaezüst).
Azóta persze sok minden történt és sok minden változott. Az FTC-t például 15 esztendő után először nem Elek Gábor vezérli az oldalvonal mellől, az új edző a dán Martin Albertsen. A 49 éves mester hazáján kívül Németországban (három Bundesliga-bajnoki cím a Leipziggel és a Bietigheimmel) és Svájcban is edzősködött, utóbbi nemzeti csapatát kivezette a  2022-es Eb-re is, először a sportágtörténelemben. Legjelentősebb nemzetközi klubsikereként a Bietigheimet a 2016–17-es idényben az EHF-kupa döntőjéig vezette, amelyben a korszak egyik sztárklubja, az orosz Rosztov bizonyult jobbnak együttesénél.
A Fradinak a felkészülési időszak után ez lesz a harmadik tétmérkőzése, a nyitányon a Dunaújváros ellen otthon 44–21-re, a második fordulóban szerdán Békéscsabán 42–28-ra győzött. Persze, a Metz teljesen más nagyságrendű együttes, évek óta a közvetlen európai elithez tartozik. 25-szörös francia bajnok (jelenleg címvédő!), 11-szeres nemzeti kupagyőztes, a BL-ben bronzérmes 2021–22-ben, négyszeres KEK-győztes, EHF-kupa-döntős. Nyáron ugyan olyan kitűnőségeket veszített el, mint a brazil Bruna De Paula (a Győrbe ment),a horvát Camila Mijicevic (Paris 92), Tamara Horacek (Nantes) és az orosz Valerija Maszlova (Brest). Ugyanakkor sztárokat is sikerült igazolnia: a dán Anne Mette Hansent (Győr), a német Alina Grijseelst (Dortmund) és a francia Lucie Greniert (Besancon), illetve visszatért a klubhoz az eddig St.-Amand-ban szereplő horvát Mia Brkic. Az edző maradt, ő is igazi „világklasszis”, a 2019-ben Hollandiával világbajnoki címet nyerő Emmanuel Mayonnade,
A Metz bajnokként három győzelemmel kezdte az új pontvadászatot, otthon a Mérignacot 42–23-ra, a Paris 92-t 33–24-re, idegenben a Saint-Amand-t 35–24-re verte meg.
„Minden percben érezhető, hogy kezdődik a Bajnokok Ligája, érzem a csapaton is az izgatottságot. Rögtön erős riválissal találkozunk, a Metz nagyon jó csapat, épp ezért örülök, hogy hazai pályán találkozunk először velük, a szurkolóinkkal a hátunk mögött. Érzelmes meccsre készülök, amelyen óriási lesz a tempó”– nyilatkozta a klubhonlapnak Albertsen mester.
Tegyük hozzá: reméljük, az eredmény április végéhez képest „ellenkező előjelűre” változik.

DVSC–SÄVEHOF (A-csoport)

Jovana Jovovics, Füzi-Tóvizi Petra és társaik jó BL-rajtban reménykednek (Fotó: dvsckezilabda.hu)

Története első BL-csatáját vívja a DVSC Schaeffler együttese. Ellenfele a 16-szoros svéd bajnok IK Sävehof lesz, amely eddig 11 alkalommal lépett fel a BL-ben, legutóbb két kiírással ezelőtt, akkor csoportjában a 7. helyen végzett.
„A Sävehof jelenlegi keretében a rutint a 129-szeres svéd válogatott kapus, a 2014-es magyarországi Eb-n bronzérmes, Johanna Bundsen és a 227-szeres spanyol válogatott, olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnoki második spanyol jobbszélső, Carmen Martin képviseli. A 35 éves spanyol klasszisnak a BL-ben is bőven volt sikerélménye, 2016-ban tagja volt a Final Fourt megnyerő bukaresti CSM együttesének. A fiatalabb játékosok közül Olivia Mellegard, Johanna Forsberg, Nina Koppang és Frida Rosell, az akire érdemes figyelni, mindannyian svédek és válogatottak” – mutatta be dióhéjban az ellenfelet a debreceniek honlapja, amely megszólaltatta a csapat egyik klasszisát, Vámos Petrát is. „Izgatottan készülünk a Bajnokok Ligája első mérkőzésére, s külön öröm számunkra, hogy hazai pályán kezdhetjük meg a sorozatot. Remélem, minél többen eljönnek szombaton és szurkolnak nekünk! A svéd csapat fizikálisan nagyon erős, a játékosok egyéni képességei kiemelkedőek. Az északi csapatokra jellemző stílusban kézilabdáznak, így preferálják a gyors játékot, erre kell felkészülni. A siker kulcsa a jó védekezésünk lehet, ha hátul stabilak leszünk, akkor működik majd a lerohanásunk is. A támadójátékban lényeges, hogy minimalizáljuk a technikai hibákat és rendben legyen a helyzetkihasználásunk!” – nyilatkozta a debreceniek 22 éves irányítója.
A DVSC  első bajnokiját 32–23-ra megnyerte Székesfehérváron az Alba Fehérvár ellen, majd otthon ugyanennyire verte meg a Vasast. A Sävehof az idény három Svéd Kupa-győzelemmel (előbb 31, majd kétszer 8 gólos különbségűekkel), majd a bajnokságban, majd a bajnoki nyitó fordulóban 32–27-re bizonyult jobbnak idegenben az Aranasnál.
A DVSC bár BL-újonc, szép nemzetközi eredményeket elért korábban: kétszer megnyerte az EHF-kupát (1995, 1996), egyszer a döntőig jutott ugyanabban a sorozatban, ezen kívül a KEK-ben kétszer, az IHF-kupában egyszer ugyancsak bejutott a fináléba. Most ilyesfajta reményei nem lehetnek, újoncként már az is bravúr lenne, ha elérné a kieséses szakaszt, azaz bejutna nyolccsapatos csoportja első hat együttese közé. Ehhez a legyőzhető ellenfeleket le is kell győznie – a svéd bajnok ebbe a kategóriába tartozik…

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, csoportkör, 1 forduló. Sport1 14:45 a BL felvezető műsora (műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)­; Sport1 15:45 FTC-Rail Cargo Hungaria–Metz Handball  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:45 DVSC Schaeffler–IK Sävehof (kommentátor: Fülöp Marcell, szakkommentátor: Köstner Vilmos, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea)­