Csúcsrangadó a San Siróban • SportTV

Csúcsrangadó a San Siróban

2022. 02. 05. 11:01    
Olvasási idő: 5 perc

Tavaly ilyen tájt, pár nappal később a Derby della Madonninán az akkor Milan-pályaválasztással lejátszott meccsen nyert az Inter 3–0-ra, sokak szerint azzal dőlt el a bajnoki cím sorsa. Most mindkét oldalon fogadkoznak: Milánó „piros felén”azt remélik, még egyszer ilyen nem fordulhat elő, a „kék oldalon” meg azt, bármikor ismételni tudnak. Szombaton kora este kiderül, melyik tifosócsapatnak lesz igaza…

Henrih Mhitarjan kulcsszerepet kaphat a Roma középpályáján (Fotó: Getty Images)

ROMA–GENOA

A Roma hatodik a tabellán, de sokkal jobban is állhatna, ha nem hiányoznának nagyon az idegenbeli pontok. Még a sokkal kevésbé tehetős klubok, mint az Empoli és a Sassuolo is többet tudtak produkálni házon kívül, így Mourinho fiainak marad a hazai pontszerzés a versenyben maradásra.  Az egyik idegenbeli sikerüket viszont éppen a Marassiban aratták novemberben 2–0-ra. 15 találkozó óta veretlenek a liguriaiak ellen, meccsenként kétgólos átlagnál jobbat teljesítve. Mourinho arra készül, hogy csapata a rajton aratott ötös siker óta először legalább három mérkőzést megnyer sorozatban.
A Genoa már harmadik edzőjét fogyasztja az idényben. A harmadik a német Alexander Blessin, de egyelőre vele is csak a nyeretlenségi sorozatát növelte az együttes, amely már 20 mérkőzésnél tart – ez a leghosszabb az öt európai topbajnokságban.
A hazaiaknál a csapatkapitány Lorenzo Pellegrini is végre teljes értékű edzésmunkát végezhetett, de alighanem csak a kispadon kezdhet. Akár jövő héten, az Inter elleni Coppa Italia-találkozón eljuthat a kezdőcsapattagságig is. Addig is Mhitarjané a feladat, hogy  kreatív játékkal, Zaniolóval együtt támogassa Tammy Abrahamot támadó-befejező munkájában.
A Genoában az edzőcsere mellett a téli átigazolási időszakban a játékosállomány is változott, most bemutatkozhat a csapatban az Atalantából kölcsön vett Piccoli, a német középpályás Nadiem Amiri és a holland AZ-ből érkező  izlandi szélső, Gudmundsson. Nem lesz viszont ott két támadó, a rövid és sérülésekkel teli időszaka után az Interbe visszatérő Felipe Caicedo és a Parmába távozó veterán Goran Pandev sem. Cambiaso el van tiltva, így balhátvédként Criscito vagy Calafiori kezdhet Blessin csapatában.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. José Mourinho 100. meccsén vezérel csapatot a Serie A-ban. Ha nyer, 62 győzelme lesz, ezzel beállítja Antonio Conte „első százados” rekordját. 2. A tizenegyeseket leszámítva Tammy Abraham lőtte a legtöbb gólt a ligacsapatok tétmérkőzésein. 17-et (Vlahovicsnak 16, Immobilének 15 van). A csatár ebből 10-et szerzett a Serie A-ban, David Platt után ő a másik, akiek ez sikerült a hároompontos győzelem korszakában.  3. Matteo Destro szerezte a Genoa egyetlen gólját a 2022-es naptári évben. A korábbi Roma-csatár két gólt szerzett a legutóbbi 9 bajnokiján, miután az első 6 Serie A-meccsen 6-szor talált a kapuba.

Kapcsolódó

Roma–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 111 mérkőzés–53 Roma-győzelem–24 döntetlen–34 Genoa-győzelem/ 172–115-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 109–53–24–32 / 171–112.  Rómában: 55–40–7–8 / 110–35. Rómában a Serie A-ban: 54–40–7–7 / 170–33. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Roma) 7 gól, Amadeo Amadei (Roma) 6, Carlos Aguilera és Paolo Barison (Genoa), valamint  Arne Selmosson (Roma) 5-5.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Roma 0–2 (0–0). Gólok: Afena-Gyan 2 (2021. 11. 21.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 2–0 (2021. 11. 21., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 5. 5., Genovában); a legutóbbi Genoa-győzelem: 1–3 (2020. 1. 29.). Házi gólkirály: Tammy Abraham 10, ill. Mattia Destro 8 gól.

INTER–MILAN

Ibra nemes bosszúra készül egyik excsapata, a bajnok ellen a San Siróban a tavalyi súlyos vereséhérrt (Fotó: Getty Images)

Az Inter közös stadionjukban „házigazdaként” lép fel a Milan ellen, s próbája hétpontosra hizlalni előnyét örök városi riválisával szemben. A novemberi, fordított párosításban elért 1–1  óta nagy fordulat történt, az Inter 7 pontos hátrányból négypontos előnybe került a vörös-feketékkel szemben.
A 230. bajnoki Derby della Madonninán az előző meccs óta nagyot változó helyzetű csapatok találkoznak. A kékek akkor ugyan elmulasztották, hogy öt egymást követő derbiből négyet megnyerjenek, de egy másik statisztikájuk még él: 11 legutóbbi egymás elleni meccsükből csak egyetlenegyet vesztettek el. Nem mellesleg az eurokupákban az Inter még él, a Milan már elbúcsúzott a küzdelmektől. A legutóbbi fordulóban Dzeko kései góljával verte meg az Inter a Veneziát, s ezzel kissé meglógott a Milantól és a Napolitól. A bajnok 28 hazai meccs óta veretlen – ebből 25-öt meg is nyert – , legutóbbi vereségét éppen a Milantól szenvedte el 2020 októberében. Inzaghi mester a címvédő hadjáratot a védelem stabilizálására alapozza, s ez eddig sikereket hozott: a legutóbbi 9 meccsből 7-szer gólt sem kapott együttese. Roppant nehéz sorozat vár a kék-fekete együttesre: a derbi után a kupában jön a Roma, utána Nápolyba kell menni, s közeleg a Liverpool elleni BL-nyolcaddöntő, amelyben éppen a Milan korábbi kétszeres döntős ellenfelét kellene kiütni a további küzdelemből, amely ebben a kiírásban is kétszer megmérkőzött  a városi vetélytárssal.
A vörösöktől elszenvedett novemberi vereség után a vörös ördögök 7 meccsből csupán hármat tudtak megnyerni. A legutóbbi kudarc az alsóházbeli Speziától érte őket, aztán következett a Juve elleni nagyon fontos rangadó, amit szintén nem sikerült megnyerni. Persze, a döntetlennel azért sikerült bennmaradni a scudettóért folyó versenyfutásban. Egy esetleges derbigyőzelem egy pontnyira az ellenfél nyakára hozná Stefano Pioli együttesét.
Tavaly még ennél is közelebb voltak egymáshoz, mikor februárban találkoztak – akkor az Inter elvileg Milan-pályaválasztású találkozón 3–0-s fölényes győzelmet aratott, s akkor húzott el végül a bajnoki versenyfutásban. A nemes bosszú Pioli mester és a veterán frontember, Zlatan Ibrahimovic számára is igen fontos lehet.
A Milan nem szerződtetett középhátvédet a sokáig sérült Kjaer helyére, s mivel Tomorinak rendszeres erőnléti problémái vannak, ezen a poszton használhatja ki az ellenfél – most éppen az Inter – a vörös-feketék gyengeségét. Éppen Tomori és Ibra szereplése azonban most is kétséges, s Rebic sem biztos, hogy egyáltalán a kispadra is leülhet. Ibra az Achillesét fájlalja, Giroud kezdhet a helyén. Az Afrika-kupáról visszatérő Kessié kezdhetne, de ő csütörtökön még elődöntőt játszott, kétséges, milyen erőállapotban tér vissza egy fárasztó utazást követően. Alternatív megoldás Brahim Díaz lehet a helyén.
Az Interből csak Correa – combsérülés – , és a frissen igazolt Gosens bevethetetlen, mindenki más hadra fogható Simone Inzaghi mesternek. Lautaro Martínez és Alexis Sánchez frissen tért vissza a dél-amerikai vb-selejtezőkről, a Genovából visszahívott Felipe Caicedo arra készül, hogy Dzeko társa legyen a támadó duóban. Ha a szokott 3-5-2-ben küldi pályára csapatát a mester, a legnagyobb kérdés az lehet, Darmian vagy Dumfries kezdjen a jobb oldali szélső középpályás helyén.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A fordított párosítású 1–1 után ha most is remiznek, először végeznek dupla döntetlennel egy szezonban 2016-17 óta, amikor éppen Stefano Pioli az Inter mestere volt. 2. Az Inter csak két meccset vesztett el a Milan ellen a legutóbbi 11-ből, 2020 októberében (1–2), amikor Ibrahimovic duplázott az első 16 percben. A másik 10-ból hatot nyertek a fekete-kékek, 4 döntetlen mellett, s a Milan csupán egyszer úszta meg kapott gól nélkül. 3. Az Inter (53) és a Milan (47) szerezte a legtöbb gólt az idényben a Serie A-ban, mindazonáltal  ők kapták a legkevesebb akciógólt, a vörösök 8-at, a vörösök 8-at, a kékek 7-et, olyan játék után, amelyben 10-nél több passzból született találat.

Kapcsolódó

Inter–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 201 mérkőzés–76 Inter-győzelem–59 döntetlen–64 Milan-siker / 292–263-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 175–67–56–52 / 247–224. Az Inter pályaválasztásával : 91–34–30–27/ 128–120. Az Inter pályaválasztásával a Serie A-ban: 87–33–30–24 /123–114.  A párosítás legjobb gólszerzői: Andrij Sevcsenko (Milan) 14 gól, Giuseppe Meazza (Inter és Milan) 13, Gunnar Nordahl (Milan) és Nyers István (Inter) 11-11.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Inter 1–1 (1–1). Gólok: De Vrij-öngól, ill. Calhanoglu (2021. 11. 7.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 3–0 (2021. 2. 11., a Milan pályaválasztásával); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 11. 7., a Milan pályaválasztásával); a legutóbbi Milan-győzelem: 1–2 (2020. 10. 17.). Házi gólkirály: Lautaro Martínez 11, ill. Zlatan Ibrahimovic 8 gól

FIORENTINA–LAZIO

Pedro, aki az üsszes válogatott és klubcímet megnyerte már eddig, most is sokat tehet azért, hogy pono(ka)t vigyen el  csapata Firenzéből (Fotó: Getty Images)

A firenzeiek nagy vesztesége természetesen Dusan Vlahovics távozása, Igaz, ez gyakorlatilag má egy éve folyamatos veszély volt a violáknak, de úgy tűnt, kivárja az idény végét és  Premier League-be vagy a La Ligába szerződik. Ezzel szemben már most a télen elfogadta az akut centerhiánnyal küzdő Juve ajánlatát, s most már a zebrák színeiben riogatja az ellenfelek védőit. A klubelnök Rocco Commisso  erősen nehezményezte a szerb csatár döntését, s mintegy hergelte saját szurkolóit, hogy ezzel elveszi a csapat esélyét az első hatba, vagyis az európai kupahelyre kerülésre. Most ez az esély még megvan, sőt a Coppa Italiában is él az együttes, amely egy másik lehetőséget kínál az Európába visszajutásra. A tendencia egyértelmű – otthon jól teljesítenek a violák, idegenben gyengébbek, most újra  Franchiban kell bizonyítani egy közvetlen rivális ellen.
Nyugodtabb átigazolási időszakot zártak Róma „égszínkék” felében, Sarri mester a forma tartósan magas szinten tartásában bízik. Az együttes támadásban rendre jó, hátul akadnak gondok. Bár az Empoli ellen 3–3-mal kezdték a naptári évet, azóta szilárdult egy kicsit a védekezés.
A Fiorentinában a frissen szerződtetett Arthur Cabralé a súyos feladat, hogy Vlahovics örökébe lépjen, még ha senki sem várhatja tőle, hogy eredményességben pótolja a szerb centert. De lehet, hogy még a kispadon kezd és Italiano mester Piatekre bízza egyelőre a poszt betöltését. Quarta továbbra is sérült, Odriazola eltiltását tölti, de további hiányzók nincsenek, Ikone és Nico González lehet a lengyel csatár két társa a támadótrióban.A találgatások ellenére Amrabat nem megy el, s az Afrika-kupáról Firenzébe tér vissza, persze aligha kezdhet a rómaiak ellen.
A Lazio egy másik Cabralt, az ellenfél csatárának névrokonát, Jovanét szerződtette csak a télen, így lehetővé vált Muriqi távozása, aki a Mallorcába igazolt a transzferidőszakban. A korábbi Sporting-csatár Pedróval, Felipe Andersonnal és Zaccagnival versenyez két helyért Ciro Immobile támogatására. Cataldi el van tiltva, a helyére a veterán Lucas Leivát állíthatja Maurizio Sarri a középpálya centrumába.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina veretlen legutóbbi hat hazai meccsén, ennél hosszabb hasonló sorozata 2016 óta nem volt a Franchiban (akkor 16 meccsesre nyúlt. A violák 6 meccset nyertek meg, 1 döntetlen mellett, 25 gólt szerezve (3.6-es meccsenkénti átlag). 2. A Lazio José Callejón kedvenc ellenfele a ligában, 16 meccsen 6 gólt szerzett ellene. A spanyol egy gólt szerzett a Fiorentinában 41 meccsen, de előtte a Napoliban ugyanennyi találkozón 16-szor talált a kapuba. 3. Ez lehet Ciro Immobile 250. mérkőzése a Serie A-ban, a Lazio-csatár 5 gólt szerzett a Fiorentina ellen a rómaiak mezében, csak Piola (11) és Giordano (8) talált többet a violák kapujába klubjából.

Kapcsolódó

Fiorentina–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 149 mérkőzés–48 Fiorentina-győzelem–42 döntetlen–59 Lazio-siker/ 188–212-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 145–47–42–56 / 183–199. Firenzében: 74–34–20–20 / 120–81. Firenzében a Serie A-ban: 72–33–20–19 / 116–74. A párosítás legjobb gólszerzői: Silvio Piola (Lazio) 11 gól, Gabriel Batistuta és Kurt Hamrin (Fiorentina) 10-10. A legutóbbi mérkőzés: Lazio–Fiorentina 1–0 (0–0). Gólok: Pedro (2021. 10. 27.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 2–0 (2021. 5. 8.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 3. 10.); a legutóbbi Lazio-győzelem: 1–0 (2021. 10. 27., Rómában). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 15, ill. Ciro Immobile 17 gól.

SERIE A, 24. forduló. Sport2 15:00 AS Roma–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 17:15 FC Internazionale–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel és Várhidi Péter); Sport2 20:30 ACF Fiorentina–SS Lazio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter);