Fradi: győzni kell – aztán szurkolni • SportTV

Fradi: győzni kell – aztán szurkolni

2022. 02. 19. 14:48    
Olvasási idő: 2 perc

Ezúttal egy napon lép fel két női kézi BL-csapatunk. Mindkettő mérkőzésének van tétje, az egyik „igazi” , a másik presztízs, de egyben közösek: mindkettejük találkozóját élőben mutatjuk a Sport1-en.

A Fradi és a Rosztov most "távmeccset" játszik, nem közvetlenül egymás ellen lépnek fel. Ám mindkettejük célja a második hely megszerzése, hogy kikerüljék a nyolcaddöntő akadályát (Fotó: ehfcl.com)

FTC–DORTMUND

A Fradi igen közel áll a megálmodott célhoz, a közvetlen negyeddöntős helyezéshez, amely „felmenti” az érintett együttest egy oda-vissza nyolcaddöntős párharctól.
Ennek elérése azonban nem csupán az FTC-től függ. Kiinduló pontként le kellene győzni itthon, Érden a Borussia Dortmundot, ám emellett az is szükséges, hogy a francia Brest  két órával később kezdődő találkozón otthonában felülmúlja az orosz Rosztovot.
Az előbbi feltétel látszik könnyebben megvalósulónak. A Fradi győztes önbizalommal kezdhet a mérkőzésnek (a hétközi elmaradt mérkőzésen négy góllal legyőzte a horvát bajnokot Kaproncán), sokkal erősebb a csapata, jobban áll a BL A-csoportjának táblázatán (13 forduló után a magyar bajnok 17 ponttal a 4., a német csapat 9 ponttal csak a 6., amelyről fel és le sem mozdulhat el a mérkőzés által), s ráadásul a BVB még pocsék formában is van, legutóbbi négy mérkőzését egyaránt elvesztette, 4.75 gólos átlagkülönbséggel. A Fradi a Győr, a dán Esbjerg és a Brest mellett a negyedik olyan csapat, amely otthon nem vesztett mérkőzést még a BL-idényben.
„Biztos vagyok benne, hogy kemény csata lesz, mert a Dortmund nyilván szeretne valamit jóvá tenni a Buducsnoszt elleni vereség után. Nem volt hétközi bajnokija, ezért játékosai kevésbé lesznek fáradtak, s nem lesz rajtuk győzelmi nyomás, ami veszélyessé teszi a hasonló helyzetű csapatokat. Bízom benne, hogy hazai pályán, nagyszerű közönségünk előtt győzelemmel zárhatjuk a csoportköt azzal a csodálatos támogatással, amit mindig megkapunk tőlük” – nyilatkozta Elek Gábor, a Fradi vezetőedzője.

VIPERS–GYŐRI ETO

Ennek a találkozónak igazából presztízstétje van, de nem kevés, Gyakorlatilag afféle „előttem az utódom” mottóval csap össze az előző négy befejezett BL-sorozat győztese, a háron győri diadal és a kimaradt „Covid-év” után 2021-ben éppen a Vipers nyerte el a trófeát. Most a B-csoportban összekerültek már a csoportkörben. Az ETO a visszatért Ambros Martinnal a kispadon ritka barvúrra készül: eddigi 13 mérkőzése mindegyikét megnyerte, és a kristiansandi sikerrel százszázalékos fejezhetné be a selejtező fázist. Az elért 26 ponttal már negyeddöntős. A védő már nem kevesebb mint 8 pontot elvesztegetett négy vereséggel, így már csak akkor érheti el a közvetlen negyeddöntős másik helyet, ha megszítja a győriek szuper sorozatát, és amellett a Metz vasárnap vereséget szenved Moszkvában a CSZKA-tól.
442 góllal a győrieké a legeredményesebb támadójáték, a góllövőlistán viszont a Vipers roppant tapasztalt klasszisa, Nora Mörk áll a két csapatból a legjobban, 81 góllal a harmadik a teljes mezőnyből.
„Készen állunk a folytatásra és meg akarjuk szerezni a második helyet. A Győr roppant erős volt ebben az idényben, de ettől még a győzelemre hajtunk. Úgy vélem, a szeptemberi győri vereség óta sokat fejlődtünk, és ha jó munkát végzünk, lesz esélyünk. Telt aréna és szórakoztató meccs elé nézünk” – idézte Ole Gjekstadot, a Vipers vezetőedzőjét az EHF BL-honlapja.

„Igaz, ősszel az első fordulóban sikerült legyőznünk őket, attól még nem felejthetjük el, hogy a Vipers Kristiansand a Bajnokok Ligája címvédője. Nekik is vannak hullámvölgyeik, mely megmutatja, hogy milyen erős is a B csoport. Egy mérkőzés kimenetele nagyban függ attól, hogy a csapatok milyen napot fognak ki, és éppen aznap hogyan teljesít. Egyáltalán nem számít, hogy veretlenek vagyunk, hogy mennyivel nyerünk ellenük. Számunkra a legfontosabb, hogy jó teljesítményt nyújtsunk, mi irányítsunk a találkozón, mi diktáljuk a mérkőzés tempóját és ritmusát, valamint felkészüljünk a váratlan helyzetekre” – ez pedig Ambros Martin rövid véleménye az ETO  hivatalos weplapján.

NŐI KÉZILABDA BL. Sport1 15:15  FTC-Rail Cargo Hungaria–BV 09 Borussia Dortmund csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fazekas Erzsébet, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila és Tóth Tímea); Sport1 17:45 Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO KC csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila).
NŐI KÉZILABDA EURÓPA-KUPA. Sport1 19:45 DC Dunajská Streda–ZSRK Bekamont negyeddöntő, visszavágó (felv., kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila)