Dán klassziscsapattal kezd a Fradi a BL-ben • SportTV

Dán klassziscsapattal kezd a Fradi a BL-ben

2022. 09. 10. 12:49    
Olvasási idő: 2 perc

Szeptember második szombatján megkezdődnek a női Bajnokok Ligája küzdelmei s kézilabdázásban. Az EHF évek ót tartó rendszere szerint, ha egy országnak két csapata is van a csoportkörben, azokat azonos hétvégén játszatják egymás ellen. Így a magyaroknak „dán fordulójuk” lesz a nyitányon, a Fradi szokásos BL-színhelyén, az Érd Arénában az Odensét fogadja, a Győr pedig vasárnap az Esbjerg vendégeként lép fel.

Szöllősi-Zácsik Szandra (jobbról) góljaira nagy szöksége lehet a Fradinak a dán klassziscsapat ellen is (Fotó: fradi.hu)

FTC–ODENSE

 Az FTC célja, mint minden idényben, ismét a négyes döntőbe jutás a BL-ben, maleyt 2014 óta hagyományosan Budapesten, tavaly óta meg a Fradi „tőszomszédságában” lévő MVM Arenában rendeznek. A nyári erősítések most talán nagyobb realitást adnak ennek a vágynak, persze a BL-mezőnyben hemzsegnek az erősnél erősebb riválisok.
A magyar bajnoki ezüstérmes a BL-ben remek hazai sorozatot épít, 11 mérkőzés óta nem szenvedett vereséget, 8 győzelmet és 3 döntetlent számlál a széria.
Az Odense a dán Szuperkupában ugyan nagy vereséget szenvedett (25–36) az Esbjergtől, ám azóta a bajnokságban négy győzelmet aratott, egyelőre százszázalékos. Az FTC hasonlóan, igaz a magyar bajnokságból csak két mérkőzést vívott, a Msnmagyaróvárt otthon két, a Budaörsöt idegenben 8 ngóllal múlta felül.
Ez lesz a Fradi sorozatban nyolcadik fellépése a BL csoportkörében, ellenfele egymás után harmadszor, összesen negyedszer rajtpl a kontinentális csúcskupában.

A Fradi honlapja a következő minibemutatót adta az ellenfélről: „… a dánok keretében jó néhány kiemelkedő kézilabdázó található még a gyermeket váró Lois Abbingh, valamint a térdsérülés miatt a pályán kívül ragadó Larissa Nusser hiányában is. Dán után holland játékosból található legtöbb az öltözőben, az imént említett két hiányzó mellett Dione Housheer, Bo van Wetering és Kelly Vollebregt hordja a narancssárga mezt klub és válogatott fellépések alkalmával is. Az elmúlt nyáron nagyon kevés mozgás volt az Odensénél, csupán ketten távoztak (Malene Aambakk az Aarhusba igazolt, Kamilla Larsen pedig visszavonult), illetve hárman érkeztek. A rutinos beálló, Sidsel Mejlvang mellett a Brestből elcsábított Tonje Loseth és a ferencvárosi nevelés, a Győrtől kölcsönvett Háfra Noémi is az átlövő pozíciót erősíti.”
Szucsánszki Zita, az FTC irányítója ezt mondta az EHF honlapjának: „Izgalmas mérkőzésre számítok. A dánoknak csodálatos játékosai vannak, de remélem, a lefújás után mi fogunk ünnepelni.”

VIPERS–BREST

Mintegy a 2021-es BL-döntő visszavágójának is felfogható az összecsapást, azt Budapesten 34–28-ra a norvég bajnok nyrte meg, megszerezve első BL-trófeáját. (Sajnos, azóta a második is megvan neki…) Jobbátlövőként a világklasszis orosz Anna Vjahireva első meccsét játssza a címvédő csapatban. Ha idén is győz, a Vipers a második csapat lehet a Győr után, amely egymás után háromszot megnyeri a BL-sorozatot. (A jogelőd BEK-ban a Szpartak Kijev és a Hyo NÖ is képes volt ennél hosszabb sorozatokra is.)
A francia együttes az előző kiírásban idegenben gyengélkedett: 5 meccset vesztett, egy düöntetlen mellett indössze kétszer nyert az idény során. Ha a Vipers győz a találkozón, a 18. klub lehet, amely eléri a 40 győztes meccset a Bajnokok Ligájában.

NŐI KÉZILABDA BL, csoportkör. Sport1 15:15 FTC-Rail Cargo Hungaria–Odense Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 17:45 Vipers Kristiansand–Brest Bretagne HC (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Deli Rita)