Római-parti rajt – egy magyar egyéni játékossal • SportTV

Római-parti rajt – egy magyar egyéni játékossal

2023. 07. 17. 11:20    
Olvasási idő: < 1 perc

A szokásos időpontban – Wimbledon vége után egy nappal – kezdődik a Hungarian Grand Prix női 250-es teniszverseny a Római-parti Teniszakadémián. A 32-es főtáblán öt magyarral, akik közül a hétfői játéknapon csak Szabanin Natália játszik a centerpályán.

Szabanin Natáliától bravúr lenne a továbbjutás tapasztaltabb ukrán ellenfelével szemben (Fotó: tennishungp.com)

Az első főpályás meccset a 8. kiemelt szlovák Anna Karolina Schmiedlová vívja Polina Kugyermatovával, aki „egyéni versenyzőként” szerepel, az oroszok az ismert okokból nem országukat képviselik. Még sosem mérkőztek egymással, a világranglistán  77., huszonnyolc éves szlovák versenyző a 20 esztendős Polina (vlr.: 146.) ismertebb nővérét, Viktoriját már legyőzte korábban egyszer.
A második párban szintén szlovák versenyző, Renata Sramková (vlr.: 174.) találkozik a szintén „egyéni”, azaz orosz Elina Avaneszjannal (vlr.: 68.), ők sem játszottak korábban egymással. Sramková egyébként június elején Makarskán elődöntőzött az olasz Paolinivel, Wimbledonban pedig a selejtező második köréig jutott, ott azonban veszített a dán Tausonnal szemben.
A nap harmadik centerpályás találkozóján láthatjuk az 5. kiemelt német Tatjana Mariát (vlr.: 67.), aki  a francia Carole Monnet (vlr.: 185). ellen játszik, akivel egyszer már megmérkőzött június elején Valenciában, ahol a német 6:4, 2:6, 6:3-as döntő szettes győzelmet aratott.
A főpálya negyedik találkozóján láthatjuk a nap egyetlen egyesben induló magyarját, Szabanin Natáliát. A szabad kártyával induló, a világrangsorban 345., tizenkilenc esztendős magyar lány legutóbb a makarskai challengeren játszott, ahol Kristina Dmitruktól (egyéni induló – fehérorosz) két szettben kapott ki. Ellenfele a nála tíz évvel idősebb ukrán Katarina Baindl – lánynevén: Kozlova – lesz, aki jóval magasabban van rangsorolva, pontosan 100. a világ női teniszezői között. Azaz a legyőzése igazi bravúr lenne Natáliától.
A nap centerpályás programját egy olyan páros mérkőzés zárja, amelynek mindkét duójában lesz magyar versenyző, a párosban világklasszis Babos Tímea  Alekszandra Panova (egyéni versenyző – orosz) oldalán a Stollár Fanny és a lengyel Katarzyna Piter alkotta kettőssel találkozik.

HUNGARIAN GRAND PRIX WTA 250-es torna, Római Teniszakadémia. Sport1 11:00 az első nap mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)