Stollár a „szokásos” magyar elődöntőrt • SportTV

Stollár a „szokásos” magyar elődöntőrt

2023. 07. 21. 08:34    
Olvasási idő: 2 perc

Szinte párhuzamos két közvetített versenyünk, a blackpooli darts World Matchplay és a budapesti Magyar Nagydíj WTA 250-es torna alakulása, legalábbis az esélyesek és kiemeltek gyakori kiesése tekintetében. Ott is, itt is a negyeddöntőre a legmagasabb kiemelt a 6. rangszámú maradt a nyolc között, s mindkét helyen új bajnokot avatnak – a Római-parton azzal a megszorítással, hogy az egyes versenyben.

Stollár Fanny a harmadik magyer elődöntős lehet a Budapest, illetve a Magyar Nagydíj három legutóbbi viadalán a Római-parti teniszakadémián (Fotó: huntennisgp.com)

A párhuzamosság emlegetése mellett bízunk egy „hagyomány” fennmaradásában is. A viadal és jogelődje, az 1996 és 2013 között létező Budapest Grand Prix  (2014 és 2020 között Bukarestben rendezte meg a tornát a jogtulajdonos Márky Jenő) legutóbbi három kiírásának elődöntőjébe mindig eljutott magyar versenyző: 2013-ban Babos Tímea,  tavalyelőtt Gálfi Dalma, tavaly pedig Bondár Anna.

Idén Sollár Fannyé a lehetőség, hogy folytassa a nemes hagyományt: a centerpálya utolsó mérkőzését játssza a tapasztalt ukrán Katerina Kozlova-Baindl ellen. A 29 éves, a világranglistán a verseny előtt éppen 100. teniszező a főtáblán eddig két magyar játékso ellen diadalmaskodott, Szabanin Natáliát szoros meccsen 6:4, 7:5-re, Tóth Amarissza Kiarát könnyebben, 6:3, 6:1-re győzte éle. Fanny útja kissé rögösebb volt: a selejtezőből érkerző spanyol Irene Burillo Escorihuela ellen játéknyira azonos eredménnyel győzött, mint Baindl Szabanin ellen, ám a második körben, roppant hektikus, egyenetlen meccsen, de a döntő játékokban felülkerekedve 6:3 és 2:6 után a döntő szett rövidítésében 0-3 után 8-6-tal ejtette ki a viadal 5. kiemeltjét, a rutinos német Tatjana Mariát. Stollár most csupán a 288. a világrangsorban, de öt éve volt 67. is, és reménykedünk, hogy újra fel tud kapaszkodni ugyanarra a magaslatra. (Persze, ha nyer, akkor már nem szeretnénk, ha a „hagyomány” folytatódna, mert a fent emlegetett három versenyzőnk egyike sem nyerte meg az elődöntőjét, így magyar finalistája egyeseben még nem akadt a versenynek…)
A Stollár meccsét megelőző három találkozó közül az elsőn nincs „maradék” kiemelt, azt az „egyéni” induló orosz Marija Tyimofejeva (vlr.: 246.) játssza a szlovén Kaja Juvan (vlr. 169.) ellen. A második küzdő párost két kienelt, a 9. argentin Nadia Podoroska (vlr.: 80.) és a 6.-ként rangsorolt Elina Avaneszjan (vlr.: 69.) alkotja. Harmadikként pedig a 8. kiemelt szlovák Anna Karolina Schmiedlová (vlr.: 83.) küzd meg az amerikai Claire Liuval (vlr.: 88.)
Persze, mi elsősorban a negyedik találkozót várjuk a Római Teniszakadémia centerpályáján…

HUNGARIAN GRAND PRIX (MAGYAR NAGYDÍJ), WTA 250-es torna, Budapest. Sport1 11:00  negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Köves Gábor)