Versenyben marad-e a korábbi győztes? • SportTV

Versenyben marad-e a korábbi győztes?

2023. 11. 02. 04:37    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzés maradt a Coppa Italia nyolcaddöntőjébe jutásért folytatott fordulónak. A csütörtökön fellépő négy együttes közül csak egy nyerte el korábban a trófeát. A 44 induló csapat közül eddig csak a Sampdoria és a Venezia búcsúzott, a Torino vagy harmadik lesz a sorban, vagy csatlakozik a versenyben lévő 11 valaha volt trófeabirtokoshoz.

Alessandro Buongiorno hasznos mezőnyjátéka mellett gólerősségére is számítanak a Toro szurkolói a Frosinone ellen i(Fotó: Getty Images)

Az első találkozón a Sassuolo fogadja a Speziát, azaz egy újabb Serie A–B csata következikm  amelyből ebben a körben négy is volt eddig, és a két bajnoki osztály képviselői 2–2-re állnak a továbbjutást illetően. A két együttes nem találkozott túl sűrűn egymással, összesen 10-szer, ebből hat volt élvonalbeli, 2 másodosztályú küzdelem és kettő kupacsata. Mindkettő harmadik fordulós, mindkettő Reggio Emilia-i és mindkettőt a Sassuolo nyerte meg. a 2017-est 2–0-ra, a 2019-est 1–0-ra. Az előző két idényben az élvonalban csatáztak, a speziai meccsek2–2-re végeztek, Sassuolóban ismét a neroverdi győzött4–1-re és 1–0-ra. A pillanatnyi formákat vizsgálva a hazaiak idénye igencsak hektikus, éppúgy belefért a Juve legyőzése, mint mondjuk a 15. Monzától elszenvedett hazai vereség. Tíz mérkőzésen megszerzett 11 pontja egyelőre a 15. helyre elég a Serie A-ban. A Spezia sem áll jobban a maga osztályában 10 meccsen összegyűjtött 8 pontja a 16. helyre elég a másodvonalban. Mindketten ikszeltek a hétvégi fordulóban, a Sassuolo 1–1-et játszott a Bolognával, a Spezia gól nélkül végzett a Cosenzával. A fogadóirodák oddsaiban tükröződik az osztálykülönbség: hazai sikerre 1.40 körül, döntetlenre 4.40-szeres, Spezia-sikerre 6.75-ös összeget fizetnek a bukik.

Az esti meccsen az 5 kupagyőzelmével (1936, 1943, 1968, 1971, 1993) az örökrangsorban 7. Torino fogadja a Frosinonét, amelynek klubcsúcsa  a 32-ben szereplés, amelyet az elmúlt négy évben folyamatosan elért – de a nyolcaddöntőbe még sosem sikerült bejutnia. A két együttes mindössze 8-szor találkozott eddig (a mérleg: 5–2–1 a bikáknak), ez lesz az első kupamérkőzésük. Ebben az idényben még nem találkoztak – először december 10-én játszanak majd, ugyancsak a Grande Torino Arenában,  legutóbb hat idénnyel ezelőtt meccseltek, ugyancsak az élvonalban, akkor a Toro oda-vissza győzött, otthon 3–2-re, idegenben 2–1-re. A Torino amúgy otthon nem túl fényesen teljesít, a Feralpisalo elleni kupacsatán kívül (2–1), a bajnokikon 1-1 győzelmet és vereséget számlál, három iksz mellett.  Ivan Juric alatt azért nem panaszkodhatnak a gránátvörösek a kupaszereplésre, tavaly egészen a negyeddöntőig verekedték el magukat, amelyben Firenzében a Fiorentinának adták meg magukat 1–2-vel. A hét végén a szeszélyes Sassuolóval kell megverekedniük, ugyancsak otthon, kérdés, a horvát mester rotálja-e csapatát emiatt, vagy a kupasikert tartja fontosabbnak és legjobbjaival „rámegy” a kupára (is).
A Lazio tartománybeli vendég az előző körben nagy vihart élt át Szardíniában, háromgólos előnyt szerzett, majd 24 perc alatt elbukta a meccset, az utolsó két gólt a hosszabbításban megkapva. Ezt a traumát kell „kibeszélnie” tanítványaiból Eusebio Di Francesco mesternek – a „pszichológiai” munka sikere alighanem meglátszik majd a torinói kupacsatán is…

COPPA ITALIA, a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport2 18:00 Sassuolo Calcio–Spezia Calcio (kommentátor: Gyulai Miklós; Sport2 21:00 Torino FC–Frosinone Calcio (kommentátor: Fülöp László)