A rossoneri „történelmi gyengeségtől” szabadulna • SportTV

A rossoneri „történelmi gyengeségtől” szabadulna

2024. 01. 02. 18:37    
Olvasási idő: 2 perc

Ha összevetjük az összes lehetséges sorozatot, az AC Milan győzelem/indulás aránya bizonyosan az Olasz Kupában a legrosszabb. Legutóbb 21 esztendeje, 2003-ban vehette át a vörös-feketék csapatkapitánya a Coppa Italiát, azóta két vesztes döntő jutott csak a milánói óriásnak. A mostani gárda tehát „történelmi adósságokat” törleszthetne ebben az idényben egy sikeres kupaszerepléssel, amelynek az esztendő második napján a Cagliari ellen indul neki a San Siróban.

Maignan kapuson kívül csak a francia vb-győztes és -ezüstérmes Théo Hernández lehet ott az állandó kezdők közül az elejétől a Milanban a pályán – ő a csapat egyik legstabilabb ásza… (Fotó: Getty Images)

Ami azt illeti, a bajnokságban győzelemmel zárta az előző esztendőt a Milan, szerény 1–0-val a Sassuolo ellen, de előtte még karácsony előtt két fontos pontot hagyott Salernóban, s így tetemes. 12 pontos a hátránya az örök városi vetélytárs a bajnoki táblázaton. A csapat ugyan az európai kupákban „pótvizsgázhat”, de reális esélye trófeaszerzésre csak a Coppa Italiában van, amelybe kiemeltként – hát társával egyetemben – csak a nyolcaddöntőben kapcsolódik be. S bár a lebonyolításért felelősök egyre élesedő és egyre „nevesedő” szisztémát alkottak, amely sokáig kiválóan működött, éppen ebben a körben „repedezni látszik az építmény. A csúcsfavoritok egyike, a Napoli 4–0-re kapott ki a Maradonában a Frosinonétól, az Inter hosszabbításban a San Siróban maradt alul (1–2) a Bolognától, a Fiorentina kínnal-keservvel, 11-esekkel ütötte ki a Franchiban a másodosztályú Parmát, szóval van mitől tartania a Milannak…
Persze, a Cagliari bajnoki formájától aligha Ranieri gárdája három legutóbbi Serue A-meccsén egyetlen gólt (Napoli 1–2) és egyetlen pontot (Empoli 0–0) szerzett, s jelenleg kieső helyen áll, igaz, pontszámban a Veronával holtversenyben. A kupában viszont eddig vitézkedett, elsősorban küzdőképességét domborította ki. Az első körben a Palermót otthon, a másodikban az Udinesét idegenben egyaránt hosszabbításban 2–1-re verte meg, előbbin Saleri a 121., utóbbin Lapadula a 120. percben juttatta tovább a csapatot.
A két klub közös kupamúltja 8 meccset tartalmaz, a mérleg nyelve erősen a rossoneri felé billen: 6 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség. Az egyetlen szárd siker fél évszázadnál régebbre datálódik: 1972-ben a San Siróban a Luigi Riva vezette Cagliari 1–0-ra győzte le a Rivera fémjelezte, Cesare Maldini edzette vörös ördögöket.(Csak éppen akkor még a selejtező csoportrendszerű volt, a „visszavágón” a Milan nyert 1–0-ra – persze Rivera góljával – , majd továbbment a csoportból, s végül megnyerte a kupát is, a Juve elleni döntőn, 1–1 után, 11-esekkel). Mindenesetre a legutóbbi, 8. kupameccsük sem manapság volt, 1992-ben, azaz több mint három évtizede játszottak egymással gól nélküli döntetlent.
A kedd esti csapatok összetételét illetően Pioli mester továbbra sem számíthat a szokásos hiányzók, Sportiello, Musah, Pellegrino, Okafor, Thiaw, Kalulu, Tomori é Pobega szolgálataira, azaz továbbra is a védelem összerakása tűnik a legkritikusabb feladatnak. S hogy ne csak a sérültekkel legyen baja a tar mesternek, a nemrég felgyógyult Bennaszert kikérte az algériai szövetség az Afrika-kupa előtt, ő ezért nem játszhat. Chukwueze azonban csak a hét közepén utazik Nigériába haza, ezért a mester legalább pihentetheti Rafael Leaót vagy Christian Pulisicet. A vendégek edzője, Ranieri Nándezt, Augeliót, Desogust, Somurodovot, Rogot és Pavolettit nem teheti be a csapatába, de ha egészségesek lennének, is csak a névsor első és utolsó két játékosa szerepelne fixen a kezdőben. Luvombo maradhat, ő nemzetközi eltiltása miatt nem vehet részt az afrikai kontinensbajnokságot – nem is sírnak ezért a szárdok vezetői és szurkolói.

COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. Sport2 20:45 AC Milan–Cagliari Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Holczer Ádám)