Bologna: kupavigasz a bajnoki csalódásokért? • SportTV

Bologna: kupavigasz a bajnoki csalódásokért?

2024. 01. 09. 13:01    
Olvasási idő: 2 perc

Az olasz futballidény egyik meglepetéscsapatának az ősszel a Bologna bizonyult, amely szeptember elejétől december végig veretlen maradt az élvonalban. A Fiorentina pedig az elmúlt másfél idényben igazi kupacsapattá nőtte ki magát, a hazai és a nemzetközi porondon egyaránt. Talán a Coppa Italia negyeddöntőjének legjobb csatája készülődik a firenzei Artemio Franchi Stadionban.

Így ünnepelték a győztes gólt a bolognaiak a San Siróban. Ugyan szerzője, a svájci válogatott Dan Ndoye most sérült, hasonló örömünnep a Franchiban sem elképzelhetetlen… (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes megnyerte már a most 76. idényét taposó olasz nemzeti kupasorozatot. A Fiorentina hatszor is – ezzel a sorozat örökrangsorának 5. helyezettje, emellett van öt vesztes fináléja is, a legutóbbi éppen tavaly, az Inter elleni római májusi 1–2. A Bologna „históriai teljesítménye” szerényebb, de magasabb hatásfokú: kétszer jutott el a végküzdelemig (1970, 1974), de mindkét csatából győztesen került ki. Közös kupatörténetük is tekintélyes, 155 tétmérkőzésükból 10 zajlott a Coppa Italiában, 1957 és 1999 között, abszolút kiegyensúlyozott mérleggel: mindketten 3 alkalommal győztek, 4 döntetlen mellett. Az eddigi legrangosabb a legutóbbi, 1999. január-februári oda-vissza elődöntő volt: az első mérkőzést Bolognában a violák nyerték meg, Esposito és Rui Costa góljával 2–0-ra, a visszavágó 90 percében tüköreredmény alakult ki Binotto duplájával, a hosszabbításban azták a lilák kerekedtek felül, a cseh Repka akció- és a portugál Rui Costa 11-es góljával. (A döntőben aztán a Fiorentina nem tudta feltenni a koránát a kupaszereplésre: az akkor még kétmeccses csatán két döntetlen született 1–1 és 2–2, de az akkor még funkcionáló, az idegenbeli gólokat preferáló szabály miatt a Parma lett a győztes, mert kettőt lőtt a Franchiban.) Az idei kupasorozatban a kiemeltek közé tartozó Fiorentina csak egyszer játszott  2–2-es hosszabbításos döntetlen után 11-es csatában (4-1) kerekedett felöl egykori kupadöntős ellenfelén, a mostanság csak Serie B-s Parmán. A Bologna viszont az első kör óta játékban van, otthon egyaránt 2–0-ra verte meg a Cesenát. majd Veronát, a s aztén jütt a nagy diadal: 2–1 a San Siróban az utóbbi két kiírás győztese, az Inter ellen, méghozzá  120 perces küzdelemben, a hosszabbításban Carlos Augusto vezető találata után az utolsó tíz percben Beukema és Ndoye góljával fordítva.
A vendégcsapatnak akad törleszteni valója is, ugyanis a bajnokságban éppen a Fiorentina vetett véget  a meglepetéscsapat augusztus végétől odáig őrzött veretlenségi szériájának december 11-én egy olyan meccsen, amelyen csak egy akciógól született Bonaventura révén, s mindkét csapat értéskesített egy 11-est (Nico González, iil  Zirkzee). Azóta a Bologna még egyszer kikapott (Cagliariban 3–0-ra), legutóbb pedig ikszelt a Genoával. Tulajdonképpen e két eredménnyel „adta át” a 4., BL-t jelentő helyet a táblázaton, mert a lilák a tavalyi utolsó és az idei első játéknapon 3 pontot szereztek a Torino legyőzésével, s azért nem nagyobb az előnyük, mert kikaptak a Sassuolótól Reggio Emiliában.
A két csapat közül a hazaiaktól hiányzik több fontos játékos, a „fejelőkirály” Nico González ágyéksérülése, Sottilnak izomproblémája van, Castrovilli térdműtét után, Dodo keresztszalag-szakadást követően lábadozik, immár hónapok óta. Italiano mester nem számíthat Kouamére sem, aki az Afrika-kupán Elefántcsontpartot képviselheti majd. A Bolognának is van Afrika-kupása, a marokkói El Azzuzi személyében, emellett három tartósan sérült futballistáját sem vetheti be Thiago Motta, akit egyre többször hozónak szóba itáliai nagycsapatokkal is: Karlsson térd-, Souamoro patella- és Ndoye ágyéksérülés miatt hagy ki már több hónapot, illetve hetet.

COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport1 20:45 ACF Fiorentina–Bologna FC 1909 (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)