„Becsületkupa” a Juvénak vagy ismétlés hat évtized után? • SportTV

„Becsületkupa” a Juvénak vagy ismétlés hat évtized után?

2024. 05. 15. 13:05    
Olvasási idő: 3 perc

A kuparekorder Juventus 22. alkalommal vívhat döntőt a Coppa Italiában, és 15. győzelmét célozza meg, a pazar tavaszt produkáló Atalanta históriája hatodik fináléja előtt áll, amelyből eddig csak egyetlenegyet sikerült megnyernie – 61 esztendővel ezelőtt…

Kezd-e, rúg-e gólt, lesz-e újra kupagyőztes az Olimpicóban Federico Chiesa? (Fotó: Getty ImagesI)

Kisebb időperspektívát vizsgálva az elmúlt hat kiírásban a Juve negyedik, a bergamói klub harmadik fináléját játssza, ebben a „sűrűségben” nem meglepő, hogy három éve is ők „randevúznak” döntőben, amelyet akkor Reggio Emiliában, a Mapei Stadionban rendeztek – azt a meccset az öreg hölgy 0–1-ről fordítva 2–1-re nyerte meg, a döntő gólt Federico Chiesa jegyezte a 71. percben. Előtte a lombard gárda vereséget szenvedett 2019-ben a Laziotól (akkor is már Pier Luigi Gasperinivel a kispadján), 1996-ban mindkét meccsen a Fuüiorentinától (akkor éppen oda-vissza finálét rendeztek) és 1989ó7ben a Mapolitó, ugyancsak duplán. Egyetlen győzelmét 1963-ban érte el, akkor a Torinót győzte le a San Siróban 3:1-re, mindhárom bergamói gólt a későbbi Eb-győztes és vb-döntős (akkor már interes) Angelo Domenghini érte el.
A Juve fináléit inkább nem sorolnánk fel, a 15 diadal első tétele 1938-as, szintén dupla győzelem az akkor még csak alakulgató későbbi Grande Torino ellen, a két hónappal későbbi világbajnok együttesből Foni, Rava és a négy évvel korábbi vb-győztes Monti játszott a Juvéból, de az öt gólt szerző három játékos (2:1 és 3:1 volt az eredmény) Bellini, De Filippis és Gabetto egyike sem volt a két világbajnok csapat keretének tagja.
A zebrák győzelmei jócskán szóródnak, a 14 eddigi kupasikerből előszőr 2016-ban sikerül a címvédés, de az végül négyes nyerő sorozattá bővült, a 2014–15-ös  és a 2018–19-as négy idény mindegyikében duplázott a rekordbajnok és -kupagyőztes Juve.
Erre az idényre térve nagyjából januárig jól tartotta magát Allegri együttese a bajnoki versenyfutásban az Interrel, ám utána a nerazzurri egyre nagyobb előnyre tett szert és most két fordulóval a Serie A befejezés előtt 25 ponttal (!) van többje a már a virtuális dobogóról is lecsúszóban lévő torinói óriásnál.
Mivel nemzetközi kupában idén a Juve nem indlhatott, a kupadinálé az egyetlen lehetősége, hogy ebben az idényben ne maradjon trófea nélkül, mint az előző háromban…

Ellenfele azonban igazi kupacsapattá nőtte ki magát az idényben. Rómába vezető útján előbb a Sassuolót ütötte ki 3–1-gyel, majd a San Siróban verte meg 2–1-re a Milant, s végül az elődöntőben a firenzei 0–1 után otthon a normál játékidő végén még 2×15 perces ráadásra állt (2–1), de a rendes hosszabb0tás 6. és 8. percben két ballábas lövéssel, Lookman és Pasalic révén anélkül is elérte a finálét. A nagy győzelmek, a trófeák eddig elkerülték a taktikai nagymesternek tartott Gasperinit, de most két lehetősége is adódik egy nagy cím megszerzésére, szerdán a Coppa Italiában vagy később Dublinban az Európa-liga döntőjében. Utóbbi előtt a kieséses szakaszban olyan sztárcsapatokat búcsúztatott, mint az egykori KEK egyik győztese, a Sporting CP, vagy a 6-szoros BEK-/BL-nyertes Liverpool, az elődöntőben pedig a BL első győztese, az Olympique Marseille. A Roma ellen a Serie A-ban vasárnap aratott 2–1-es győzelem (De Ketelaere duplázott) mér egy meccsel kevesebből is BL-pozícióba juttatték a Le Deát, ha az idényben elsőként megtöri a Leverkusen idénybeli veretlenségi szériáját, az akár El-finálé megnyerésével is BL-résztvevő lehet a fekete-kék együttes.
A juve hatalmas ikszsorozatban van, legutóbbi öt bajnokiján egyformán remizett. Adrian Rabiot kései gólja kellett, ahhoz, jogy a széria meghosszabbodjon, Allegri helye egyre inkább megkérdőjeleződik, könnyen meglehet, hogy egy évvel szerződése lejárta előtt otthagyja Torinót, de a klub rekordhosszabbító 15 Coppa-győzelmét mindenképpen ő szeretné edzőként jegyezni.
A Fiorentina elleni kupavisszavágón játszhatott Scamacca, de sárgát klaporttt, s mivel a nemzeti kupában nem törlődnek automatikusan a lapok az elődöntő után (mint az UEFA szervezte nemzetközi kupákban), kihagyni lesz kénytelen a finálét. A remek formát mutató De Katelaere kölcsönszerződése végleges kivásárlásba megy át, azaz Bergamóban marad. Scamacca helyét a római fináléban az ő előretolásával is betöltheti Gasperini, így Lookman és Mirancsuk elsődleges feladata lesz az ő helyzetbe hozása. Holm és a csapatkapiztány Rafael Tolói továbbra sem játszhat sérülés miatt Kolasinac is bevethetetlen a Marseille elleni visszavágón elszenvedett combsérülése következtében. A Juve védelmébe visszatérhet a két brazil, Danilo és Alex Sandro is, Weah egymeccses eltiltása után kaphat szerepet – nem biztos, hogy kezdőként. Cjóhiesa is kigyógyult kisebb betegségéből, az ő szerepeltetése „lélektani fegyver” is lehet a három éve történtek után. A török tinédzser Yildiz Kenan is visszakerülésben reménykedik vállsérüléséből történt felépülése után. De Sciglio továbbra is sérült és  a Juvének is van eltiltottja, Locatelli személyében. Eddig Perin volt a csapat kupakapusa, Allegri méltányosságból alighanem őt jelöli kezdőként az állandó Serie A-kapuvédő lengyel Sczesny kárára.
OLASZ KUPA, döntő. Sport1 20:15 Juventus FC–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Holczer Ádám és Hrutka János)